Ύπνος … βαθύς

Υπνος βαθύς

Τρόποι για να ξυπνάτε το μωράκι σας αν η αγαπημένη του ασχολία είναι ο ύπνος

Παρόλο που πολλοί γονείς προσπαθούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να κοιμηθεί το μωρό τους, κατεβάζοντας το τηλέφωνο, κλείνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές και περπατώντας στις μύτες των ποδιών σχεδόν αθόρυβα, τα μωράκια έχουν μια φοβερή ικανότητα να κοιμούνται με την ίδια ευκολία και σε ένα περιβάλλον με θόρυβο, αδιαφορώντας ακόμα και για το αν …γκρεμίζεται ο κόσμος. Για αυτό αν υπάρχει λόγος να ξυπνήσετε το μωρό σας, δείτε κάποιους τρόπους που – συνήθως – έχουν αποτέλεσμα.


  • Η «ευγενική» μέθοδος. Ξεκινήστε εφαρμόζοντας την ευγενική μέθοδο για να δείτε ποια θα είναι η αντίδραση του μωρού. Αυτό σημαίνει να αρχίσετε να του μιλάτε, να του τραγουδάτε και ελαφρά να το σκουντάτε. Σηκώστε το ψηλά, μιλήστε του, κουνήστε τα χεράκια και τα ποδαράκια του, γαργαλίστε τις πατουσίτσες του ή κάντε οτιδήποτε άλλο φαίνεται να λειτουργεί για να ξυπνήσει.

Η ευγενική μέθοδος

  • Γδύστε το. Είτε γιατί μετακινούνται είτε γιατί βρίσκονται ξαφνικά εκτεθειμένα στον αέρα, σε πολλά νεογέννητα δεν αρέσει καθόλου να τα γδύνουν. Ίσως με αυτόν τον τρόπο το μικρό σας θεωρήσει πως είναι σημαντικό να ξυπνήσει για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.
  • Αλλάξτε την πάνα του. Αν το να του βγάλετε τα ρούχα από μόνο του δεν λειτουργεί τότε δοκιμάστε να του αλλάξετε την πάνα. Αυτό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για τα μωράκια που έχουν την τάση να αποκοιμιούνται ενώ θηλάζουν. Έτσι όχι μόνο η αλλαγή πάνας μπορεί να λειτουργήσει σαν «ξυπνητήρι» για το μωρό σας αλλά ίσως και να είναι η στιγμή που πράγματι χρειάζεται να την αλλάξετε.

SOS tip: Οι παραπάνω μέθοδοι αφορούν μωράκια που είναι υγιή. Αν υπάρχει πράγματι μεγάλη δυσκολία για το μωράκι σας να ξυπνήσει, δεν αντιδρά, παρ’ όλες τις προσπάθειες σας, ή φαίνεται να είναι συνεχώς νυσταγμένο, θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.