Σχέδια ύπνου για τον πρώτο χρόνο

Μωρό κοιμάται

Αντιμετωπίστε τα προβλήματα ύπνου του μωρού σας

Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου και καθώς το μωρό σας αναπτύσσεται είναι φυσικό οι ανάγκες του σε σχέση με τον ύπνο να διαφοροποιούνται. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον ύπνο τα μωρά και ποιοι είναι οι τρόποι ώστε και να τρέφονται σωστά αλλά και να κοιμούνται απερίσπαστα;

Αποκτώντας καλές συνήθειες στον ύπνο

  • Νεογέννητο κοιμάταιΜην ξυπνάτε εσείς το μωρό σας για να το ταΐσετε, αλλά αφήστε το ίδιο να ξυπνήσει μόνο του και προσφέρετε τροφή σύμφωνα με τα σημάδια πείνας του. Έτσι το μωρό σας θα διαμορφώσει φυσιολογικούς κύκλους ύπνου.
  • Αποφύγετε να χαμογελάτε και να μιλάτε στο μωρό σας το βράδυ και ενώ κοιμάται.
  • Ταΐστε το σε ημίφως. Προτιμήστε κάποιο φωτάκι και όχι το φως του δωματίου.
  • Προτιμήστε να μην του αλλάζετε πάνα το βράδυ. Αφήστε τη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εκτός και αν είναι πραγματικά βρώμικη.
  • Μην δίνετε στο μωρό σας πιπίλα κάθε φορά που ξυπνάει το βράδυ στην προσπάθειά σας να μειώσετε το βραδινό τάισμα. Αντίθετα ταΐστε το αν ξυπνήσει το βράδυ εφόσον βέβαια έχουν περάσει 2,5 ώρες από την τελευταία φορά.

Από 3 έως 6 μηνών

Από τους 3 έως τους 6 μήνες ο ύπνος του μωρού σας θα έχει βελτιωθεί σε σχέση με όταν ήταν νεογέννητο. Στους 3 μήνες, το μωρό σας πιθανόν θα ξυπνάει 1 ή 2 φορές το βράδυ. Στη συνέχεια, όσο μεγαλώνει θα αρχίσει να ξυπνάει όλο και πιο νωρίς. Αυτό θα συμβαίνει ανάμεσα στους 4 και στους 6 μήνες καθώς οι διατροφικές του ανάγκες θα αλλάξουν. Μέχρι αυτή την ηλικία, η ποσότητα του γάλατος μέσω του θηλασμού είναι ικανοποιητική αλλά από εδώ και πέρα ίσως θα χρειάζεται παραπάνω γάλα για να κοιμάται απερίσπαστα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Το μωρό σας θέλει παραπάνω γάλα το βράδυ, γι’ αυτό ταΐστε το αν κλαίει και έχουν περάσει τρεις ή περισσότερες ώρες.
  • Αποφύγετε την πιπίλα, όταν ξυπνάει το βράδυ γιατί η υπερβολική χρήση της μπορεί να έχει αντίκτυπο στον ύπνο αν καθιερωθεί ως συνήθεια.  
  • Έχετε επιπλέον γάλα σε ένα μπιμπερό ώστε να το ταΐσετε αν χρειαστεί πριν πάει για ύπνο.
  • Αρχίστε να ενημερώνεστε σχετικά με τη μετάβαση στη στερεά τροφή. Αυτή είναι καλό να αρχίσει κάπου στους 6 μήνες. Εάν, ωστόσο, το μικρούλι σας έχει γίνει 4 μηνών και δείχνει ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του δικού σας πιάτου μπορείτε, κατόπιν της έγκρισης και της ενημέρωσης του παιδιάτρου, να ξεκινήσετε να του δίνετε κάποιον πουρέ παράλληλα με τον θηλασμό.

Από 6 έως 12 μήνες

Μωρό κοιμάταιΑπό τους 6 μήνες και μετά, αν το μωρό σας έχει απογαλακτιστεί και τρέφεται με στερεά τροφή, θα κοιμάται περισσότερες ώρες, περίπου 10 με 12, χωρίς να ξυπνάει για φαγητό. Την περίοδο αυτή τα πιο συνηθισμένα εμπόδια που θα συναντάτε στον ύπνο είναι τα εξής:

  • Αν το μωρό σας συνεχίσει να ξυπνάει το βράδυ, θα είναι επειδή είναι πλέον συνήθεια.
  • Ένας άλλος λόγος είναι οι διατροφικές ανάγκες, καθώς το μωρό σας από εδώ και πέρα χρειάζεται συγκεκριμένα απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να εισάγετε τις πρωτεΐνες (κρέας, φασόλια και κοτόπουλο) στη διατροφή του.
  • Σε αυτή την ηλικία είναι πιθανό να ξυπνάει το βράδυ αν βγάζει δοντάκια, αν και σπάνια είναι αυτό το πρόβλημα. Αν όμως αυτός είναι ο λόγος πιθανότητα θα ξυπνάει για 2 ή 4 βράδια μέχρι να ξεμυτίσει το δόντι.
  • Τέλος, το άγχος του αποχωρισμού μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τον ύπνο, ειδικά γύρω στους 8 με 10 μήνες, καθώς το μικρό σας μπορεί να νιώθει ανασφάλεια όταν δεν βρίσκεστε κοντά του. Αφιερώστε χρόνο για να παίζετε μαζί του «κρυφτό» ώστε να κατανοήσει ότι υπάρχετε ακόμα και όταν δεν σας βλέπει.