Αλλαγή πάνας ενώ κοιμάται

Αλλαγή πάνας ενώ κοιμάται

Πώς θα καταφέρετε να το αλλάξετε χωρίς να το ξυπνήσετε;

Θα χρειαστεί να αλλάξετε πάνα στο μωρό σας ενώ κοιμάται; Σίγουρα! Ένα νεογέννητο άλλωστε κοιμάται πολλές ώρες και ταυτόχρονα χρειάζεται συχνά να το αλλάζετε για να μην προκληθούν ερεθισμοί. Αν κάνετε ήρεμες κινήσεις και ακολουθήσετε τις παρακάτω τεχνικές θα μπορείτε να το αλλάξετε εύκολα χωρίς να το ξυπνήσετε. 

  • Συγκεντρώστε κοντά σας όλα τα απαραίτητα για την αλλαγή πάνας. Αντί να ψάχνετε κάτι τελευταία στιγμή έχετε δίπλα σας την καθαρή πάνα, μαντιλάκια καθαρισμού και κρέμα για το σύγκαμα. Αν καθαρίζετε το μωρό σας με πανάκι, φροντίστε να το έχετε βρέξει με ζεστό νερό για να μην ακουμπήσετε ξαφνικά ένα παγωμένο πανί πάνω του. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μαντιλάκια καθαρισμού ζεστάνετέ τα μέσα στα χέρια σας.  
  • Το μωρό σας πρέπει να κοιμάται ανάσκελα, καθώς αυτός είναι ο ενδεδειγμένος ασφαλής τρόπος ύπνου. Σε αυτή τη θέση θα μπορείτε εύκολα να το αλλάξετε.
  • Έχετε πάντα ένα φωτάκι νυκτός αναμμένο και για να ελέγχετε το μωρό σας αλλά και για να μπορείτε να του αλλάξετε την πάνα χωρίς να ανάψετε το μεγάλο φως του δωματίου.
  • Επιλέξτε να του φοράτε για τον ύπνοφορμάκι ή υπνόσακο που να ανοίγει από την κάτω μεριά, ώστε να μην χρειαστεί να το γδύσετε ολόκληρο ή να του ταβήξετε το ρουχαλάκι. Γδύστε το και με γρήγορες αλλά απαλές κινήσεις ανασηκώστε τα ποδαράκια του και τοποθετήστε την καθαρή πάνα κάτω από την πάνα που φοράει. Απομακρύνετε τη λερωμένη πάνα, τυλίξτε τη και αφήστε τη στο πλάι. Με ένα ζεστό πανί καθαρίστε το μωρό σας, δίνοντας προσοχή και στις πτυχές ανάμεσα στα πόδια και εφαρμόστε κρέμα για το σύγκαμα αν χρειάζεται.  
  • Περάστε το μπροστινό τμήμα της πάνας ανάμεσα από τα ποδαράκια του και στερεώστε τη προσέχοντας να μην κολλήσετε το αυτοκόλλητο στο δέρμα του μωρού καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το ξυπνήσετε.
  • Αν ο αφαλός δεν έχει πέσει ακόμα διπλώστε το πάνω μέρος της πάνας για να μην ακουμπάει πάνω στο κολόβωμα. Στη συνέχεια ντύστε το με προσοχή.
  • Σκεπάστε και πάλι το μωρό σας και μην ξεχάσετε να πάρετε τη λερωμένη πάνα από την κούνια και να την πετάξετε στα σκουπίδια. Για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί και πάλι βαθιά, βάλτε ήρεμη μουσική για να το νανουρίσει ή χαϊδέψτε το ελαφρά για να το καθησυχάσετε.