Μικρά μυστικά για όνειρα γλυκά
Ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα: Όσον αφορά στον βρεφικό ύπνο, δεν υπάρχουν κανόνες. Λόγου χάρη, έχετε ακούσει ποτέ κανέναν να λέει «το μωρό πρέπει μέχρι τις 9 να είναι στο κρεβάτι του»; Αντίθετα, μάλιστα, κοιμάται όποτε εκείνο θελήσει και καμιά φορά ξαγρυπνά έως τις 4 τα ξημερώματα. Επιπλέον, δεν μπορεί να έχετε ακούσει κάποιον να λέει «πρέπει να αποκοιμίζεις το μωρό με νανούρισμα». Αντίθετα, μάλιστα, κάποια μωρά προτιμούν από την γλυκιά σας την φωνή τον θόρυβο του πλυντηρίου ή του σεσουάρ. Κατά συνέπεια, στον βρεφικό ύπνο είστε ελεύθερη να ακολουθήσετε το ένστικτό σας και να υιοθετήσετε όποιο «εργαλείο» δουλεύει για εσάς, το παιδί σας, την οικογένειά σας εν γένει.
Επειδή, όμως, αυτό που μέχρι τώρα «έπιανε» και έστελνε το παιδάκι σας κατευθείαν στην αγκαλιά του Μορφέα μπορεί να αλλάξει από μήνα σε μήνα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα, ακολουθούν μερικά tricks που μπορεί να βοηθήσουν. Δοκιμάστε τα, βρείτε πιο σας ταιριάζει και όνειρα γλυκά!
1.Σκεφτείτε σαν θηλαστικό
Τί να κάνετε: Θηλάστε το μωρό στα χέρια ή κρατώντας το αγκαλιά ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένη στο πλάι.
Πως λειτουργεί: Τα κουτάβια και οι μικροί γορίλες συνηθίζουν να αποκοιμιούνται στην αγκαλιά της μητέρας τους και καθόσον θηλάζουν. Παρόμοιο ένστικτο υπάρχει και στους ανθρώπους, εάν σκεφτεί κανείς πως οι μαμάδες δεν παρατούν τα μωρά σε μια γωνία για να κοιμηθούν, παρά τα αγκαλιάζουν, τα λικνίζουν, τα χαϊδεύουν, τα παινεύουν κτλ. Συνδυάστε την αγκαλιά με τον θηλασμό για βέλτιστα αποτελέσματα, αφού είναι αποδεδειγμένο πως το μητρικό γάλα επιταχύνει τον ύπνο και πως το ρούφηγμα απελευθερώνει στο σώμα του μωρού ορμόνες που επιτείνουν την νύστα.
Ειδικά τους τρεις με τέσσερεις πρώτους μήνες είναι σημαντικό να θηλάζετε τα μωρά για να κοιμηθούν. Δεν υπάρχει τίποτε κακό σε αυτό, είναι φυσιολογικό και κατάλληλο. Κι εάν φοβάστε πως η τακτική αυτή θα οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα διαταραχής ύπνου, δεν χρειάζεται. Μία έρευνα του 2002, η οποία ακολουθούσε τα παιδιά για 18 χρόνια, δεν βρήκε καμία διαταραχή ύπνου ή άλλη αρνητική συνέπεια από το μοίρασμα του κρεβατιού ανάμεσα σε γονείς και βρέφη.
2.I like to move it, move it
Τι να κάνετε: Κουνήστε το, λικνίστε το, νταντέψτε το, βάλτε το στον μάρσιπο και περπατήστε, πηγαίνετε το μια βόλτα με το αμάξι ή το καροτσάκι. Με άλλα λόγια, κάντε την ρυθμική κίνηση σύμμαχό σας!
Πως λειτουργεί: Για πολλούς μήνες το μωράκι σας χοροπηδούσε ελαφρά μέσα στην κοιλιά σας, καθώς εσείς περιφερόσασταν στο σπίτι, στο γραφείο, στον δρόμο. Επομένως, ξαπλωμένο μπορεί να αισθάνεται ακόμα παράξενα, άβολα και αγχωτικά, ενώ κινούμενο μπορεί να χαλαρώνει και να αφήνεται ελεύθερο να κοιμηθεί.
