Ύπνος με διάρκεια

Ύπνος με διάρκεια

Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται περισσότερο τα βράδια

Το μωρό σας είναι φυσιολογικό να ξυπνάει κάθε 2 με 4 ώρες για να θηλάσει. Ο νυχτερινός θηλασμός, άλλωστε, είναι και απαραίτητος και πολύτιμος. Ωστόσο επειδή εκτός από την ικανοποίηση της πείνας μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που διακόπτουν την ομαλή ροή του ύπνου του, καλό είναι να προνοήσετε ώστε να τους ελαχιστοποιήσετε. Ο λόγος είναι πως ο ύπνος με διάρκεια επιφυλάσσει πολλά ευεργετήματα για το μικρό σας. Ποια είναι αυτά;

Διανοητική ανάπτυξη. Οι μεγαλύτεροι περίοδοι ύπνου θα βοηθήσουν το μωρό σας να θυμάται τα πράγματα που έμαθε κατά τη διάρκεια της ημέρας, να παγιώνει δηλαδή τις αναμνήσεις του.

Αναπλήρωση δυνάμεων. Με τον ύπνο ο οργανισμός ανακτά τις δυνάμεις του και ξεκουράζεται.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δυναμώνει με τον ύπνο κι έτσι ο καλός ύπνος μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πρόληψης των ασθενειών.

Για να το βοηθήσετε, λοιπόν, να κοιμάται περισσότερο το βράδυ:

  • Δοκιμάστε να το βάζετε για ύπνο νωρίς. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τη δυσφορία λόγω υπερβολικής κούρασης που θα το δυσκολέψει να αποκοιμηθεί. Άλλωστε η κούραση θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου του με αποτέλεσμα να ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίτερα το πρωί.
  • Κάντε του πριν τον ύπνο ένα μασάζ που θα το χαλαρώσει και θα το αφήσει να μπει πιο γρήγορα στην φάση του βαθύ ύπνου. Δεν ξέρετε τις κατάλληλες τεχνικές; Κανένα πρόβλημα! Δηλώστε συμμετοχή στο σεμινάριο του parentips "Βρεφικό Μασάζ: Τεχνικές χαλάρωσης και ανακούφισης από πόνους". Διαβάστε περισσότερα εδώ και κρατήστε θέση με ένα email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι την 1/12/2017.
  • Χρησιμοποιήστε πάνες νυκτός. Είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες και έχουν πολύ μεγαλύτερη απορροφητικότητα από τις κανονικές πάνες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα το ενοχλήσει η υγρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Ντύστε το κατάλληλα. Είναι πολύ σημαντικό να ντύσετε το μικρό σας κατάλληλα αλλά και με άνετα ρούχα έτσι ώστε να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία. Ακόμα, το δωμάτιο θα πρέπει να έχει μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 18-20◦C, ανάλογα με την εποχή. Σημαντική είναι επίσης και η υγρασία, η οποία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ  40-60%. Τα μωρά δεν θέλουν βαριά σκεπάσματα, αφού μπορεί να προκληεθί υπερθερμία. Μια ελαφριά κουβερτούλα είναι ό,τι πρέπει, όπως επίσης πολύ καλή λύση είναι και ο υπνόσακος (διαφορετικός ανάλογα με την εποχή).
  • Αποτρέψτε τα ξαφνικά ξυπνήματα. Αν το μωρό σας ξαφνικά αρχίζει να ξυπνάει νωρίτερα από το συνηθισμένο τότε ανακαλύψτε τι είναι αυτό που διακόπτει τον ύπνο του. Μπορεί λόγου χάρη να μπαίνει ήλιος από τα παντζούρια ή να ενοχλείται από κάποιον θόρυβο.
  • Φροντίστε να παίζει αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως πρέπει να το εξουθενώσετε αλλά να φροντίσετε να κινείται αρκετά και να δραστηριοποιείται μέσω του παιχνιδιού. Η φυσική εξάσκηση άλλωστε είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του μωρού σας. Φυσικά, το κυριότερο απ’ όλα τα παιχνίδια του είστε εσείς οι ίδιοι. Φροντίστε, επομένως, να συμμετέχετε ενεργά στα παιχνίδια του, ώστε να μην ξυπνάει μόνο και μόνο γιατί του λείπει η μαμά ή ο μπαμπάς του.