Ας πάρω έναν υπνάκο!

Ας πάρω έναν υπνάκο... μωρό είμαι!

Βοηθήστε το μωρό σας να καθιερώσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εκτός από το βραδινό ύπνο το μωρό σας έχει ανάγκη να κοιμάται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εσείς από την πλευρά σας βοηθήστε το να καθιερώσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους καθημερινούς υπνάκους, σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες του. Δείτε παρακάτω ποιο είναι το συνηθισμένο πρόγραμμα ημερήσιου ύπνου των μωρών ανάλογα με την ηλικία τους, πώς να το βοηθήσετε να καθιερώσει μια καθημερινή ρουτίνα αλλά και extra συμβουλές για να κοιμάται σαν αγγελούδι.


Πόσους υπνάκους χρειάζεται την ημέρα;

Το παρακάτω είναι ένα τυπικό πρόγραμμα για τους ημερήσιους ύπνους. Μην ξεχνάτε πως κάθε μωρό μπορεί να καθιερώσει τις δικές του συνήθειες και το δικό του πρόγραμμα σχετικά με τον ύπνο, ανάλογα με τις ανάγκες του.

  • Το νεογέννητο μωρό σας θα κοιμάται από 2 έως 4 ώρες τη φορά, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Σε αυτό το στάδιο, μην περιμένετε να ακολουθήσετε συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απλά αφήστε το μωρό σας να κοιμηθεί όσο χρειάζεται.
  • Όταν το μωρό σας γίνει 6 – 8 εβδομάδων, θα αρχίσει να εδραιώνει ένα πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα στον ύπνο. Δεν θα κοιμάται τόσο συχνά αλλά και ο ύπνος του θα διαρκεί περισσότερο κάθε φορά. Πιθανόν θα χρειάζεται 2 με 4 ημερήσιους υπνάκους την ημέρα, ίσως και λίγο περισσότερους.
  • Όταν γίνει 3 -4 μηνών θα αρχίσει να ακολουθεί έναν πιο αναμενόμενο πρόγραμμα για τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή είναι μια καλή περίοδος για να καθιερώσετε ένα συγκεκριμένο πλάνο.
  • Από τους 9 έως τους 12 μήνες, τα περισσότερα μωρά κοιμούνται περίπου 2 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρωί και απόγευμα. Από τους 18 μήνες αφήνουν τον πρωινό υπνάκο και προτιμούν τον απογευματινό. Αυτή η συνήθεια συνεχίζεται περίπου μέχρι τα 3-4 χρόνια.

Καθιερώνοντας πρόγραμμα

Όταν το μωρό σας είναι 3 με 4 μηνών, μπορείτε να αρχίσετε να φτιάχνετε ένα πρόγραμμα για τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας που να είναι όμως συμβατό με το φυσιολογικό κύκλο ύπνου του μωρού σας.

  • Αναγνωρίστε τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας νυστάζει. Αρχίζουν να γλαρώνουν τα ματάκια του λίγο πριν το μεσημέρι ή αμέσως μετά το μεσημεριανό φαγητό; Αποκοιμιέται στο αυτοκίνητο νωρίς το απόγευμα; Διακρίνετε κάποια αλλαγή στη διάθεσή του ή στα αντανακλαστικά του όταν κοιμάται για μεγαλύτερες ή μικρότερες περιόδους; Ίσως χρειαστεί να «διαβάζετε» τα σημάδια που σας στέλνει το μωρό σας για δύο βδομάδες περίπου έτσι ώστε να βρείτε το πρόγραμμα που του ταιριάζει και να προβλέπετε πότε θέλει να κοιμηθεί. Αν καταλάβετε τις ανάγκες του, θα είναι εύκολο να το βάζετε για έναν μικρό υπνάκο λίγο πριν κουραστεί πολύ, για παράδειγμα 15 με 20 λεπτά πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της νύστας ή της κούρασης. Ταΐστε το, αλλάξτε το, σβήστε τα φώτα και κάνετε ησυχία. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει ήδη μπει στη διαδικασία του ύπνου πολύ πριν το καταβάλλει η κούραση.  

