Από τα δάχτυλα στο πιρούνι!

Νήπιο που τρώει με πιρούνι

Βοηθήστε το νήπιο να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα κουταλοπίρουνά του!

Βρισκόμουν πρόσφατα σε ένα εστιατόριο. Στο διπλανό τραπέζι καθόταν μια μαμά με το παιδάκι της, ήταν δεν ήταν 2 χρονών. Το μικρούλι είχε μπροστά του τηγανιτές πατάτες (άουτς!) και τις έτρωγε με τα δάχτυλα. Δίπλα η μαμά του προσπαθούσε να το καταφέρει να χρησιμοποιήσει το πιρούνι. «Είσαι μεγάλος πια», έλεγε και ξανάλεγε, «Πρέπει να τρως όπως και οι μεγάλοι. Έλα πιάσε το πιρούνι». Με τα πολλά το έπεισε. Πιάνει, λοιπόν το πιρούνι με το δεξί, γραπώνει μια πατάτα με το αριστερό και την μπήγει στο πιρούνι!

 

Και κάπως έτσι συνειδητοποίησα πως έπρεπε να ψάξω να βρω ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να εγκαταλείψει το μικρούλι σας την ευκολία των δαχτύλων και να προχωρήσει σε πιο «ευπρεπείς» τρόπους στο τραπέζι. Δεν ήταν δύσκολο! Ορίστε:

  • Αρχικά, δείτε εάν το μικρούλι σας είναι σωματικά έτοιμο για κάτι τέτοιο. Μπορεί το να φάει με πιρούνι να μην σας μοιάζει με άθλο, ωστόσο απαιτεί συντονισμό χεριού-ματιού- στόματος, σταθερότητα, οπτική αντίληψη και, φυσικά, την επιθυμία του μικρού σας να συνεργαστεί.
  • Έπειτα, καλό θα ήταν να κάνετε την ζωή του ευκολότερη και ασφαλέστερη επιλέγοντας για αυτό ειδικά πιρούνια. Αυτά καλό θα ήταν να είναι από μπαμπού ή κατάλληλο πλαστικό, να έχουν στρογγυλεμένες άκρες, να έχουν μακρύ «χέρι» και να είναι ελαφριά. Όπως καταλαβαίνετε, ακόμα κι αν έρθει για επίσκεψη η Δούκισσα του Cambridge τα ασημένια μαχαιροπίρουνα για το μικρό σας δεν συνίστανται!
  • Αντίθετα, εκείνο που θα κάνει την χαρά στο τραπέζι και την επιθυμία του μικρού σας να χρησιμοποιήσει τα κουταλοπίρουνά του μεγαλύτερη είναι ένα παιδικό σετ που να το ενθουσιάζει. Πηγαίνετε μαζί και αφήστε το να διαλέξει τι του αρέσει πιο πολύ. Ποιος ξέρει; Μπορεί να βρείτε κι ένα με τον αγαπημένο του ήρωα!
  • Ξεκινήστε με το κουτάλι. Κάπου μεταξύ 9-14 μηνών το μικρούλι σας θα είναι έτοιμο για τις πρώτες του απόπειρες να χρησιμοποιήσει το κουτάλι. Αφήστε το να πειραματιστεί ώστε να μάθει σταδιακά να μεταφέρει την τροφή χωρίς να χάνει μεγάλο μέρος από το περιεχόμενο στη διαδρομή και να βρίσκει σχεδόν πάντα τον δρόμο για το στόμα. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε δύο κουτάλια, ένα για να το ταΐζετε και ένα για να κάνει τα πειράματά του. Μεγαλώνοντας λίγο, μπορείτε επίσης να του γεμίζετε εσείς το κουτάλι και να του το δίνετε για να το μεταφέρει μόνο του.

Νήπιο με κουτάλι

  • Φυσικά, αφήστε το να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του. Με τον τρόπο αυτό θα καταπραΰνει τα ερεθισμένα ούλα του, θα μάθει να συντονίζει χέρι-μάτια- στόμα (και άρα θα μάθει ταχύτερα να χρησιμοποιεί με επιτυχία το κουτάλι) και θα αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στα γεύματα, απολαμβάνοντας κατά συνέπεια τις ώρες των γευμάτων στο οικογενειακό τραπέζι.
  • Μόλις το μικρούλι σας αποκτήσει άνεση με το κουτάλι και κατορθώσει να τρώει με επιτυχία τα γεύματά του, ίσως έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε ένα βήμα παρακάτω. Δώστε του το πιρούνι μαζί με το κουτάλι και αφήστε το να καρφώσει μικρά μαλακά κομμάτια τροφής. Μην το αποτρέψετε από το να χρησιμοποιεί τα δάχτυλα κατά την μεταφορά. Μόλις μάθει πως το φαγητό δεν πρόκειται να πέσει θα σταματήσει να τα χρησιμοποιεί.
  • Αναλόγως με το πόσο νωρίς έχετε εισάγει το κουτάλι, η μετάβαση στο πιρούνι μπορεί να γίνει κάπου ανάμεσα στους 18 με 24 μήνες. Ωστόσο, μην το πιέζετε υπερβολικά γύρω από τους τρόπους στο τραπέζι. Έχετε πολύ χρόνο για αυτό! Προτεραιότητα έχει το να αποκτήσει καλές διατροφικές συνήθειες, να μην απορρίπτει νέες γεύσεις και να απολαμβάνει το πρωινό, το γεύμα ή το δείπνο ως οικογενειακή συνήθεια.