Τι να θυμάστε τις άγρυπνες νύχτες

Τι να θυμάστε τις άγρυπνες νύχτες

10 σκέψεις που θα κάνουν πιο εύκολες τις άγρυπνες νύχτες με το μωρό σας

Οι άγρυπνες νύχτες είναι δύσκολη δοκιμασία για τους νέους γονείς. Αν το μωρό σας δεν κοιμάται τα βράδια ίσως διανύσετε μια περίοδο που εκτός από εξάντληση χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια για τις επιλογές σας, ενοχές για το αν είστε καλοί γονείς ή από βιαστικές αποφάσεις λόγω της συναισθηματικής φόρτισης. Τα καλά νέα είναι ότι αργά ή γρήγορα η περίοδος αυτή θα αποτελεί παρελθόν. Μέχρι τότε όμως φροντίστε να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ορισμένες πολύτιμες πληροφορίες.

  1. «Δεν θα κρατήσει για πάντα». Η περίοδος που δεν κοιμάται τα βράδια μπορεί να διαρκέσει έναν χρόνο (π.χ. τον πρώτο χρόνο) ή μερικούς μήνες (αν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί που για κάποιο λόγο δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Όσο εξαντλητικό και αν είναι αυτό το διάστημα, το παρήγορο είναι ότι δεν θα κρατήσει για πάντα. Κάποια στιγμή το μικρό σας θα αρχίσει να κοιμάται κανονικά ή τουλάχιστον πολύ περισσότερες ώρες και μαζί του θα κοιμάστε και εσείς.
  2. «Μπορώ να το ηρεμήσω».Φτιάξτε μια λίστα προτεραιοτήτων με λύσεις που έχουν αποδειχτεί πως σταματούν το κλάμα. Εάν κλαίει και δεν είστε σίγουροι για την αιτία, αρχίστε να δοκιμάζετε τις λύσεις που αποδεδειγμένα λειτουργούν με τη σειρά, όπως για παράδειγμα ταΐστε το, αλλάξτε του πάνα, φασκιώστε το, λικνίστε το, βάλτε του μια μελωδία, τραγουδήστε του, ανοίξτε τον αποροφητήρα κοκ. 
  3. «Μπορεί και να κλαίει χωρίς λόγο». Μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να κατανοείτε τον λόγο για τον οποίο κλαίει, αλλά πολλές φορές τα μωρά κλαίνε χωρίς λόγο. Είναι πιθανό δηλαδή το κλάμα να μην προκαλείται από κάποια βασική ανάγκη ή από ένα είδος δυσφορίας αλλά από το γεγονός ότι προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα έξω από τη μήτρα. Συνεπώς αποδεχτείτε το γεγονός ότι κάποιες φορές δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για το κλάμα του τα βράδια.
  4. «Είμαστε καλοί γονείς». Το ότι το μωρό σας ξυπνάει τα βράδια και κλαίει δεν σημαίνει αυτόματα ότι κάτι έχετε κάνει λάθος ή ότι δεν ακολουθείτε το σωστό πρόγραμμα. Δεν σημαίνει δηλαδή σε καμία περίπτωση ότι δεν είστε καλοί γονείς. Αντίθετα, τα μωρά με το κλάμα αναζητούν παρηγοριά σε οικεία πρόσωπα και εσείς είστε τόσο καλοί γονείς που σας εμπιστεύεται και σας έχει ανάγκη.
  5. «Ίσως αύριο χρειαστώ βοήθεια». Μπορεί τώρα να μην υπάρχει κάποιος να σας βοηθήσει αλλά αύριο, όταν με το καλό ξημερώσει η μέρα, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον κοντινό σας άνθρωπο να έρθει να προσέχει το μωρό όσο εσείς κάνετε ένα μπάνιο ή κλείνετε για κανένα μισάωρο τα μάτια σας.
  6. «Ας πάρω έναν υπνάκο». Το μωρό κοιμήθηκε αλλά είστε σίγουρη πως με το που κάνετε ένα βήμα μακριά από εκεί που είστε θα αρχίσει πάλι να κλαίει. Μπροστά στον κίνδυνο να μείνετε ξάγρυπνοι όλη νύχτα, μια καλή λύση είναι να κοιμηθείτε στην πολυθρόνα θηλασμού, στον καναπέ του υπνοδωματίου του ή ακόμα και σε ένα στρωματάκι στο πάτωμα.
  7. «Δεν είμαστε οι μόνοι». Είναι ένας είδος παρηγοριάς να σκέφτεστε ότι δεν είστε οι μόνοι γονείς που ξενυχτάτε. Φανταστείτε ότι την ίδια στιγμή σε κάποιο άλλο σπίτι, κάποια άλλη μητέρα ή πατέρας έχει στην αγκαλιά το μωρό του προσπαθώντας να το ηρεμήσει.
  8. «Δεν είναι τίποτα το προσωπικό».Το μωρό σας δεν κλαίει επειδή θέλει να σας νευριάσει, να ελέγξει τα όριά σας ή να σας εκδικηθεί. Μην παίρνετε σε καμία περίπτωση προσωπικά το αναίτιο κλάμα του. Αυτές τις στιγμές μάλιστα σας χρειάζεται πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά για να ηρεμήσει.
  9. «Οι σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται στο φως της μέρας». Η εξάντληση και η δυσφορία που πιθανόν σας προκαλεί το βραδινό κλάμα του μωρού είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι για να πάρετε αποφάσεις για το ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε σχετικά με τον βραδινό ύπνο (π.χ. θα το αφήσετε να κλαίει εκπαιδεύοντάς το ή θα εφαρμόσετε το co-sleeping;). Αν πρόκειται να πάρετε τέτοιου είδους αποφάσεις φροντίστε να το κάνετε με το φως της ημέρας όταν θα είστε πιο ξεκούραστοι και όχι τόσο φορτισμένοι όσο το βράδυ.
  10. «Έχω πάρει την καλύτερη απόφαση για το μωρό μου». Από τη στιγμή που αποφασίσετε ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε σύμφωνα με τη δική σας φιλοσοφία, παραμείνετε πιστοί στην απόφασή σας για όσο διάστημα κρίνετε ότι είναι λειτουργικό κάτι τέτοιο. Φροντίστε να είστε σίγουροι για τις επιλογές σας απομακρύνοντας τις αμφιβολίες.