Γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για 3 προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσει ο ύπνος σε ύπτια θέση
*Με τη συνεργασία της παιδιάτρου MSc, MRCPCH, PgDip (Allergy), ΙBCLC,Κάτιας Σοφιανού-Κατσούλη.
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να κοιμίζετε το μωρό σας είναι ανάσκελα. Αυτή είναι μια βασική οδηγία πρόληψης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ). Ωστόσο, αυτή η στάση ύπνου πιθανόν να σας προκαλεί κάποιες ανησυχίες σχετικές με τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να ενέχει. Δείτε παρακάτω τις συνηθέστερες.
Φόβος πνιγμού σε περίπτωση εμετού. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε μήπως το μωράκι σας πνιγεί αν βγάλει την τροφή ή κάνει εμετό όσο είναι ξαπλωμένο ανάσκελα. Καταρχάς τα υγιή μωρά έχουν την ικανότητα να γυρνούν το κεφαλάκι τους και να προστατεύουν τις αναπνευστικές τους οδούς. Δεύτερον, έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά που ξαπλώνουν ανάσκελα παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με την πέψη και την αναπνοή σε σχέση με εκείνα που πιθανόν να είχαν εάν ξάπλωναν μπρούμυτα. Φυσικά, είναι σημαντικό να το κρατάτε σε όρθια θέση περίπου 20’ μετά από κάθε τάισμα. Στη θέση αυτή ορισμένα μωρά ρεύονται, αλλά και να μη συμβεί αυτό είναι αρκετός χρόνος , ώστε το στομάχι του μωρού να αδειάσει προς το έντερο.
Πλαγιοκεφαλία. Από όταν η Αμερικανική Παιδιατρική Υπηρεσία εξέδωσε οδηγία για ύπνο σε ύπτια θέση, ώστε να προφυλαχτεί το νεογνό από το ΣΑΒΘ, έχουν εξαπλασιαστεί οι περιπτώσεις εμφάνισης πλαγιοκεφαλίας. Ο λόγος είναι πως όταν ένα νεογέννητο κοιμάται ανάσκελα και ειδικά όταν συνηθίζει να στρέφει το κεφαλάκι του προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση ασκείται συνεχόμενη πίεση σε ένα μόνο σημείο. Το αποτέλεσμα είναι το κεφαλάκι του να μοιάζει ασύμμετρο, ενώ το σημείο όπου ασκείται η πίεση να γίνεται επίπεδο. Η πλαγιοκεφαλία δεν έχει καμιά επίπτωση στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Εάν όμως θέλετε να την αποφύγετε για κοσμητικούς λόγους:
- Φροντίστε να στρέφετε το κεφαλάκι του προς την αντίθετη πλευρά από εκείνην που συνηθίζει.
- Εάν συνεχώς επανέρχεται στην πλευρά που το βολεύει, δοκιμάστε να του αλάζετε πλευρά τόσο όταν κοιμάται όσο και όταν είναι ξύπνιο.
- Ακόμα, δοκιμάστε να αλλάξετε την θέση της κούνιας του στο δωμάτιο, αφού είναι πιθανό να τρέφει το κεφάλι προς την μεριά που υπάρχει «κάτι» και του τραβάει την προσοχή.
- Σημαντικότερο από όλα τα παραπάνω είναι να αφήνετε το μωράκι σας να περνά κάποιο χρόνο μέσα στην ημέρα μπρούμυτα. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει ένα όμορφο, στρογγυλό κεφάλι αλλά και θα ενδυναμώσει τους μύες του λαιμού και της πλάτης. Ωστόσο, φροντίζετε όσο βρίσκεται σε αυτήν την θέση να το επιβλέπετε.
Ανησυχία για τις κινητικές του δεξιότητες. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η ύπτια θέση ύπνου συνδέεται με καθυστερημένη ανάπτυξη σε ότι αφορά τις κινητικές δεξιότητες του μωρού σας π.χ με καθυστέρηση στην ικανότητά του να ρολάρει ή να μπουσουλάει. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν θα καταφέρει να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες. Δώστε του άπλετο χρόνο για παιχνίδι στα μπρούμυτα και μην ανησυχείτε, τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν από μόνα τους!