Αποκρυπτογραφώντας τα παιχνίδια του

Αποκρυπτογραφώντας τα παιχνίδια του

Τι σηματοδοτούν τα παιχνίδια του ανά ηλικία;

Το παιχνίδι είναι κάτι περισσότερο από ένας τρόπος για να περνάει την ώρα του. Συμβαδίζει απόλυτα με τα αναπτυξιακά στάδια και αλλάζει ανάλογα με τις δεξιότητες που αναπτύσσει καθώς μεγαλώνει. Είναι παράλληλα ο τρόπος του για να εξερευνήσει το περιβάλλον του και να μάθει τον κόσμο.

Επανάληψη και μίμηση. Μεταξύ των 4 και 8  μηνών το μικρό σας θα μάθει πώς να κάθεται κι έτσι ένας καινούργιος κόσμος με νέες δυνατότητες θα ανοιχτεί μπροστά του. Τότε θα αρχίσει να κινείται με συγκεκριμένες προθέσεις και θα μάθει πώς οι κινήσεις του έχουν συγκεκριμένο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, αν πατήσει το κουμπί θα ακουστεί από το παιχνίδι το τραγουδάκι και αν σπρώξει την μπάλα εκείνη θα κυλήσει. Έτσι σιγά σιγά θα καταλάβει πως έχει κάποιο έλεγχο στο περιβάλλον του και αυτό θα το οδηγήσει να κατανοήσει ότι είναι μια ξεχωριστή οντότητα και ότι μπορεί να μιμείται τους άλλους. Ωραία παιχνίδια για αυτή την ηλικία είναι μια ποικιλία από βρεφικά κουδουνάκια και κρόταλα τα οποία θα μπορεί να κινεί μόνο του και να ακούει τους διαφορετικούς ήχους.

Πρώτες απόπειρες να επιλύσει προβλήματα. Μετά τους 8 μήνες και μέχρι τους 14 μήνες θα κάνει τις πρώτες του προσπάθειες στο πεδίο της επίλυσης προβλημάτων. Για παράδειγμα θα καταλαβαίνει πως αν σηκώσει την κουβερτούλα του κάτω από την οποία βρίσκεται το παιχνίδι του θα μπορεί να το πιάσει και να παίξει με αυτό. Καθώς μεγαλώνει η ικανότητά του αυτή εξελίσσεται γιατί βλέποντας λόγου χάρη τη μαμά του να βγάζει κάτω από την κουβέρτα το παιχνίδι, θα αναρωτηθεί τι μπορεί να βρει κάτω από την άλλη κουβέρτα αν την ανασηκώσει μόνο του. Στην ηλικία αυτή η περιέργεια θα το οδηγήσει στην εξερεύνηση του περιβάλλοντός του. Τα παζλ είναι ένας καλός τρόπος για να εξασκήσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Ανακαλύπτοντας την μόνιμη παρουσία των αντικειμένων, ακόμα και όταν δεν τα βλέπει. Αυτό θα το κατανοήσει πλήρως περίπου στους 14 μήνες, οπότε και θα αρχίσει να απολαμβάνει το κρυφτό μαζί σας αλλά και όποιο παιχνίδι έχει να κάνει με αναζήτηση αντικειμένων.  Εκτός από το κλασικό κρυφτό, όπου μπορείτε να κρύβεστε πίσω από καπέλα, σεντόνια, έπιπλα ή απλά πίσω από την παλάμη σας, τοποθετήστε παιχνίδια σε κατσαρόλες και άλλα σκεύη και αφήστε το να τα ανακαλύψει.

Απολαμβάνοντας τα φανταστικά παιχνίδια που θεωρεί πως είναι πραγματικά.Από τους 18 μήνες μέχρι τα 2 έτη το μικρό σας θα απολαμβάνει τα φανταστικά παιχνίδια που θα τα θεωρεί αληθινά. Για παράδειγμα θα μπαίνει μέσα σε ένα χαρτόκουτο και θα θεωρεί πως είναι καπετάνιος στο πειρατικό του καράβι ή θα βάζει την αγαπημένη του κούκλα πάνω στο τρενάκι του για να την πάει ένα ταξίδι στην διπλανή πόλη. Τα παιδιά που παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια αναπτύσσουν την μνήμη, την προσοχή, την φαντασία τους και τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Για να το ενθαρρύνετε αφήστε το ελεύθερο χωρίς να κατευθύνετε το παιχνίδια του, και κάντε του ερωτήσεις που θα κινητοποιήσουν τη φαντασία του και θα το βοηθήσουν να εκφράσει με λέξεις τις σκέψεις και τα σχέδιά του.