Στραβά ποδαράκια;

Στραβά ποδαράκια;

Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς διορθώνεται

Μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα και εσείς περιεργάζεστε τα ποδαράκια του προσπαθώντας να διαπιστώσετε αν αυτό που βλέπετε ισχύει ή αν σας φαίνεται ότι είναι έτσι. Και αναρωτιέστε «μα γιατί είναι στραβά;».

Είναι δυνατόν τα ποδαράκια του μωρού σας να φαίνονται ελαφρώς στραβά, σχηματίζοντας καμπύλη και ιδιαίτερα όταν στέκεται όρθιο ή περπατάει; Ναι είναι, και μάλιστα πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό, που οφείλεται στη στάση του σώματός του κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής του. Αυτό σημαίνει πως όταν το μικρό σας είναι όρθιο με τις πατούσες του να «κοιτούν» προς το μέρος σας, οι αστράγαλοι του ενώνονται κανονικά αλλά όχι και τα γόνατα.

Ωστόσο η ευθύτητα των ποδιών αποκαθίσταται σταδιακά και στα 3 του χρόνια το «πρόβλημα» θα έχει διορθωθεί από μόνο του χωρίς να έχει αφήσει κανένα σημάδι. Στην ηλικία των 7 με 8 άλλωστε τα πόδια του θα έχουν αποκτήσει τη μορφή που θα έχουν και στην ενήλικη ζωή του.

Extra tips:

  • Σε σπάνιες περιπτώσεις για την εν λόγω ανατομική δυσμορφία οφείλεται η έλλειψη βιταμίνης ή μια διαταραχή στα οστά που επηρεάζει τις κνήμες. Σε ακόμη πιο σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλείται από γενετική διαταραχή.
  • Αν το μικρό σας έχει κλείσει τα 3 χρόνια και τα πόδια του δεν έχουν παρουσιάσει κάποια βελτίωση, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Σε κάθε ηλικία φυσικά καλό είναι να ενημερώνετε τον γιατρό σας αν διαπιστώσετε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται ή αν σας φαίνεται εξ αρχής υπερβολικό.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα πόδια του μπορεί να ενώνονται στα γόνατα και όχι στους αστραγάλους, πράγμα που είναι εμφανές λίγο αργότερα – στα 3 με 6 χρόνια – και που επίσης διορθώνεται μόνο του.