Από το εκπαιδευτικό ποτηράκι στο κανονικό ποτήρι

Από το εκπαιδευτικό ποτηράκι στο κανονικό ποτήρι

7 βήματα μετάβασης στη χρήση του ποτηριού για μεγάλα παιδιά

Έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί το μπιμπερό, αλλά δύσκολα αποχωρίζεται το ειδικό ποτηράκι με το στόμιο. Ωστόσο όπως ακριβώς συμβαίνει και με το μπιμπερό, η πολύωρη χρήση του εν λόγω ποτηριού, ειδικά αν αυτό περιέχει χυμό ή κάποιο άλλο ρόφημα, πλην του νερού, είναι ύποπτη για τη δημιουργία τερηδόνας. Επιπλέον επειδή κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσει να πίνει νερό και άλλα ροφήματα σε κανονικό ποτήρι, καλό είναι να επιδιώξετε από νωρίς τη μετάβαση. Για να την κάνετε πιο εύκολη ακολουθήστε επτά βήματα.

  1. Τονίστε ότι εσείς χρησιμοποιείτε κανονικό ποτήρι.Με αυτόν τον τρόπο ποντάρετε στην τάση του να μιμείται αυτά που κάνετε εσείς. Όσο πιο συχνά επισημαίνετε πως εσείς χρησιμοποιείτε κανονικό ποτήρι, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να θελήσει να το δοκιμάσει και εκείνο. 
  2. Επιτρέψτε του να διαλέξει το δικό του ποτήρι. Αν έχει αδυναμία στο ειδικό ποτηράκι με το στόμιο, επειδή λόγου χάρη έχει το χρώμα ή το σχέδιο που αγαπάει, προτείνετε να επιλέξετε παρέα ένα κανονικό ποτήρι με αντίστοιχα χρώματα ή σχέδια. Αν έχει αποφασίσει εκείνο ποιο ποτήρι θα χρησιμοποιεί, είναι πολύ πιθανό να αντικαταστήσει το παλιό χωρίς δράματα.
  3. Παρουσιάστε του μερικά υποψήφια ποτήρια με χαρακτήρες που του αρέσουν.Αν το παλιό του ποτηράκι είναι σχετικά απλό, ένα καινούργιο ποτήρι με τον χαρακτήρα που αγαπάει (από την Πέπα το γουρουνάκι μέχρι την Ντόρα την εξερευνήτρια), γρήγορα θα πάρει το προβάδισμα.
  4. Προτείνετε να αποχαιρετίσετε παρέα το παλιό ποτηράκι, εξηγώντας του πως σαν μεγάλο παιδί πια μπορεί να πίνει νερό, γάλα και χυμούς σε ένα κανονικό ποτήρι, όπως πίνουν όλοι.
  5. Αν στον παιδικό σταθμό χρησιμοποιούνται ποτηράκιαμε στόμιο, κάντε τον απαραίτητο διαχωρισμό για να αποφύγετε τη σύγχυση.  Εξηγήστε του ότι αυτό θα είναι το ποτηράκι του παιδικού σταθμού και το καινούργιο ποτήρι, το ποτήρι του σπιτιού.
  6. Σερβίρετε το αγαπημένο του ρόφημα στο καινούργιο ποτήρι. Σε περίπτωση που παραμένει ανένδοτο να αποχωριστεί το ποτηράκι με στόμιο, σερβίρετε εκεί μόνο νερό και όλα τα άλλα ροφήματα (και κυρίως το αγαπημένο του) στο  κανονικό ποτήρι. Το πιθανότερο είναι σύντομα να χρησιμοποιεί το τελευταίο και για το νερό.
  7. Μην σας αγχώνει η ακαταστασία.Είναι φυσικό η χρήση του κανονικού ποτηριού, ειδικά στη αρχή, να προκαλέσει μια μικρή ακαταστασία. Προετοιμαστείτε κατάλληλα (π.χ. με αδιάβροχο χαλάκι κάτω από το καρεκλάκι φαγητού) και αν χυθεί το περιεχόμενο του ποτηριού, ζητήστε από το μικρό σας να σας βοηθήσει να το καθαρίσετε χωρίς να το κάνετε μεγάλο ζήτημα.  

SOS Tip: Καλό θα ήταν το ποτήρι που θα επιλέξετε να έχει και κάποια άλλα βασικά χαρακτηριστικά εκτός από θελκτική εξωτερική εμφάνιση. Θα πρέπει, πιο αναλυτικά, να είναι ελαφρύ, σχετικά μικρό σε μέγεθος και από άθραυστο υλικό, όπως μπαμπού, μη τοξικό πλαστικό κοκ.