Είναι απαραίτητο το φωτάκι νυκτός;

Είναι απαραίτητο το φωτάκι νυκτός;

Το «προστατεύει» από το τρομακτικό σκοτάδι όταν κοιμάται, αλλά από ποια ηλικία είναι πραγματικά απαραίτητο;

Είναι η ιδανική λύση για ένα παιδί που φοβάται να κοιμηθεί στο απόλυτο σκοτάδι. Είναι όμως το φωτάκι νυκτός απαραίτητο για τον ύπνο του, ακόμα και όταν δεν φοβάται τα τέρατα που θα ξεπεταχτούν από το σκοτάδι ή κάτω από το κρεβάτι του;

Παρόλο που μια παλιότερη έρευνα με προέλευση τις ΗΠΑ είχε συνδέσει τη χρήση φωτός νυκτός για παιδιά κάτω των δύο ετών με την εμφάνιση μυωπίας, νεότερες έρευνες δεν έχουν επιβεβαιώσει κάτι ανάλογο, επομένως το σίγουρο είναι ότι το φωτάκι νυκτός δεν βλάπτει την όραση του παιδιού. 

Το φωτάκι νυκτός μπορεί να έχει «σώσει» εκατοντάδες παιδιά από τα τέρατα που καραδοκούν στο σκοτάδι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε για λόγους «προστασίας» σε παιδιά μικρότερα των 2 ή 3 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά από αυτή την ηλικία αναπτύσσουν την ικανότητα να κατανοήσουν την έννοια του φόβου αλλά και να φανταστούν ανύπαρκτα πλάσματα που ξεπροβάλλουν στο υπνοδωμάτιό τους. Μέχρι τότε το νήπιο μπορεί να κοιμηθεί στο απόλυτο σκοτάδι χωρίς κανένα πρόβλημα.  

Αν το μικρό σας χρειάζεται το φωτάκι νυκτός γιατί φοβάται το σκοτάδι, χρησιμοποιήστε κάποιο που παρέχει μεν φως για να νιώθει άνετα, αλλά δεν θα φωτίζει πολύ το δωμάτιό του. Σε περίπτωση που το παιδί σας επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερο φως, εγκαταστήστε έναν ροοστάτη φωτισμού, για να ρυθμίζετε την ένταση και να τη χαμηλώνετε σταδιακά από το ένα βράδυ στο άλλο.

 

fwtaki-toys

 

 

Φωτάκι νυκτός, προβάλλει την εικόνα ενός προβάτου στον τοίχο ή στο ταβάνι με τη βοήθεια του αισθητήρα ο οποίος λειτουργεί μόνο στο σκοτάδι . Κατασκευασμένο από την εταιρεία Haba για να χαρίσετε στο παιδί σας όνειρα γλυκά.

Ηλικία: Από 0 μέχρι 12 ετών

Βρείτε το εδώ