Αποχαιρετώντας τις παλιές συνήθειες

Νήπιο με πιπίλα

Βρείτε τον κατάλληλο χρόνο και τρόπο για να βοηθήστε το μικρό σας να εγκαταλείψει την πιπίλα, το μπιμπερό, την κούνια και το καρότσι του και άλλες συνήθειες χωρίς δραματικούς αποχαιρετισμούς

Όλα τα ωραία πράγματα έχουν ένα τέλος και ανεξάρτητα από το πόσο πολύ αγαπάει το μικρό σας την πιπίλα του, το μπιμπερό του ή το καρότσι του έρχεται μια στιγμή που πρέπει να τα αποχαιρετήσει. Διαβάστε πότε και πώς πρέπει να αρχίσετε την απεξάρτηση από όλα τα αγαπημένα του αντικείμενα.


Πιπίλα

Αποτελεί μια μέθοδο για να καλύπτει το παιδί την ανάγκη του θηλασμού, συνεπώς και μια συνήθεια που κόβεται δύσκολα. Το μυστικό είναι να ξεκινήσετε τον αποχωρισμό από την πιπίλα από νωρίς. Αρχίστε ήδη από τους 12 μήνες να περιορίζετε σταδιακά τη χρήση της και μην περιμένετε να φτάσει το παιδί 2 χρονών για να την κόψετε γιατί τότε θα είναι πολύ δύσκολο. Για να κόψετε την πιπίλα πείτε του ότι έχει μεγαλώσει πια αρκετά για να τη χρησιμοποιεί ή ότι η πιπίλα πλέον κατοικεί στην κούνια του και θα τη χρησιμοποιεί μόνο τις ώρες που κοιμάται. Στη συνέχεια εξηγήστε του τι πρόκειται να συμβεί, ότι για παράδειγμα η νεράιδα θα έρθει να του την πάρει, καθώς συλλέγει όλες τις πιπίλες για να τις δώσει στα καινούργια μωράκια. Δείτε πώς να κόψετε την πιπίλα σε 5 βήματα στο «Παρακαλείται η πιπίλα να εκκενώσει το στόμα!».

Αποφύγετε να κόψετε την πιπίλα την ίδια περίοδο που το μικρό σας καλείται να αντιμετωπίσει μια άλλη μεγάλη αλλαγή, όπως την εκπαίδευση για το γιογιό γιατί θα έχει ανάγκη από μεγαλύτερη ανακούφιση.


Μπιμπερό

Ήδη από τους 10 μήνες μπορείτε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες να αντικαταστήσετε το μπιμπερό με ποτηράκι, καθώς η χρήση του μπιμπερό ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία του μωρού σας (δείτε τους εδώ και μάθετε πως θα μειώσετε τους πιθανούς κινδύνους του).

Πώς να ξεκινήσετε; Αρχικά επιλέξτε ένα ποτηράκι που δεν επιτρέπει την διαρροή του υγρού και το οποίο το μικρό σας μπορεί εύκολα να πιάσει και να σηκώσει. Επίσης, φροντίστε να διαθέτει μια εμφάνιση που να το προσελκύει (χρώματα, χαρακτήρες καρτούν κτλ). Στη συνέχεια τοποθετήστε το στο δίσκο που έχετε και το φαγητό επιτρέποντάς του να παίξει για λίγο ή προσφέρετέ το με φρέσκο χυμό ή νερό όταν Γύμνιαδιψάει. Αφού αρχίζει να το συνηθίζει, μειώστε σταδιακά τη χρήση του μπιμπερό. Φροντίστε μέχρι τα 2 έτη να έχει κόψει το μπιμπερό καθώς όσο μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσουν κάποιες συνήθειες. Δείτε περισσότερα tips για το πώς να μεταβείτε εύκολα από το μπιμπερό στο ποτηράκι στο «Stop στο μπιμπερό».


Γύμνια

Αποχαιρετήστε την όταν πιάσετε τον εαυτό σας να αναρωτιέται μήπως είναι περίεργο για το μικρό σας να τρέχει από το ένα δωμάτιο στο άλλο ολόγυμνο. Αυτό μπορεί να αρχίζει να αλλάζει στην ηλικία των 5 ή 6 οπότε είναι και η στιγμή για να του πείτε πως είναι εντάξει να είναι γυμνό όταν ντύνεται ή όταν πάει στο μπάνιο αλλά στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού καλό είναι να φοράει ένα μπλουζάκι πάνω του. Για να το πείσετε ευκολότερα, ξεκινήστε με μια επίσκεψη στα μαγαζιά για να επιλέξει τι θα φοράει μέσα στο σπίτι.


