Βάλτε τέλος στην ανία της αναμονής

Η αναμονή δεν είναι για νήπια

Εφαρμόστε απλά και εύκολα τρικ για να απασχολήσετε το αγγελούδι σας ενώ περιμένετε.

Η αναμονή – στο ιατρείο, στο ταμείο ενός σούπερ μάρκετ, σε μια ουρά, σε ένα εστιατόριο – με ένα νήπιο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστική και δύσκολη. Εκτός αν απασχολήσετε το αγγελούδι σας με κάποιον δημιουργικό τρόπο. Σας δίνουμε μερικές ιδέες για την επόμενη φορά που δεν θα ξέρετε πώς να το συγκρατήσετε στον προθάλαμο του παιδιάτρου ή στο τραπέζι του εστιατορίου περιμένοντας το φαγητό.

 

  • Κυνήγι θησαυρού στα περιοδικά. Πείτε στο μικρό σας να ψάξει στις σελίδες ενός οποιουδήποτε περιοδικού τα αντικείμενα ή τα πρόσωπα που θα του υποδεικνύετε. Για παράδειγμα ζητήστε του να βρει ένα μωρό, ένα σκύλο, ένα σπίτι, ένα συγκεκριμένο φαγητό ή κάτι για το σπίτι (ανάλογα πάντα με το θέμα του περιοδικού). Κρατήστε ανοιχτό το έντυπο μπροστά σας και πείτε με ρυθμική φωνή: «Ποιοοοος, μα ποιοοος θα μου δείξει ένα τραπέζι».
  • Το περιεχόμενο της τσάντας. Στα νήπια αρέσει πολύ να ψάχνουν την τσάντα της μαμάς τους. Ετοιμάστε λοιπόν μια παλιά τσάντα με ένα παλιό κινητό ή παιχνίδι, με κλειδιά, χαρτιά και μολύβια, ένα παλιό πορτοφόλι και πλαστικές κάρτες που μοιάζουν με πιστωτικές κάρτες και αφήστε το να την ψαχουλεύει όσο θέλει.   

Νήπιο που ψαχουλεύει τσάντα

  • Αυτοσχέδια τρίλιζα. Η αναμονή για το φαγητό σε εστιατόρια με μικρά παιδιά μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά βασανιστική. Φροντίστε να τα απασχολήσετε με κάποιο τρικ, όπως με μια αυτοσχέδια τρίλιζα στο τραπέζι, όπου τα μαχαιροπήρουνα μπορούν να σχηματίσουν τον πίνακα και οι χαρτοπετσέτες ή οι οδοντογλυφίδες τα Χ και τα Ο.

Φυσικά, μπορείτε πάντα να έχετε μαζί σας ένα χαρτί και ένα μολύβι με τα οποία μπορείτε να παίξετε ενδιαφέροντα και απλά παιχνίδια. Δείτε 8 από αυτά εδώ.

  • Το μικρό σας κατασκοπεύει. Ένα κλασικό παιχνίδι που μπορεί να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του μικρού σας και να εφαρμοστεί σε αρκετές περιπτώσεις αναμονής, από το σούπερ μάρκετ μέχρι τον παιδίατρο είναι η «κατασκοπία». Αν είστε, για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ ζητήστε από το μικρούλι σας να βρει κάτι πράσινο ή κίτρινο ή κάτι που μπορεί να φάει μαζί με τυρί.
  • Ψάξεκαιβρες. Μπορείτε να κρύψετε ένα κέρμα ή κάποιο άλλο μικρό αντικείμενο σε κάποια τσέπη του μικρού σας, έχοντας από πριν προσποιηθεί ότι υπάρχουν πολλές πιθανές λύσεις και να το αφήσετε να ψάξει να το βρει.
  • Παιχνίδιμετοφαγητό. Δώστε στο μικρό σας ένα καθαρό κορδόνι από παπούτσια και ένα μπολ με δημητριακά σε σχήμα Ο και τρύπα στην μέση. Αφήστε να περάσει τα δημητριακά στο κορδόνι και μετά να φορέσει το περιδέραιο στο λαιμό. Το ίδιο μπορεί να γίνει με τα μακαρόνια.
  • Κουμπιά και φερμουάρ. Αν δεν έχετε τίποτα άλλο εκτός από τα ρούχα σας, υπάρχει και πάλι τρόπος να τα απασχολήσετε, καθώς στα νήπια αρέσει πολύ να κουμπώνουν και να ξεκουμπώνουν κουμπιά και φερμουάρ. Αυτό μπορεί να το κάνει και στα δικά του ρούχα και παπούτσια.
  • Φτιάξτε μια κρυφή συλλογή. Έχετε έτοιμη μια «κρυφή» συλλογή από βιβλία, μικρά παιχνίδια, κηρομπογιές και χαρτιά ζωγραφικής για να μπορείτε να απασχολείτε το μικρό σας ανά πάσα στιγμή. Αυτή η τσάντα μπορεί να παραμένει στο αυτοκίνητο και να χρησιμοποιείται σε σπάνιες περιπτώσεις, συνεπώς θα είναι συνέχεια κάτι καινούργιο για το παιδί σας.

Μαμά και παιδί που παίζουν για να νικήσουν τη βαρεμάρα

  • Φιγουρίνια. Το ξέρουμε ότι σπάνια καταφεύγετε στην λύση του fast food και καλά κάνετε! Τις λίγες αυτές φορές, όμως, φροντίστε να κρατάτε την πλαστική φιγούρα που δίνουν δώρο στο αυτοκίνητο για παν ενδεχόμενο. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε στιγμή αναμονής και δεν έχει και τόση σημασία να τη χάσετε, όπως για παράδειγμα με ένα αγαπημένο παιχνίδι που θα πάρει από το σπίτι.
  • Μικρές εκπλήξεις. Γεμίστε ένα παλιό, δικό σας πορτοφόλι με μικρές εκπλήξεις, όπως αυτοκόλλητα, φωτογραφίες, παλιά κλειδιά. Αν έχετε περισσότερο χώρο μπορείτε να βάλετε μέσα οτιδήποτε μπορεί να εξάψει τη φαντασία του μικρούς σας, από «μάτια» για χειροτεχνίες μέχρι μεγάλα κοχύλια και κουμπιά με όμορφα χρώματα σε κατάλληλο μέγεθος.  
  • Σκέψεις της ημέρας. Μερικές φορές θεωρούμε ως δεδομένο ότι το μωρό μας έχει παρατηρήσει ό,τι και εμείς μια τυπική ημέρα. Αν είστε σε ένα χώρο και περιμένετε, είναι ευκαιρία να ρωτήσετε το μικρό σας να σας μιλήσει για κάτι αστείο που έγινε σήμερα, τι ήταν αυτό που το έκανε χαρούμενο ή αν το στενοχώρησε κάτι. Φανταστείτε την ικανοποίησή του όταν συνειδητοποιήσει ότι εκτιμάτε και ακούτε προσεκτικά τις σκέψεις του.