Δεν κοιμάται τα βράδια

Μωρό που κοιμάται

Βοήθεια! Δεν κοιμάται τα βράδια!

Μπορεί να απέχετε πολύ από το λαϊκό ρεπερτόριο αλλά με το μπομπιράκι σας στο σπίτι έχετε αρχίσει να σιγοτραγουδάτε το «Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια…»! Επειδή, όμως, ο Χριστοδουλόπουλος δεν είναι η ιδανική επιλογή να νανούρισμα- μήπως γι’ αυτό το μάτι του είναι γαρίδα;- δείτε πώς να βάλετε για ύπνο τον μικρό σας ξενύχτη.

  • Κουράστε το! Ένα παιδί που δεν είναι κουρασμένο δεν πρόκειται να κοιμηθεί ό,τι κι αν κάνει η μητέρα. Γι’ αυτό φροντίστε να εκτονώσετε την ενεργητικότητά του. Προσφέρετε πολύ παιχνίδι και μπόλικη ώρα στην κοιλίτσα του και προσπαθήστε να μειώσετε την διάρκεια των ημερήσιων ύπνων.
  • Μην το παρακάνετε. Η κούραση μπορεί να είναι απαραίτητη, αλλά η εξάντληση είναι κάτι το διαφορετικό. Εάν, για παράδειγμα, πιστεύετε ότι φτάνοντας το παιδί στα όριά του θα κατορθώσετε να το κάνετε να κοιμηθεί πιο εύκολα, πιο γρήγορα και χωρίς διακοπές, πλανάστε πλάνην οικτρά. Όταν το μωρό είναι πολύ κουρασμένο βρίσκεται σε υπερένταση και δεν μπορεί να κοιμηθεί. Διαβάστε ακόμα το «Πολύ κουρασμένο για να κοιμηθεί; Κι όμως!».
  • Καθιερώστε την ώρα χαλάρωσης. Το να βάζετε το μωρό στην κούνια αμέσως μετά το παιχνίδι είναι σχεδόν απαγορευτικό. Το μικρούλι σας θα θέλει να παραμείνει ξύπνιο για να συνεχίσει να είναι μαζί σας και να κάνει ό,τι έκανε. Σταματήστε, λοιπόν, τουλάχιστον 1 ώρα πριν την ώρα που συνήθως κοιμάται (έχοντας φυσικά φροντίσει να έχει εκτονωθεί η ενεργητικότητά του) για να χαλαρώσετε με το τελετουργικό του ύπνου.
  • Μπείτε σε σειρά. Το μπανάκι βοηθάει το μωρό να χαλαρώσει. Κάτι η δέρμα με δέρμα επαφή, κάτι το χλιαρό νεράκι και έτοιμο το μπουμπούκι για να μπει σε διαδικασία νανουρίσματος. Ωστόσο, μην το κάνετε μπάνιο αμέσως πριν τον ύπνο γιατί όσο να ‘ναι το νερό αναζωογονεί και λίγο. Επιλέξτε καλύτερα την σειρά μπάνιο-μασάζ-θηλασμός-νανούρισμα.

Μωρό που κοιμάται

  • Επιλέξτε νανούρισμα. Δεν είναι μόνο το τραγούδι που μπορεί να βυθίσει το μωρό σε λήθαργο. Μην επιμένετε στο «νάνι νάνι το παιδί θα κάνει», εάν βλέπετε ότι δεν… πιάνει. Δοκιμάστε να του μιλήσετε, να του πείτε ένα ποιηματάκι ή ένα παραμυθάκι, να το πάτε μια βόλτα με το καροτσάκι κοκ. Η μέθοδος που θα δουλέψει για εσάς είναι καθαρά προσωπική σας υπόθεση.
  • Βρείτε την ώρα. Καλό είναι να βάζετε το μωρό στην κούνια, αφού πρώτα έχει δώσει δείγματα πως νυστάζει. Αναζητήστε σημάδια όπως το να τρίβει τα μάτια του, να χασμουριέται, να τραβά το αυτί του, να χτυπά ρυθμικά το κεφάλι του, να εμφανίζει απαλούς μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια κοκ. Έτσι δεν θα παρουσιάσει πολλές αντιστάσεις.
  • Εάν αντισταθεί και αρχίσει να κλαίει ή εάν ξυπνήσει μετά από λίγο, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος (π.χ. πεινάει, πονάει κτλ.), δοκιμάστε την τεχνική του ελεγχόμενου κλάματος. Έχει αποδειχθεί σωτήρια για πολλούς γονείς. Η αγκαλιά είναι απαραίτητη για τα παιδιά και καλό είναι να την προσφέρει η μητέρα συνεχώς και χωρίς ενοχές (η άποψη ότι δεν πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε κάθε κλάμα του μωρού είναι απαρχαιωμένη). Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος τρόπος καθησυχασμού, ενώ είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να ηρεμεί και μόνο του τον εαυτό του.

SOS Tip: Εάν τα παραπάνω «μυστικά» δεν δουλέψουν για εσάς, καλό θα ήταν να ζητήσετε την συμβουλή του γιατρού σας. Μπορεί να υπάρχει κάποιος οργανικός λόγος που το μωρό σας δεν θέλει/δυσκολεύεται να κοιμηθεί τα βράδια. Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει την έλλειψη σιδήρου με τις διαταραχές ύπνου σε παιδιά κάτω των 5 ετών.