Τι ταράζει τον ύπνο του;

Τι ταράζει τον ύπνο του;

5 πιθανές αιτίες που το εμποδίζουν να χαλαρώσει και να κοιμηθεί

Το θηλάσατε, του αλλάξατε την πάνα του και το βάλατε για ύπνο σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχετε καθιερώσει. Εκείνο όμως συνεχίζει να κλαίει. Τι μπορεί να είναι αυτό που δεν αφήνει το μωράκι σας να χαλαρώσει και να κοιμηθεί; Μήπως κάτι από τα παρακάτω;

Μήπως περνάει «έκρηξη ανάπτυξης» ή αναπτυξιακό άλμα (Growth Spurt);

Κατά την περίοδο αυτή το μωρό σας έχει μεγαλύτερη ανάγκη για φαγητό και μπορεί να θηλάζει πολύ πιο συχνά από άλλες φορές προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών και περίπου στις 7-10 ημέρες, 2-3 εβδομάδες, 4-6 εβδομάδες, 3 μήνες, 4 μήνες, 6 μήνες και 9 μήνες (περισσότερο ή λιγότερο). Συνήθως διαρκεί 2-3 ημέρες, αλλά και μια εβδομάδα. Θηλάστε κατά απαίτηση και κάντε υπομονή μέχρι να περάσει ή φάση.

Μήπως θέλει να ρευτεί;

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να εμφανιστεί περίπου στους 3 μήνες, όταν αρχίζει να γίνεται πιο δραστήριο. Κρατήστε το πάνω σας με το κεφαλάκι του στον ώμο σας και τρίψτε του την πλάτη.

Υπάρχει πολύς θόρυβος ή υπερβολική ησυχία;

Κατά τη διάρκεια της κύησης το μωρό σας είχε συνηθίσει τους ήχους του περιβάλλοντός σας, έτσι θα μπορεί να τους ανεχτεί και ενώ κοιμάται. Αποφύγετε τόσο την υπερβολική φασαρία όσο και την απόλυτη ησυχία και δοκιμάστε τους λευκούς θορύβους για να το καθησυχάσετε.

Είναι το φως σωστό;

Από τους 6 μήνες και μετά το μωρό σας θα αρχίσει να εκκρίνει την ορμόνη του ύπνου, την μελατονίνη, η παραγωγή της οποίας ενεργοποιείται με το σκοτάδι και απενεργοποιείται με το φως. Όταν λοιπόν, θέλετε να το βάλετε για ύπνο κλείστε τις κουρτίνες και τα φώτα και επιστρατεύστε ένα φωτάκι νυκτός.

Διαβάστε ακόμα: «17 μυστικά για όνειρα γλυκά»

Είναι άνετο;

Προσπαθήστε να κάνετε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται. Τα μωρά δεν χρειάζονται και δεν πρέπει να έχουν για λόγους ασφαλείας μαξιλάρια, σφηνάκια και λούτρινα αρκουδάκια στην κούνια τους. Ντύστε το ανάλογα με την εποχή ώστε ούτε να κρυώνει ούτε να ζεσταίνεται και σκεπάστε το με ελαφριά κουβερτούλα (το ύφασμα εξαρτάται από την εποχή). Για τα νεογέννητα μωρά το φάσκιωμα είναι μια καλή λύση για ασφαλή και ήρεμο ύπνο (δείτε τον τρόπο εδώ). Για μεγαλύτερα σε ηλικία μωρά μπορείτε να δοκιμάσετε τους υπνόσακους.

Διαβάστε ακόμα: «Φάσκιωμα: Υπερ και Κατά»