Τα λάθη του ύπνου

Μωρό που κοιμάται

4 συχνά λάθη σχετικά με τις συνήθειες ύπνου του μωρού σας που πρέπει να αποφύγετε.

Τα περισσότερα μωράκια όταν γίνονται 3-4 μηνών μπορούν να κοιμούνται χωρίς διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αν οι γονείς τους το … επιτρέψουν. Δεν είναι φυσικά ότι έχουν μαζοχιστικές τάσεις και θέλουν να σηκώνονται καταμεσής της νύχτας για να ταΐσουν ή να καθησυχάσουν το μωρό τους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάποιες συνήθειες που έχουν καθιερωθεί από νωρίς ξεχνιούνται δύσκολα. Δείτε ποια είναι τα πιο συχνά λάθη σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου του μωρού σας που πρέπει να αποφύγετε για να το μάθετε να κοιμάται σωστά.  

  • Παρατείνετε το νυχτερινό τάϊσμα; Το μωρό σας είναι έτοιμο να αφήσει τα γεύματα στη μέση της νύχτας όταν φτάσει τα 4,5 κιλά. Αν είναι πολύ πιο βαρύ και συνεχίζει να ξυπνάει και να κλαίει για γάλα τη νύχτα, πιθανόν να το κάνει λόγω συνήθειας. Αντί να σηκώσετε το μωρό σας για να το ταΐσετε, δώστε του μια ευκαιρία να αποκοιμηθεί ξανά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να του δώσετε λίγο ζεστό νερό. Ως υγρό δεν είναι τόσο ενδιαφέρον όσο το γάλα σας, οπότε και θα χάσει την επιθυμία.
  • Κουνάτε το μωρό σας στα χέρια σας για να αποκοιμηθεί; Αν αυτό γίνεται κάθε βράδυ, το μωρό σας θα αρχίσει να εξαρτάται από την αγκαλιά σας για να αποκοιμηθεί. Αν αποκοιμιέται ενώ το θηλάζετε, απαλά ξυπνήστε το πριν το βάλετε στην κούνια του. Είναι επίσης καλύτερο να κουνάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας μέχρι να ηρεμήσει αλλά να το βάλετε στην κούνια του πριν ακόμα αποκοιμηθεί έτσι ώστε να μάθει να ηρεμεί τον εαυτό του. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως η αγκαλιά σας δεν είναι ευεργετική για το μωρό και πως το «κακομαθαίνει». Προσφέρετε άφθονη επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρες, ει δυνατόν δέρμα με δέρμα!Το κοιμίζετε στα χέρια
  • Το βάζετε στην κούνια με το μπιμπερό; Όπως έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν, το μπιμπερό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας στο μικρούλι σας. Όταν, μάλιστα, αυτό γίνεται σύντροφος για τον ύπνο τότε οι πιθανότητες για μόλυνση στα αυτάκια του ή για πρόκληση τερηδόνας πολλαπλασιάζονται. Τέλος, το μωρό μαθαίνει πως το φαγητό είναι ένα μέσο για να ηρεμεί και ίσως μελλοντικά αναπτύξει την συνήθεια να τρώει για να ελέγξει τα συναισθήματά του. Βάλτε το για ύπνο χορτάτο, πλυμένο και χαλαρωμένο.
  • Κάνετε τη μέρα, νύχτα; Για να μπορεί το μωρό σας να κοιμηθεί το βράδυ θα πρέπει να μάθει τη διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας. Για να βοηθήσετε το μικρό σας να οργανώσει έναν ρυθμό στον καθημερινό του ύπνο, διατηρήστε το δωμάτιό του φωτεινό το πρωί όταν παίρνει μικρούς υπνάκους και αποφύγετε να ανάβετε τα φώτα την νύχτα παρά μόνο ένα μικρό φωτάκι για να το ελέγχετε ευκολότερα.