Ενθαρρύνετε την γλωσσική του ανάπτυξη

Ενθαρρύνετε την γλωσσική του ανάπτυξη

Πώς θα το βοηθήσετε να αναπτύξει τις λεκτικές του δεξιότητες

Η ηλικία που μαθαίνει τις πρώτες του λεξούλες, είναι μια από τις καλύτερες μιας και μπορείτε να συνεννοηθείτε και να κάνετε μικρούς διαλόγους μαζί του. Για να το βοηθήσετε να εξελίξει την ομιλία και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, μιλάτε του ασταμάτητα! Πιο συγκεκριμένα ακολουθήστε τις παρακάτω πολύτιμες συμβουλές που θα του δώσουν κίνητρα να μάθει να μιλάει σωστά.

Αποφύγετε να του μιλάτε σαν να είναι μωρό.Σαφέστατα και είναι μικρό. Φυσικά και λατρεύετε τον τρόπο που οι λεξούλες βγαίνουν από τα χείλη του. Συμφωνούμε απόλυτα ότι το «νελό» ακούγεται πιο γλυκό από το «νερό». Όμως, το να του μιλάτε μωρουδίστικα δεν βελτιώνει την γλωσσική του έκφραση. Μιλήστε του, λοιπόν, κανονικά, αφού πλέον έχει την ικανότητα να κατανοεί τις λέξεις και το νόημά τους. 

Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις. Μπορεί να του μιλάτε κανονικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιείτε τεράστιες προτάσεις ή δύσκολες λέξεις. Οι απλές λεξούλες και οι μικρές φράσεις είναι κατάλληλες γιατί απομνημονεύονται εύκολα και δεν του προκαλλούν σύγχυση. Φροντίστε ακόμα να μιλάτε αργά και καθαρά για να σας καταλαβαίνει και να μπορεί να ανταποκριθεί. 

Διηγηθείτε του τα πάντα. Μιλήστε του για ό,τι συμβαίνει γύρω του και αν ακόμα δεν χρησιμοποιεί λέξεις για να επικοινωνήσει, πείτε εσείς για λογαριασμό του αυτό που θα έλεγε εκείνο αν είχε τη δυνατότητα. Για παράδειγμα, αν σας δείχνει κάτι με το χέρι, υπονοώντας ότι θέλει να το πιάσετε για να του το δώσετε, πείτε του «η μαμά θα σου δώσει το ελεφαντάκι από την βιβλιοθήκη για να παίξεις».

Διαβάστε και περιγράψτε. Στον προφορικό λόγο χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό ποσοστό των λέξεων και συνήθως επιλέγουμε τον πιο απλό τρόπο για να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε. Τα βιβλία, από την άλλη, κρύβουν μέσα τους όλον τον λεξικό πλούτο της γλώσσας μας. Διαβάστε του παραμύθια και αφήστε το να ακούει τη ώρα που εσείς διαβάζετε τα δικά σας βιβλία δυνατά. Ακόμα, μην ξεχνάτε να του περιγράφετε τις εικόνες που βλέπετε σε αυτά ή ακόμα και να δημιουργείτε με βάση αυτές τις δικές σας ιστορίες.

Ακούστε προσεκτικά και απαντήστε. Στην αρχή θα είναι δύσκολο να κατανοήσετε τις λεξούλες του μικρού σας. Ωστόσο, αν το ακούτε προσεκτικά και «διαβάζετε» τη γλώσσα του σώματός του θα αρχίσετε να το καταλαβαίνετε και αυτό θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή του. Μόλις σας πει κάτι φροντίστε να επαναλάβετε τη λέξη σωστά, σαν να του απαντάτε. Αποφύγετε να επαναλαμβάνετε τις λέξεις με τον τρόπο που τις εκφράζει (π.χ. τρώγοντας κάποιες συλλαβές) για να μάθει τη σωστή προφορά.