Πώς να φασκιώσετε το μωρό σας

Φασκιώστε το μωράκι σωστά για όνειρα γλυκά

Τυλίξτε το σωστά στην κουβερτούλα του και βοηθήστε το να απολαύσει έναν άνετο και βαθύ ύπνο.

Όταν ένα νεογέννητο είναι καλά τυλιγμένο, αισθάνεται όπως κι όταν βρισκόταν στην μήτρα της μητέρας του- ζεστό και ασφαλές. Ακόμη, επειδή τα νεογέννητα δεν μπορούν να ελέγξουν εντελώς τα άκρα τους υπάρχει περίπτωση να ερμηνεύσουν την ξαφνική κίνηση των χεριών ή των ποδιών τους ως απειλή και να ξυπνήσουν. Συνεπώς, ένα καλό φάσκιωμα τα βοηθά να απολαύσουν έναν άνετο και βαθύ ύπνο. Να θυμάστε, ωστόσο, πως η τακτική του φασκιώματος είναι ευεργετική μόνο κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους γιατί μετά μπορεί να επέμβει στην φυσιολογική τους ανάπτυξη.


Αρχικά, βεβαιωθείτε πως το μωράκι σας είναι καθαρό, στεγνό και έτοιμο για ύπνο. Έπειτα, πάρτε μια κουβέρτα, τυλίξτε την στα δύο και σχηματίστε με αυτήν ένα τρίγωνο. Τοποθετήστε το μικρούλι σας έτσι ώστε το σβέρκο του να ακουμπά την μέση της βάσης του τριγώνου και τα ποδαράκια του να δείχνουν προς την κορυφή του. Κατόπιν, πάρτε την πάνω γωνία της κουβέρτας, τυλίξτε το μωράκι σας και στερεώστε την κάτω από το δεξί του χέρι, φροντίζοντας να αγκαλιάζει σφιχτά το σωματάκι του.

shutterstock 74652700


Στην συνέχεια, τραβήξτε την κάτω αριστερή γωνία προς τα πάνω και κάτω από το πηγουνάκι του. Εάν η κουβέρτα είναι μακριά και καλύπτει το προσωπάκι του, γυρίστε την προς τα πίσω για να αποφύγετε την ασφυξία και την υπερθερμία. Τέλος, τραβήξτε την κάτω δεξιά γωνία γερά γύρω από το κορμάκι του και στερεώστε την στην πλατούλα του. Τέλος, τοποθετήστε το χέρι σας ανάμεσα στην κουβέρτα και το στήθος του μωρού για να διαπιστώσετε εάν είναι υπερβολικά χαλαρό ή υπερβολικά σφιχτό.


Να θυμάστε πως εάν το μωράκι σας κουνάει τα χέρια και τα πόδια του κατά την διαδικασία, ίσως χρειαστεί να το κρατήσετε εσείς ακίνητο. Ακόμα, εάν στριφογυρίζει για να ελευθερώσει τα χέρια του, την επόμενη φορά φροντίστε να τα αφήσετε έξω από την κουβέρτα. Τέλος, λάβατε υπόψη σας τις κινήσεις του μωρού μετά το φάσκιωμα για να αντιληφθείτε εάν έγινε σωστά. Εάν κλωτσάει την κουβέρτα και αυτή ξετυλίγεται, ξαναδοκιμάστε να το φασκιώσετε πιο σφιχτά.