Πολύ κουρασμένο για να κοιμηθεί; Κι όμως!

Μωρό που κοιμάται

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί ενώ είναι πολύ κουρασμένο.

Όπως πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει, η κούραση στα μωρά και στα νήπια πολλές φορές επιδρά διαφορετικά απ’ ότι στα μεγάλα παιδιά και τους ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα, η εξάντληση δυσκολεύει παρά επιταχύνει την διαδικασία και, μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να κάνει το μικρούλι σας πιο γκρινιάρικο απ’ ότι συνήθως. Για να αποφύγετε την υπερβολική κούραση φροντίστε να βάζετε το μωρό σας για ύπνο τις σωστές ώρες σύμφωνα με την ηλικία του. Αν προσπαθήσετε να κοιμίσετε το μωρό σας ενώ είναι πολύ κουρασμένο δείτε ποιο τρόποι είναι καταλληλότεροι.


Οι ορμόνες που επηρεάζουν τον ύπνο

Αν κατανοήσετε τον αντίκτυπο που έχουν οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές στη διαδικασία του ύπνου θα σας είναι πιο εύκολο να καταλάβετε πότε χρειάζεται το μωρό σας να κοιμηθεί. Οι βασικές ορμόνες που επηρεάζουν τον ύπνο είναι η μελατονίνη και η κορτιζόλη. Τα επίπεδά τους αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, για αυτό και συγκεκριμένες ώρες είναι πιο εύκολο να κοιμάται κανείς. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που μας κρατάει ξύπνιους ενώ η μελατονίνη αυξάνεται όταν απουσιάζει το φως προετοιμάζοντάς για τον ύπνο.

Αν το μωρό σας είναι πολύ κουρασμένο ή κάνει μια έντονη δραστηριότητα πριν την ώρα που θα πρέπει να κοιμηθεί, χρειάζεται να ενεργοποιηθεί για να παραμείνει συγκεντρωμένο. Για να συμβεί αυτό ο εγκέφαλός του απελευθερώνει κορτιζόλη. Καθώς η ορμόνη αυτή κρατάει το μωρό σας ξύπνιο, δεν έχει νόημα να το πιέσετε να κοιμηθεί ή να του επιτρέψετε να κουραστεί πάρα πολύ.

Μωρό που κοιμάται

Γιατί το μωρό σας κουράζεται τόσο εύκολα;

Το μωρό σας χρειάζεται να κοιμάται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επεξεργαστεί όλα όσα έμαθε. Συνεπώς, το καμάρι σας έχει την ικανότητα να παραμένει ξύπνιο και ακμαίο για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, των οποίων η διάρκεια εξαρτάται από την ηλικία του. Για παράδειγμα, ένα νεογέννητο μπορεί να ανταπεξέλθει για 45 λεπτά πριν κουραστεί. Ένα μωρό 6 μηνών έχει την ικανότητα να παραμείνει ακμαίο για 2 ώρες, ενώ ένα νήπιο για 4 με 5 ώρες. Φυσικά, αυτά τα χρονικά περιθώρια αντιπροσωπεύουν τον μέσο όρο και δεν σημαίνουν πως, εάν δεν περιγράφουν το δικό σας παιδί, κάτι δεν πάει καλά.

Όταν το διάστημα ακμαιότητας φτάνει προς το τέλος του, τότε έχει έρθει η ώρα το μωρό σας να πάρει τον υπνάκο του. Αν το βάλετε για ύπνο εκείνη την ώρα θα κοιμηθεί με ευκολία! Εάν, όμως, αφήσετε το μικρό σας ξύπνιο παραπάνω από το διάστημα που αντέχει, τότε η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που αναγκαστικά θα απελευθερωθούν για να το «κρατήσουν», θα το εμποδίσουν να κοιμηθεί παρόλο που είναι κουρασμένο.

Τα σημάδια και τα στάδια της κούρασης

  • Όταν το μικρό σας είναι κουρασμένο, θα προσπαθήσει να παραμείνει ξύπνιο, συνήθως τρίβοντας τα ματάκια του ή θα πάψει να βρίσκεται σε διέγερση.
  • Αν αγνοήσετε αυτά τα σημάδια, το μικρό σας θα χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους για να βοηθήσει τον εαυτό του να ανταπεξέλθει την κούραση, όπως να πιπιλάει το δάχτυλό του ή να ψάχνει την πιπίλα του.
  • Στο επόμενο στάδιο το μικρό σας θα αρχίσει να κάνει πράγματα που δεν μπορεί στην πραγματικότητα να ελέγξει, όπως για παράδειγμα να έχει λόξυγκα, να φτερνίζεται, να ιδρώνουν οι παλάμες του και να αναπνέει γρήγορα.
  • Κατά το τελικό στάδιο τα νεογέννητα δείχνουν την κούραση τους με το να κλαίνε και να κυρτώνουν την πλατούλα τους και τα μεγαλύτερα μωράκια με το κλάμα, την άρνηση για φαγητό και για ύπνο.

Μωρό που κοιμάται

Πώς να το βοηθήσετε να κοιμηθεί

  1. Ένα πολύ κουρασμένο νεογέννητο μωράκι θα χρειαστεί περισσότερη φροντίδα για να καταφέρει να κοιμηθεί. Δοκιμάστε να το φασκιώσετε, να το λικνίσετε στην κούνια του, να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, να το ταΐσετε, να φροντίσετε το δωμάτιο να είναι σκοτεινό και να χρησιμοποιήστε λευκούς θορύβους (π.χ. μπιστολάκι, αποσυντονισμένο ραδιόφωνο, ήχους με την ένδειξη «white noise» στο Youtube κτλ.) για να το βοηθήσετε να αποκοιμηθεί.
  2. Όσον αφορά ένα μεγαλύτερο μωρό, παρακολουθήστε πώς διαμορφώνεται το ωράριο που αντέχει να είναι ξύπνιο για να το βάζετε για νάνι πριν κουραστεί πολύ. Εάν, ωστόσο, κάποια μέρα βγείτε από το πρόγραμμα μπορείτε:
  • Να ακολουθήσετε μια τελευταία πολύ ήρεμη δραστηριότητα στο δωμάτιό του, όπως να διαβάσετε ένα παραμύθι, να το λικνίσετε στα χέρια, να το νανουρίσετε, να του μιλήσετε για οτιδήποτε σας έρχεται στο μυαλό με απαλή φωνή.
  • Να το κάνετε ένα μπανάκι και να του προσφέρετε ένα μασαζάκι . Το νερό και το άγγιγμα πάντα χαλαρώνουν!
  • Να χρησιμοποιήσετε λευκούς θορύβους. Πιστέψτε μας: Κάνουν θαύματα!