Μωρό που απολαμβάνει έναν υπνάκο αγκαλιά με το αρκούδι του

  • Διατηρήστε ένα πρόγραμμα. Καθώς στόχος σας πρέπει να είναι η συνέπεια, προσπαθήστε να προγραμματίσετε τον ύπνο του μωρού σας κατά τη διάρκεια της ημέρας τις ίδιες ώρες καθημερινά. Αν το βάζετε διαφορετικές ώρες για ύπνο κάθε μέρα, το μωρό σας θα έχει πρόβλημα να καθιερώσει ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Αποφύγετε τις δραστηριότητες τις ώρες που έχετε προγραμματίσει να κοιμάται και προτιμήστε άλλες ώρες που θα βρίσκεται σε μεγαλύτερη εγρήγορση.  
  • Μην αγχώνεστε όταν το πρόγραμμα διακόπτεται. Προφανώς και δεν είναι πάντα εύκολο να οργανώσετε όλη την καθημερινότητα της οικογένειάς σας σύμφωνα με τις ώρες που κοιμάται το μωρό σας, ειδικά αν έχετε και άλλα παιδιά. Σίγουρα κάποιες φορές οι ημερήσιοι ύπνοι του μικρού σας θα διακόπτονται ή θα καθυστερούν, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σας αγχώνει. Αν έχετε ένα σχετικά τακτικό πρόγραμμα θα είναι εύκολο για το μωρό σας να το ακολουθήσει ξανά παρά τις διακοπές. Έχετε ακόμα κατά νου ότι το πρόγραμμα που θα καθιερώσετε θα χρειαστεί να αλλάξει καθώς το μικρό σας μεγαλώνει και οι ανάγκες του διαφοροποιούνται.
  • Καθιερώστε ένα τελετουργικό και για τους ημερήσιους ύπνους. Όπως ακριβώς λειτουργεί και για τον ύπνο το βράδυ, έτσι και την ημέρα ένα συγκεκριμένο τελετουργικό θα βοηθήσει το σώμα του μωρού σας να προετοιμαστεί για τον υπνάκο. Μπορεί να είναι μικρότερο σε διάρκεια σε σχέση με το βραδινό και να περιλαμβάνει το διάβασμα ενός παραμυθιού ή ένα νανούρισμα. Από τη στιγμή που θα καθιερώσετε μια καθημερινή ρουτίνα που ευχαριστεί και τους δύο σας, μείνετε σταθεροί σε αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μωρό που κοιμάται

Extra tips

  • Βάλτε το μωρό σας να κοιμηθεί τοποθετώντας το απαλά στο στρωματάκι του χωρίς παιχνίδια και μαξιλάρια.
  • Δεν είναι απαραίτητο να του φοράτε πιτζαμάκια. Ωστόσο σιγουρευτείτε ότι είναι ντυμένο με άνετα ρούχα, ούτε πολύ ελαφριά ούτε πολύ βαριά.
  • Το παιχνίδι πριν την ώρα του ύπνου πρέπει να είναι ήρεμο. Αποφύγετε τους έντονους ήχους και τα παιχνίδια που μπορούν στη συνέχεια να δυσκολέψουν το μωρό σας να κοιμηθεί.
  • Όταν είναι εφικτό βάλτε το μωρό σας να κοιμηθεί την ημέρα στο ίδιο μέρος που κοιμάται και το βράδυ.
  • Αν είστε έξω ή ταξιδεύετε τις ώρες που κανονικά το μικρό σας θα κοιμόταν, πάρτε μαζί σας παραμύθια ή μουσική που έχει συνδέσει με τον ύπνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το πρόγραμμα που έχετε καθιερώσει οπουδήποτε και αν είστε.
  • Μην περιμένετε μέχρι το μωρό σας να κουραστεί πολύ για να αρχίσετε να το προετοιμάζετε για τη διαδικασία του ύπνου. Επίσης αν το μωρό σας δεν θέλει να κοιμάται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας μην νιώθετε ότι κάτι δεν κάνετε σωστά. Ούτως ή άλλως αυτό που μπορείτε να κάνετε μόνο είναι να το διευκολύνετε ή να του δώσετε την ευκαιρία να κοιμηθεί προετοιμάζοντάς το.
  • Το μωρό σας μπορεί από μόνο του να διακόπτει τους ημερήσιους ύπνους και αυτοί να διαρκούν λιγότερο από μια ώρα τη φορά. Αν δεν είναι κουρασμένο και αν δεν έχει άσχημη διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε σημαίνει πως κοιμάται όσο χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.