Για όνειρα γλυκά και ασφαλή

Τοποθετήστε το για ύπνο ανάσκελα κάθε φορά και κάθε ώρα της ημέρας.

Πως πρέπει να κοιμίζετε το μωρό, ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν περισσότερο η ασφάλειά του.

Δυστυχώς, ένας από τους κυριότερους λόγους που τα παιδιά πεθαίνουν από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΘΒ) είναι το μη ασφαλές περιβάλλον ύπνου. Για τον λόγο αυτό η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής εξέδωσε πριν μερικούς μήνες συστάσεις για τον βρεφικό ύπνο.


Σύμφωνα με αυτές, οι γονείς αλλά και όποιος άλλος φροντίζει το μωράκι (γιαγιάδες, παππούδες, φίλοι, νταντάδες κτλ.) θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

1.Το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμάται το μωρό σας είναι το ίδιο δωμάτιο με εσάς, αλλά ποτέ στο ίδιο κρεβάτι μαζί σας. Κρατήστε την κούνια του αρκετά κοντά στο κρεβάτι, ώστε να μπορείτε να φτάνετε το παιδί με το χέρι σας. Έτσι είναι πιο εύκολος και ο θηλασμός και ο έλεγχος του μωρού. Η οδηγία αυτή ισχύει για τουλάχιστον όλον τον πρώτο χρόνο του μωρού σας.

Plus tip: Δεν υπάρχει επιστημονική σύσταση που να προτρέπει τους γονείς να μεταφέρουν το βρέφος στο δικό του δωμάτιο μετά τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες της ζωής του. Κανένας δεν σας υποχρεώνει αναγκαστικά να κοιμάστε χωριστά! Ο χωριστός ύπνος θα πρέπει να γίνεται μόλις είστε εσείς έτοιμοι να περάσετε την νύχτα μακριά ο ένας από τον άλλο. Για να μάθετε πως θα το στείλετε στο κρεβάτι του διβάστε το "Ήρθε η ώρα να πας στο κρεβάτι σου".

2.Τοποθετήστε το βρέφος για ύπνο ανάσκελα σε κάθε του ύπνο, και κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη νύχτα, μέχρι να φτάσει τουλάχιστον ενός έτους. Από την πλάγια θέση τα μωρά μπορούν ευκολότερα να γυρίσουν μπρούμυτα και κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Μην χρησιμοποιείτε σφηνάκια για να τοποθετείτε το μωρό σε πλάγια θέση.

Ωστόσο θυμηθείτε πως ο χρόνος με την κοιλιά του βρέφους στο στρώμα (μπρούμυτα, tummy time) είναι απαραίτητος και θα πρέπει να δίνεται αρκετός, όταν το μωρό είναι ξυπνητό. Αυτό βοηθάει να δυναμώσουν οι μύες του λαιμού και της πλάτης και επίσης βοηθάει στην αποφυγή πλαγιοκεφαλίας. Πάντα παραμένετε μαζί με το μωρό κατά την διάρκεια της παραμονής του σε θέση μπρούμυτα και επιβεβαιώνεται ότι παραμένει ξυπνητό.

3.Μην καλύπτετε ποτέ το κεφάλι του μωρού με σεντόνια ή κουβέρτες. Επίσης, κρατήστε μακριά από την βρεφική κούνια μαλακά αντικείμενα, χαλαρά σκεπάσματα, ή οποιαδήποτε αντικείμενα θα μπορούσαν να αυξήσουν τους πιθανούς κινδύνους. Μαξιλάρια, κουβέρτες, μαλακά αρκουδάκια, καλύμματα για τα κάγκελα του κρεβατιού δεν ενδείκνυνται για μωρά κάτω του ενός έτους.

Να επιβλέπετε οι ίδιοι το παιδί και όχι απλά με το μόνιτορ.4.Μην αφήνετε το βρέφος σας να υπερθερμαίνεται. Διατηρείτε το δωμάτιο όπου κοιμάται το παιδί σε μια άνετη θερμοκρασία. Σε γενικές γραμμές, φορέστε στο παιδί όχι παραπάνω από μια εξτρά στοιβάδα ρούχων ή σκεπασμάτων σε σχέση με ό,τι θα φορούσατε εσείς. Εάν το παιδί σας ιδρώνει στο στήθος του ή το στήθος του φαίνεται ζεστό, τότε μπορεί να ζεσταίνεται υπερβολικά. Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό σας μπορεί να κρυώσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρεφικά ρούχα και υπνόσακους που είναι σχεδιασμένα για να διατηρούν τα μωρά ζεστά χωρίς κίνδυνο κάλυψης του κεφαλιού τους.

