Συνήθειες προς αποφυγήν

Συνήθειες προς αποφυγήν

8 συνήθειες γύρω από τον ύπνο του μωρού που πρέπει να αποφύγετε

Ο ύπνος του μωρού σας (και μετέπειτα του νηπίου σας) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνήθειες που θα καθιερώσετε τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Όσο πιο νωρίς τις εμπεδώσει τόσο πιο εύκολο θα είναι να τις υιοθετήσει, ώστε να μπορεί τα επόμενα χρόνια να κοιμάται ή να ηρεμεί χωρίς την δική σας συμβολή. Και παρότι θα δοκιμάσετε κάμποσες ρουτίνες ύπνου μέχρι να καταλήξετε σε αυτή που σας ταιριάζει, υπάρχουν 8 συνήθειες που καλό θα ήταν να αποφεύγετε από μιας αρχής για να είναι ο ύπνος του απερίσπαστος και ευχάριστος. Τι πρέπει λοιπόν να αποφύγετε;

  1. Να μην φτιάξετε ένα πρόγραμμα. Στην αρχή ο κόσμος θα περιστρέφεται γύρω από τις ανάγκες του και εσείς θα αναζητάτε τα δικά του σημάδια για να το ταΐσετε και να το κοιμίσετε. Μεγαλώνοντας, όμως, το μωρό καλό θα ήταν να εκπαιδευτεί σε μια συγκεκριμένη-όχι αυστηρή- ρουτίνα σύμφωνα με τους ρυθμούς ζωής της οικογένειάς σας. Αυτό θα του δώσει μια αίσθηση ασφάλειας και θα το βοηθήσει να κοιμάται πιο εύκολα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Plus bonus: εσείς θα γνωρίζετε πάνω κάτω πότε θα έχετε ελεύθερο χρόνο ώστε να οργανώσετε τις υποχρεώσεις σας. Φτιάξτε, επομένως, ένα πρόγραμμα και φροντίστε να το ακολουθείτε με απόκλιση λιγότερη από μισή ώρα.
  2. Να μην μάθετε το μωρό σας να κοιμάται στην κούνια του. Αν το μάθετε να κοιμάται στην αγκαλιά σας θα συνηθίσει αυτόν τον τρόπο για να αποκοιμιέται και θα δυσκολεύεται να κοιμηθεί μόνο του, ειδικά τα επόμενα χρόνια. Δεν σας λέμε να μην το παίρνετε αγκαλιά, να μην το λικνίζετε ή να μην το νανουρίζετε αλλά να το εναποθέτετε στην κούνια του ακριβώς λίγο πριν κοιμηθεί. Εάν κλαίει σηκώστε το στην αγκαλιά σας για να το καθησυχάσετε αλλά αφήστε το πάλι στην κούνια του όταν ηρεμήσει.   
  3. Να το βάζετε για ύπνο αργά. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το κρατήσετε ξύπνιο για λίγο περισσότερο ώστε να απολαύσετε παραπάνω ύπνο το πρωί αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα. Κανείς δεν εγγυάται πως εάν κοιμηθεί αργά το βράδυ θα ξυπνήσει και πιο αργά το επόμενο πρωί. Αφήστε που υπάρχει πιθανότητα να δυσκολευτείτε διπλά να το κοιμίσετε εάν κουραστεί πάρα πολύ από την αναβολή και το επιπλέον παιχνίδι. Συνεπώς, παρόλο που το βράδυ θα προτιμούσατε να έχετε περισσότερο χρόνο με το μωρό σας, είναι σημαντικό να ορίσετε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, βάζοντας το για ύπνο μια στάνταρ ώρα και να παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμα.
  4. Να συγκεντρώνετε ρούχα και παιχνίδια στην κούνια του. Η κούνια του μωρού σας πρέπει να είναι άδεια όταν το βάζετε για ύπνο για να εκμηδενίσετε τους κινδύνους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μην του δώσετε μαξιλάρι, να μην της βάλετε καλύμματα και στολίδια, να μην την γεμίζετε με κουκλάκια και φυσικά να μην την χρησιμοποιείτε για να αποθηκεύετε ρούχα, πάνες και αξεσουάρ. Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια προτιμήστε να το κοιμίζετε σε υπνόσακο, παρότι και μια ελαφριά βρεφική κουβέρτα είναι επίσης ασφαλής.Μωρό με αντικείμενα στην κούνια
  5. Να πανικοβάλεστε με το πρώτο κλάμα. Όλα τα μωρά μπορεί να κλάψουν στον ύπνο τους ή απλά να κλαψουρίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να τρέχετε πανικόβλητη με κάθε ελαφρύ-στιγμιαίο παράπονο ή-πιο υπερβολικά- να το ξυπνάτε για να δείτε μήπως έχει κάτι. Το παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αργείτε να ανταποκρίνεστε στο κλάμα του ή να το αφήνετε να κλαίει "για να μάθει". Η αγκαλιά σας είναι σημαντική για το μωρό σας: το καθησυχάζει, το ανακουφίζει και του δείχνει ότι είστε εκεί κάθε φορά που σας χρειάζεται. 
  6. Να βάζετε το μωρό σας για ύπνο νηστικό ή χωρίς να έχει φάει αρκετά. Το βραδινό τάισμα είναι κομβικό για να κοιμηθεί το μωρό σας. Αν τρώει στερεά τροφή τότε δώστε του την κρέμα του αρκετές ώρες πριν τον ύπνο και λίγο πριν το βάλετε στο κρεβάτι του θηλάστε το ή δώστε του ζεστό γάλα σε μπιμπερό.
  7. Να παραλείψετε βήματα από την ρουτίνα για τον ύπνο. Η καθημερινή ρουτίνα γύρω από τον ύπνο μπορεί να περιλαμβάνει μπάνιο, αλλαγή πάνας, ρούχα, λίκνισμα, διάβασμα παραμυθιού. Από τη στιγμή που θα καθιερώσετε ένα συγκεκριμένο τελετουργικό, είναι καλύτερο να το ακολουθήσετε πιστά αντί να παραλείπετε κάθε φορά και κάποιο βήμα. Εντάξει, δεν θα χρειαστεί να το κάνετε κάθε βράδυ μπάνιο αλλά κάποια από τα βήματα που παραλείπετε μπορεί να είναι η αιτία για να ξυπνήσει χωρίς συγκεκριμένο λόγο στις 2 τα ξημερώματα. 
  8. Να το φέρνετε στο κρεβάτι σας. Στο εξωτερικό ή τάση του co-sleeping είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ωστόσο οι γνώμες για την συγκεκριμένη τακτική διχάζονται μιας και η επιλογή αυτή κρύβει πλήθος κινδύνων. Επίσης πάντα υπάρχει η περίπτωση εσείς να μην κοιμάστε καλά επειδή θα ξυπνάτε με την παραμικρή κίνηση που κάνει το μωρό ή επειδή σας έχει γίνει έμμονη ιδέα ότι θα γυρίσετε στον ύπνο σας και θα το πλακώσετε. Προσωπική μας άποψη είναι πως καλύτερη λύση είναι το κοινό δωμάτιο αλλά όχι το κοινό κρεβάτι. Αν, ωστόσο, αποφασίσετε να κοιμάστε μαζί με το μωρό θα πρέπει να ακολουθήσετε ακριβώς τις οδηγίες που αφορούν στον ύπνο σε κοινό κρεβάτι. Φυσικά το μοίρασμα του κρεβατιού σας δεν είναι καθόλου καλή ιδέα εάν είστε καπνιστές, νιώθετε πολύ κουρασμένοι, έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή εάν χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια και σκεπάσματα.