Πώς να αντιμετωπίσετε τον βομβαρδισμό ερωτήσεων που ξεκινούν με ένα «γιατί».
Αναμφίβολα μια από τις χαρές του να είναι κανείς γονιός είναι να παρακολουθεί την ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων των παιδιών του. Η «διαδρομή» από τις πρώτες του λεξούλες, στις πιο μεγάλες φράσεις και αργότερα σε ολοκληρωμένες προτάσεις είναι γεμάτη εκπλήξεις τόσο για εσάς όσο και για αυτό. Και ξαφνικά, αφού έχετε θέσει τις βάσεις ώστε το μικρό σας να γίνει δεινός ρήτωρ από νωρίς και είστε ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις του, συνειδητοποιείτε ότι η αγαπημένη του ασχολία είναι να σας βομβαρδίζει με ερωτήσεις ασταμάτητα! Ερωτήσεις για κάθε τι, με απίστευτη ταχύτητα και συχνότητα, πολλές φορές ερωτήσεις που είναι διαρκώς οι ίδιες. Προτού νοσταλγήσετε τον καιρό που στο σπίτι επικρατούσε ησυχία ή κλείσετε τα αυτιά σας απελπισμένοι, διαβάστε καταρχήν γιατί συμβαίνει αυτό και δεύτερον πώς να αντεπεξέλθετε στο εν λόγω στάδιο ανάπτυξης.
Γιατί ρωτάει … γιατί;
- Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ανάμεσα στους 30 με 36 μήνες το μικρό σας θα περάσει το «στάδιο των ερωτήσεων», όπως και σχεδόν όλα τα παιδάκια στην ίδια ηλικία. Αν διανύετε αυτό το στάδιο αυτή την περίοδο, αρχικά παρηγορηθείτε με το γεγονός ότι δεν είστε οι μόνοι.
- Μπορεί να μοιάζει σαν να θέλει να τεστάρει την υπομονή σας, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί ψυχολογικοί λόγοι που το μικρό σας κάνει διαρκώς ερωτήσεις. Φυσικά και θέλει να ικανοποιήσει την περιέργειά του και έτσι ζητά πληροφορίες για τον κόσμο που το περιβάλλει. Οι ερωτήσεις είναι ένα μέσο για να αυξήσει τις γνώσεις του αλλά και ένας τρόπος για να διατηρήσει τον έλεγχο, πράγμα που απολαμβάνει. Όσο συμβαίνει αυτό τόσο περισσότερο συνεχίζει να ρωτάει «γιατί;». Αρκετές φορές ενδέχεται να ρωτάει «γιατί» για να τραβήξει την προσοχή σας και εσείς θα το ενισχύετε αυτό καθώς θα απαντάτε διαρκώς στις ερωτήσεις.
- Οι ερωτήσεις επίσης το βοηθούν να σκέφτεται και να σχεδιάζει την ημέρα του, μεγάλο μέρος της οποίας είναι και η ενασχόλησή του μαζί σας. Οι ερωτήσεις είναι ο πιο εύκολος τρόπος να διατηρήσει επαφή μαζί σας και να ενισχύσει το μεταξύ σας δέσιμο. Θα συνειδητοποιήσετε ότι θα κάνει και ερωτήσεις του τύπου «γιατί αυτή η κυρία είναι χοντρή;» όταν είστε έξω. Το κάνει ακριβώς για τους ίδιους λόγους, χωρίς να έχει ιδέα αν η ερώτησή του είναι ευγενική ή όχι. Πείτε του ότι μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις για άλλους ανθρώπους αλλά μόνο όταν είστε οι δύο σας.
Απαντώντας
- Πολλές φορές μπορεί να βρίσκετε κουραστικές τις ερωτήσεις του μικρού σας, ειδικά αν συνηθίζει να επαναλαμβάνει την ίδια ερώτηση πολλές φορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις είτε βαριέται είτε δεν έχει καταλάβει την απάντησή σας, όσο και αν εσείς θεωρήσατε ότι ήταν απλή και κατανοητή.
- Όποιος και αν είναι ο λόγος για τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, παραμείνετε ψύχραιμοι. Αντί να θυμώσετε μαζί του, μπορείτε απλά να σταματήσετε να απαντάτε, να αγνοήσετε τις ερωτήσεις που επαναλαμβάνονται και να τραβήξετε την προσοχή του με ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα.
- Όταν απαντάτε στις ερωτήσεις του, φροντίστε οι απαντήσεις σας να αρμόζουν στην ηλικία του. Μην το παραφορτώνετε με πολλές πληροφορίες ή πολλές λεπτομέρειες, ειδικά αν υποπτεύεστε ότι δεν τον ενδιαφέρει και τόσο το περιεχόμενο της απάντησης αλλά ρωτάει για άλλους λόγους, περισσότερο ψυχολογικούς.
- Αν κάνει ερωτήσεις για να τραβήξει την προσοχή σας, διατηρήστε τις απαντήσεις σας ακριβείς αλλά σύντομες. Φροντίστε επίσης να του δείχνετε την προσοχή σας όταν δεν το περιμένει. Για παράδειγμα, να του κάνετε μια αυθόρμητη αγκαλιά όταν παίζει ήσυχο μόνο του.
Διαβάστε επίσης: «9 απαντήσεις σε δύσκολες παιδικές ερωτήσεις σχετικά με το σώμα».