5.Τοποθετείτε το βρέφος για ύπνο πάνω σε μια σταθερή, σκληρή επιφάνεια. Όλες οι βρεφικές κούνιες, καλαθούνες, πορτ μπεμπέ […] πρέπει να τηρούν τα τρέχοντα στάνταρ ασφάλειας, να μην έχουν ανακληθεί, να μην είναι χαλασμένα ή να τους λείπουν τμήματα. Καλύψτε το στρώμα της κούνιας με ένα σεντόνι που προσαρμόζεται από κάτω από το στρώμα. Μην βάζετε κουβέρτες ή μαξιλάρια ανάμεσα στο στρώμα και το σεντόνι. Μην βάλετε ποτέ το βρέφος σας για ύπνο πάνω σε μια καρέκλα, έναν καναπέ, ένα κρεβάτι με στρώμα νερού ή ένα μαξιλάρι. Τέλος, εάν το μωρό σας πέσει για ύπνο στο καρεκλάκι αυτοκινήτου, στο καρότσι, στο μάρσιπο ή στο ρηλάξ, θα πρέπει να μεταφερθεί σε μια σταθερή επιφάνεια ύπνου όσο γίνεται πιο σύντομα.

6.Κρατήστε το δωμάτιο που το παιδί κοιμάται ελεύθερο καπνού. Γενικά, φροντίστε να κρατάτε το μωρό σας μακριά από καπνιστές και από χώρους όπου άνθρωποι καπνίζουν. Εάν οι ίδιοι καπνίζετε, πρέπει να προσπαθήσετε να το σταματήσετε. Ωστόσο, αν αυτό δεν γίνει, τουλάχιστον μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι ή μέσα στο αυτοκίνητο και μην καπνίζετε οπουδήποτε κοντά στο μωρό σας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο.

7.Προσφέρετε πιπίλα κατά τον ύπνο. Εάν θηλάζετε, περιμένετε έως ότου ο θηλασμός εγκατασταθεί πλήρως και πηγαίνει καλά πρωτού προσφέρετε πιπίλα. Αυτό συνήθως παίρνει 3 με 4 εβδομάδες. Εάν το μωρό σας δεν θέλει να χρησιμοποιήσει πιπίλα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε να επαναλάβετε τις προσπάθειες να δώσετε πάλι πιπίλα, αλλά σε μερικά βρέφη δεν αρέσει η χρήση πιπίλας. Εάν το παιδί παίρνει πιπίλα και όταν πέφτει για ύπνο η πιπίλα πέφτει από το στόμα του, δεν χρειάζεται να του την ξαναβάζετε.

8.Ελέγχετε εσείς οι ίδιοι το παιδί όταν κοιμάται. Τα μόνιτορ δεν μπορούν να προλάβουν το ΣΑΘΒ.

9.Μην εμπιστεύεστε πλήρως τα προϊόντα που διατείνονται πως προστατεύουν από το ΣΑΘΒ. Πολλά ειδικά στρώματα, ειδικές επιφάνειες ύπνου, σφηνάκια και διαμορφωτές θέσης ύπνου όχι μόνο δεν έχουν ωφελήσει ενάντια στον κίνδυνο ΣΑΘΒ, αλλά σε μερικά βρέφη έχουν προκαλέσει ασφυξία.

Προστατευτείτε ακόμα περισσότερο από το ΣΑΘΒ με μερικά ακόμα Tips:

  • Κατά την εγκυμοσύνη (αλλά και μετά από αυτήν ) οι έγκυες θα πρέπει να μην καπνίζουν, να μην πίνουν αλκοόλ και να μην κάνουν χρήση ναρκωτικών.
  • Μετά την γέννηση, η μαμά πρέπει να θηλάσει το παιδί το συντομότερο δυνατόν, ενώ είναι πολύ σημαντικό να θηλάζει αποκλειστικά το παιδί για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται. Έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες του ΣΑΘΒ.
  • Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε τα εμβόλια του παιδιού να γίνονται σύμφωνα με το Συνιστώμενο Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί είναι πιθανό να έχουν προστατευτική επίδραση ενάντια στο ΣΑΘΒ.