Μία πολύ καλή λύση είναι ο μάρσιπος. Αυτός αφήνει τα χέρια σας ελεύθερα αλλά και διευκολύνει την μεταφορά του μωρού στην κούνια. Απλά ξαπλώστε το μωρό μαζί με τον μάρσιπο, στην συνέχεια, τραβήξετε τον απαλά και βγάλτε τον. Εάν, ωστόσο, κουνάτε το μωρό στα χέρια, φροντίστε να κρατάτε τον ίδιο ρυθμό καθώς το πάτε στην κούνια, ώστε να παραμείνει κοιμισμένο.
3.Άρωμα μητέρας
Τι να κάνετε: Δώστε στο μωράκι σας κάτι δικό σας, που να έχει την μυρωδιά σας, ώστε να έχει ψευδαίσθηση της παρουσίας σας.
Πώς λειτουργεί: Το μωρό έχει συνδέσει την μυρωδιά σας με την άνεση, την παρηγοριά και την ασφάλεια. Έτσι ένα φορεμένο μπλουζάκι στην κούνια του ή μια κουβερτούλα στην οποία θα έχετε ξαπλώσει για λίγο θα κάνει τον ύπνο του γαλήνιο. Το ίδιο trick λειτουργεί και με την μυρωδιά του μπαμπά, εάν και αυτός συμμετέχει στην φροντίδα του παιδιού.
4.Ησυχία, τάξις και ασφάλεια
Τι να κάνετε: Χρησιμοποιήστε κάποιους λευκούς θορύβους τόσο για να γαληνέψει το μωρό όσο και για να πνίξετε κάποιον ξαφνικό ήχο που μπορεί να το ενοχλήσει. Στο εμπόριο κυκλοφορούν μηχανήματα παραγωγής λευκών θορύβων αλλά την ίδια δουλειά κάνει και το μπιστολάκι μαλλιών, το πλυντήριο, η ηλεκτρική σκούπα, το αποσυντονισμένο ραδιόφωνο κ.α. Ακόμα, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά βιντεάκια με λευκούς ήχους. Φτιάξτε μια λίστα για να μην καίτε και πολύ ρεύμα!
Πως λειτουργεί: Η μήτρα είναι ένα μέρος γεμάτο θορύβους. Εκεί, για πολλούς μήνες το μωράκι σας άκουγε την φωνή σας, το πεπτικό σας σύστημα, τον κόσμο που σας περιέβαλλε. Το να ακούει παρόμοιους ήχους καθώς κοιμάται το διαβεβαιώνει πως είναι ασφαλές καθώς δεν είναι μόνο του.
5.Η μέρα με την νύχτα
Τι να κάνετε: Βοηθήστε το μωρό σας να καταλάβει την διαφορά μέρας και νύχτας διατηρώντας το περιβάλλον του σκοτεινό και ήσυχο κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου, φωτεινό και ζωντανό κατά την διάρκεια την ημερήσιας ξεκούρασης. Ξεκινήστε να σκοτεινιάζετε τον χώρο περίπου μία ώρα πριν βάλετε το μωρό να κοιμηθεί. Κι αν το άλλαγμα της πάνας στις 2 τα ξημερώματα είναι απαραίτητο, τότε κάντε το με την βοήθεια ενός φακού ή ενός λαμπατέρ και μην εμπλακείτε σε κανένα παιχνίδι μαζί του γιατί μπορεί να μην θελήσει να ξανακοιμηθεί. Ακόμη, να θυμάστε πως κατά την διάρκεια της ημέρας καλό είναι να κρατάτε το μωρό κοιμισμένο κάπου κοντά σας, έτσι ώστε η κίνηση και οι ήχοι του νοικοκυριού να μην το αφήσουν να κοιμηθεί πολύ.
