Συσκευές λευκού θορύβου

Συσκευές λευκού θορύβου

Επηρεάζουν την ακοή του μωρού οι συσκευές λευκού θορύβου;

Ο επαναλαμβανόμενος ήχος του νερού που τρέχει είναι μια σίγουρη μέθοδος για να αποκοιμηθεί εύκολα το μωράκι σας. Όταν και αυτός μετατραπεί σε συνήθεια μια άλλη συσκευή λευκού ήχου θα γίνει το νανούρισμά του. Είναι όμως ασφαλές να ακούγεται δίπλα στην κούνια του ένας διαρκής θόρυβος;

Οι επιστήμονες δεν έχουν μια σαφή απάντηση στο ερώτημα αυτό, καθώς πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετές έρευνες για τη απώλεια ακοής λόγω λευκών θορύβων. Ωστόσο, σε μελέτη που διεξήχθη από τοΝοσοκομείο Παίδων του Τορόντο στον Καναδά φάνηκε ότι μερικές συσκευές παραγωγής λευκών θορύβων για μωρά είναι πιθανό να αυξήσουν το ρίσκο της απώλειας ακοής εξαιτίας του συνεχόμενου και δυνατού θορύβου που παράγουν και κυρίως της απόστασης τοποθέτησής τους από το μωρό.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 14 τέτοιες συσκευές για μωρά. Για να εντοπίσουν την ένταση του ήχου που παράγεται από τις συσκευές όταν είναι μέσα στην κούνια, δίπλα στην κούνια και σε κάποιο άλλο σημείο μέσα στο δωμάτιο, μέτρησαν την ένταση του ήχου από 3 διαφορετικές αποστάσεις: 30 εκατοστών, κάτι λιγότερο από ένα μέτρο και σε απόσταση σχεδόν δύο μέτρων.

Τρεις από τις συσκευές παρήγαγαν ήχο έντασης 85 ντεσιμπέλ στα 30 εκατοστά, δηλαδή αν η συσκευή βρισκόταν στην κούνια του μωρού. Η εν λόγω ένταση όμως είναι παρόμοια με αυτή του ήχου που παράγεται από ένα σεσουάρ ή ένα μπλέντερ, ενώ η έκθεση σε αυτόν τον ήχο συνεχόμενα για 8 ή περισσότερες ώρες έχει δείξει ότι προκαλεί απώλεια ακοής στους ενήλικες. Δεδομένου ότι η ένταση αυτή είναι υψηλή για τους ενήλικες, είναι λογικό ότι είναι υψηλή και για ένα μωρό.

Γι αυτό μέχρι να μάθουμε με σιγουριά πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι συσκευές (ή ακόμα και τα βιντεάκια στο youtubeή οι αντίστοιχες εφαρμογές στο smart phone σας) καλό είναι:

Ο ήχος μιας τέτοιας συσκευής να μην ξεπερνάει τα 50.

Η συσκευή να  τοποθετείτε όσο πιο μακριά γίνεται.

Η συσκευή να κλείνει μόλις το μωρό αποκοιμηθεί.

SOS Tip: Δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε απορρίπτοντας τελείως τους λευκούς θορύβους, μερικές φορές άλλωστε ίσως είναι η μόνη λύση για ένα εύκολο, βαθύ και ξεκούραστο βρεφικό ύπνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι λογική και μέτρο!