Νανάκια στο ολόδικό του δωμάτιο!

Ύπνος στο παιδικό υπνοδωμάτιο

Πώς να μεταφέρετε το μικρό σας στο δικό του υπνοδωμάτιο

Αρχικά το αγγελούδι σας θα μοιράζεται το ίδιο δωμάτιο με εσάς καθώς πρέπει συνεχώς να είστε δίπλα του, να το προσέχετε ακόμα και στον ύπνο του και να αισθάνεστε ότι βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά σας. Σιγά σιγά, όμως, θα πρέπει να το αποχωριστείτε τουλάχιστον για τις ώρες του ύπνου…

  • Σύμφωνα με τους παιδιάτρους αλλά και την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του το μωρό σας πρέπει να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς. Έτσι είναι πιο εύκολο και να το θηλάζετε αλλά και να το ελέγχεται συνεχώς. Κατόπιν μπορείτε να το μεταφέρετε σε έναν ξεχωριστό χώρο επιλέγοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή, η οποία να βολεύει τόσο εσάς (π.χ. δεν ξυπνάει πια συχνά για να θηλάσει) όσο και εκείνο (δεν του συμβαίνει παράλληλα κάτι άλλο "τραυματικό", όπως να βγάζει δόντια).
  • Βρεφικό υπνοδωμάτιοΌταν έρθει η στιγμή να μεταφέρετε την κούνια του μωρού σας στο δικό του δωμάτιο, κάντε το σταδιακά. Ξεκινήστε αλλάζοντας χώρο κατά το μεσημεριανό ύπνο μόνο, ώστε να συνηθίζει το νέο περιβάλλον (από έξι μηνών και πάνω πάντα). Μέρα με την ημέρα φροντίστε να περνάτε όλο και περισσότερο χρόνο στο βρεφικό δωμάτιο για να του είναι περισσότερο οικείος ο χώρος.
  • Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει ίσως παρατηρήσετε ότι ο ύπνος γίνεται όλο και δυσκολότερος καθώς το μικρό σας μπορεί να κλαψουρίζει ή να βγάζει διάφορους ήχους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας ασύρματος θα σας λύσει τα χέρια, καθώς θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ακούσετε το μωρό σας και όταν χρειαστεί να το καθησυχάσετε. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να μην στηρίζεστε αποκλειστικά σε αυτό και να το ελέγχεται περιστασιακά ιδίοις όμμασι.

Για να εξασφαλίσετε ότι ο ύπνος του μωρού σας είναι ασφαλής ακολουθήστε τις συμβουλές «Για όνειρα γλυκά και ασφαλή».

 

Extra tips:

  • Μην αφήνετε το μωρό σας με το αδερφάκι του αν είναι νήπιο να κοιμούνται δίπλα δίπλα. Τα νήπια δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και μπορεί να αγκαλιάσουν το μωρό ή να βάλουν το χέρι τους κατά λάθος στο στόμα και τη μύτη του μωρού.
  • Μην αφήσετε το μωρό σας μόνο του στο δικό σας κρεβάτι, καθώς εύκολα μπορεί μετά από ένα διάστημα να ρολάρει και να πέσει.