Πως θα σταματήσετε το co-sleeping;

Πως θα σταματήσετε το co-sleeping;

Βήματα για να περάσει από το co-sleeping στο δικό του κρεβάτι!

Αν ακολουθείτε την πρακτική του co-sleeping, κάποια στιγμή θα πρέπει αναπόφευκτα να το αποχωριστείτε για να μεταβεί στο δικό του κρεβάτι. Δείτε πώς να κάνετε την αλλαγή. 

  • Αν ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι σταματήσει όταν το μωρό σας γίνει 6 μηνών, η αλλαγή θα είναι πιο εύκολη για εκείνο. Το ίδιο εύκολη θα είναι και για εσάς, καθώς δεν θα έχετε «εθιστεί» στην πρακτική του co-sleeping. Αρχικά τοποθετήστε την κούνια του μωρού σας δίπλα στο κρεβάτι σας, ώστε να νιώθετε την ασφάλεια ότι το μωρό σας είναι κοντά σας. Σταδιακά καθώς το μωρό σας μεγαλώνει θα μάθει εύκολα να κοιμάται μόνο του στο δικό του κρεβάτι.
  • Κάντε εύκολη τη μετάβαση. Αν σταματήσετε να μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι όταν το παιδί σας διανύει την νηπιακή ηλικία, φροντίστε να κάνετε πιο εύκολη τη μετάβαση τοποθετώντας το στο δικό του κρεβάτι τις μεσημεριανές ώρες έως ότου νιώσει αρκετά άνετα και για τον βραδινό ύπνο.
  • Κάντε τη μετάβαση σταδιακά.Αντί μια μέρα να βάλετε το μικρό σας ξαφνικά να κοιμηθεί σε ένα άλλο κρεβάτι μόνο του, επιλέξτε να κάνετε σταδιακά την αλλαγή. Ακολουθήστε τη συνηθισμένη ρουτίνα πριν τον ύπνο, έπειτα βάλτε το στο κρεβάτι του και μείνετε μαζί του μέχρι να αποκοιμηθεί. Μέρα με τη μέρα μειώστε την ώρα που παραμένετε κοντά του, αφήνοντάς το να αποκοιμιέται από μόνο του.
  • Διαχειριστείτε τα πισωγυρίσματα. Είναι αναμενόμενο ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση το μικρό σας θα ξυπνάει τα βράδια και πιθανόν να καταλήγει στο κρεβάτι σας. Αν το επιτρέψετε το παιδί σας θα πιστέψει πως δεν υπάρχει πρόβλημα να συνεχίσει να κοιμάται μαζί σας. Καλύτερα, λοιπόν, πάρτε το παιδί σας και οδηγήστε το στο κρεβάτι του, φροντίζοντας να παραμείνετε σταθεροί στην επιλογή σας. Αν αρνείται να αποκοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι, προσφέρετε την εναλλακτική να κοιμηθεί σε ένα στρωματάκι στο πάτωμα στο δικό σας δωμάτιο για να αισθάνεται ότι βρίσκεται κοντά σας.