Μαθαίνοντας να ανεβοκατεβαίνει σκάλες!

Ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες!

Tips για να μάθετε το νήπιο να ανεβοκατεβαίνει με ασφάλεια τις σκάλες

Αν έχετε σκάλες στο σπίτι σας ή στο σπίτι της γιαγιάς που το νήπιο περνάει αρκετές ώρες της ημέρας του, καλό είναι να του μάθετε πώς να τις ανεβαίνει και να τις κατεβαίνει με ασφάλεια. Με λίγη εξάσκηση θα τα καταφέρνει σύντομα χωρίς να αγχώνεστε ότι θα πέσει.

«Ασφαλίστε» την σκάλα. Πριν ξεκινήσετε τα μαθήματα δημιουργήστε ένα ασφαλές μέρος για να μπορεί να εξασκηθεί χωρίς να έχετε τον φόβο μήπως σκαρφαλώσει ως το τελευταίο σκαλοπάτι. Τοποθετήστε μια ειδική πορτούλα ασφαλείας στο τρίτο σκαλοπάτι, η οποία πρέπει να είναι αρκετά ψηλή και να μην έχει κενά για να μην βάλει το πόδι του εκεί και σκαρφαλώσει από πάνω πριν το καταλάβετε.

Ξεκινήστε τα μαθήματα με αργούς ρυθμούς. Προτείνετε να δοκιμάσει να ανέβει τα τρία πρώτα σκαλιά, δείχνοντάς του πώς να κρατιέται στα πλαϊνά της σκάλας για μεγαλύτερη ισορροπία. Καθώς είναι πιο εύκολο για ένα νήπιο να ανέβει μια σκάλα, δείξτε του πώς να κατέβει τα σκαλοπάτια με τον ποπό ή με την κοιλιά βάζοντας πρώτα το ποδαράκι του στο από κάτω σκαλοπάτι. Αφήστε το να εξασκηθεί στο ανεβοκατέβασμα των τριών πρώτων σκαλοπατιών έχοντας πάντα το νου σας.

Προχωρήστε στα δύσκολα. Αν συνηθίσει να ανεβαίνει εύκολα και να κατεβαίνει τα τρία πρώτα σκαλοπάτια, επιστρέψτε του να ανέβει ακόμα περισσότερα σκαλιά μέχρι να φτάσετε σταδιακά στο ανεβοκατέβασμα όλης της σκάλας. Επαναλάβετε ότι καλύτερα είναι να κρατάει τα πλαϊνά της σκάλας και σταθείτε πίσω του στο ακριβώς προηγούμενο σκαλοπάτι (ή σε δύο προηγούμενα) για μεγαλύτερη ασφάλεια. Καθώς κατεβαίνει παραμείνετε μερικά σκαλοπάτια πιο κάτω για να τα βοηθήσετε αν χρειαστεί.

Διατηρήστε την πόρτα ασφαλείας. Αφού κλείσει τα 2 χρόνια το μικρό σας θα μπορεί να ανεβοκατεβαίνει μια σκάλα (σκαλί-σκαλί και όχι εναλλάσσοντας πόδια στα σκαλιά) μόνο του. Ωστόσο είναι σημαντικό να διατηρήσετε την πόρτα ασφαλείας στη σκάλα αν το μικρό σας υπνοβατεί ή αν συνηθίζει να τρέχει όταν επιστρέφετε σπίτι ή όταν ακούει τη φωνή σας (με κίνδυνο να κουτρουβαλήσει τη σκάλα από ενθουσιασμό).