Κούνια

Αποχαιρετίστε την όταν το μωρό σας είναι πλέον πολύ μεγάλο και δραστήριο για αυτή και πηδάει από τα κάγκελα. Ιδανικά μπορείτε να περιμένετε και μέχρι τα 3 χρόνια καθώς ακόμα και παιδάκια που κοιμόντουσαν μια χαρά στην κούνια μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα στον ύπνο αν μεταβούν σε κρεβάτι χωρίς να είναι έτοιμα. Αρχικά ελέγξτε κατά πόσο είναι έτοιμο το μικρό σας να αποχαιρετίσει την κούνια του, απομακρύνοντας το πλαϊνό κάγκελο για μερικά βράδια. Δελεάστε τον με καινούργια σεντόνια με σχέδια από ζώα ή από τον αγαπημένο του ήρωα και φυσικά διατηρήστε σταθερές τις καθημερινές συνήθειες γύρω από τον ύπνο. Μην επιχειρήσετε να κοιμηθείτε μαζί του στο κρεβάτι τα πρώτα βράδια για συμπαράσταση διαφορετικά δεν θα καταφέρετε να το αποφύγετε για το επόμενο εξάμηνο. Δείτε ακόμα το άρθρο μας «Πώς να επιλέξετε καινούργιο κρεβάτι» για να μάθετε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η το καινούργιο του κρεβάτι.


Καρότσι

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείτε το καρότσι για το μικρό σας αν έχει Νήπιο καρότσιφτάσει ήδη τα 3 χρόνια. Αν το αγγελούδι σας μπορεί να κάνει μόνο του αρκετά βήματα ορίστε κάποιους κανόνες: θα χρησιμοποιείτε το καρότσι μόνο για μακρινές διαδρομές ή όταν επιστρέφετε αργά στο σπίτι και ξέρετε ότι το μικρό σας είναι πολύ κουρασμένο για να περπατήσει.


Μεσημεριανός υπνάκος

Μάλλον το μικρό σας θα αρχίσει πρώτο να αντιστέκεται σε αυτή την συνήθεια αλλά πριν κόψετε τον μεσημεριανό του υπνάκο είναι καλύτερο να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του. Ενώ τα περισσότερα παιδιά σταματούν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ 3 και 5 ετών, είναι φυσιολογικό και για ένα παιδί 2 χρονών να τον σταματήσει. Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό της τάξης του 10 με 12% παιδιών που είναι ήδη 5 ετών και συνεχίζουν να παίρνουν τον μεσημεριανό τους υπνάκο. Αρχικά δοκιμάστε να παραλείψετε τον ημερήσιο ύπνο για κάποιες ημέρες για να διαπιστώσετε πώς θα αντιδράσει το μικρό σας. Αν είναι οξύθυμο ή γκρινιάρικο και δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ εξαιτίας της υπερβολικής κούρασης, περιμένετε μερικούς μήνες ακόμα πριν σταματήσετε τη σιέστα. Αν δείτε ότι είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τον μεσημεριανό ύπνο τότε διατηρήστε σταθερή την ώρα που το βάζετε για ύπνο το βράδυ (ή βάλτε το στο κρεβάτι πιο νωρίς) και αντικαταστήστε την ώρα του ύπνου με ώρα ησυχίας. Φυσικά και τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως θα αποχαιρετήσετε τον μεσημεριανό ύπνο για πάντα. Αν το μικρό σας έχει περάσει μια κουραστική ημέρα ενθαρρύνετέ το να κοιμηθεί για μισή ώρα και – γιατί όχι; - αδράξτε την ευκαιρία για να ξεκουραστείτε και εσείς.

Δείτε ακόμα αν το μικρό σας είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τον μεσημεριανό του υπνάκο εδώ


Αγαπημένη κούκλα ή αρκουδάκι

Μπορεί και να του επιτρέψετε να το κρατήσει για πάντα μιας και συνδυάζει την αίσθηση ασφάλειας με πολλές αναμνήσεις. Αν ωστόσο θεωρήσετε κάποια στιγμή ότι είναι αρκετά μεγάλο για να κυκλοφορεί μαζί με το αρκουδάκι του επιστρατεύστε τη δασκάλα του στο νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό για βοήθεια η οποία μπορεί να το κάνει να ασχοληθεί με τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που να ξεχάσει τελείως τον λούτρινο φίλο του. Διαβάστε ακόμα το «Υποκατάστατα γονέων» για να δείτε την σημασία αυτών των αντικειμένων στην ζωή του μικρού σας.