Πως λειτουργεί: Τα μωρά έρχονται στον κόσμο χωρίς το βιολογικό ρολόι, που κάνει κάποιον ενήλικα να ξυπνάει την ημέρα και πηγαίνει για ύπνο την νύχτα. Ωστόσο, πολλοί ερευνητές διατείνονται πως μπορείτε να διδάξετε στο μικρό σας να ξεχωρίζει την ημέρα από την νύχτα. Μάλιστα, έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, που μελέτησε 30 μητέρες, διαπίστωσε τα εξής: Παρότι όλα τα μωρά κοιμούνταν εξίσου κατά την διάρκεια της ημέρας, οι μητέρες που είχαν διδάξει τα δικά τους την διαφορά μέρας και νύχτας κέρδιζαν κατά μέσο όρο μία ώρα νυχτερινού ύπνου ήδη από τις πρώτες έξι εβδομάδες. Επιπλέον, τα ίδια μωρά κοιμούνταν για μεγαλύτερα διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ευτύχημα για τους γονείς που θέλουν περισσότερη αδιατάρακτη ξεκούραση.
6.Αφήστε το να χουχουλιάσει
Τι να κάνετε: Φασκιώστε το μωράκι σας ή κρατήστε το «φωλιασμένο» μέσα στο καροτσάκι ή στον μάρσιπο.
Πως λειτουργεί: Πριν την γέννηση, το μικρούλι σας ήταν γερά «φωλιασμένο» στην μήτρα σας και, κατά τους τελευταίους μήνες, με δυσκολία μπορούσε να κουνηθεί. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει πιθανότητα να ξυπνήσει εάν τεντώσει τα χέρια ή τα πόδια του. Αντιθέτως, θα κοιμάται αμέριμνα εάν βρίσκεται κουρνιασμένο κάπου ζεστό, ασφαλές και ήρεμο. Προσέξτε, ωστόσο, να μην αφήνετε το μικρούλι σας φασκιωμένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το φάσκιωμα σε πολλά μωρά δυσκολεύει την δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας, ενώ τα φασκιά το εμποδίζουν να δώσει σήματα πως πεινάει. Το πιο ασφαλές είναι να το ξετυλίξετε εν μέρει μόλις κοιμηθεί.
7.Νάνι το παιδί μας νάνι
Τι να κάνετε: Απομνημονεύστε μια ιστορία, ένα ποίημα ή ένα νανούρισμα. Κάθε μέρα την ώρα που το θηλάζετε και το κοιμίζετε επαναλάβατέ το.
Πως λειτουργεί: Στην αρχή το μικρούλι σας απλώς θα απολαμβάνει τον ήχο της φωνής σας, την ακολουθία των λέξεων και τον ρυθμό του νανουρίσματος. Με την πάροδο, όμως, του χρόνου θα το συνδέσει με την ώρα που χαλαρώνει και πέφτει για ύπνο. Έτσι, θα αρχίσει σχεδόν με μαγικό τρόπο να γλαρώνει κάθε φορά που ακούει την ιστορία, το ποίημα ή το τραγούδι, που έχετε επιλέξει.
8.Τα 20 σωτήρια λεπτά
Τι να κάνετε: Περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά από την ώρα που θα κοιμηθεί για να το μεταφέρετε στην κούνια ή την καλαθούνα του.
Πως λειτουργεί: Τα μωρά δεν κοιμούνται βαθιά αμέσως μόλις κλείσουν τα μάτια τους, απλώς λαγοκοιμούνται. Περιμένοντας 20 λεπτά διασφαλίζετε πως το μικρούλι σας θα πέσει σε έναν βαθύ ύπνο. Έτσι όταν θα πάτε να το μεταφέρετε η αναπνοή του θα είναι πιο αργή και τα χεράκια του θα κρέμονται τεμπέλικα στο πλάι. Όσο θα περιμένετε μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μπουκάλι με ζεστό (αλλά όχι καυτό) νερό στο στρωματάκι για να το ζεστάνετε και να μην ξυπνήσει από την διαφορά θερμοκρασίας.