7 λόγοι που ένα μωρό δεν κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας

Γιατί δεν κοιμάται το μεσημέρι;

Επτά λόγοι που κάνουν τον ημερήσιο υπνάκο να πηγαίνει περίπατο

Ο ημερήσιος υπνάκος του μωρού δεν είναι ευεργετικός μόνο για εκείνο αλλά και για εσάς, μιας και σας αφήνει περιθώριο να κάνετε δουλειές ή να χαλαρώσετε. Τι μπορεί να συμβαίνει, όμως, όταν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και εκείνο δεν κοιμάται; Ανακαλύψαμε 7 πιθανούς λόγους.

Δεν είναι αρκετά κουρασμένο για να κοιμηθεί. Αν το μικρό σας φαίνεται ιδιαίτερα ενεργητικό τις ώρες που εσείς έχετε καθορίσει ότι προορίζονται για ημερήσιο υπνάκο, μάλλον κάποιο λάθος υπάρχει στο πρόγραμμα ύπνου και φαγητού του. Μήπως το βάζετε για ύπνο λίγες ώρες αφότου έχει ξυπνήσει το πρωί ή μήπως ο ένας υπνάκος είναι πολύ κοντά στον άλλο; Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει θα χρειάζεται μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στις ώρες που κοιμάται, επομένως ίσως είναι ανάγκη να προσαρμόσετε εκ νέου το καθημερινό του πρόγραμμα. 

Είναι πάρα πολύ κουρασμένο για να κοιμηθεί. Ακούγεται οξύμωρο; Η αλήθεια είναι ότι ένα πολύ κουρασμένο μωρό (επειδή άργησε να κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ, επειδή ο ύπνος του είχε διακοπές, επειδή έχασε έναν από τους δύο ημερήσιους υπνάκους, επειδή δεν αναγνωρίσατε τα σημαδια νύστας και δεν το προετοιμάσατε για ύπνο) δυσκολεύεται να ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί. Και σε αυτή την περίπτωση η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος και η εξασφάλιση ποιοτικού βραδινού ύπνου παίζουν σημαντικό ρόλο.

Δεν ξέρει ότι είναι ώρα για ύπνο.Φυσικά δεν μπορεί να ελέγξει το ρολόι, αλλά ούτε και να μετακινηθεί στο κρεβάτι του για να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί. Πώς θα το καταλάβει, λοιπόν; Θα του το δείξετε εσείς δημιουργώντας μια ρουτίνα πριν τον ημερήσιο υπνάκο, όπως ακριβώς κάνετε και πριν τον βραδινό. Αυτή η ρουτίνα βέβαια πρέπει να είναι μικρότερης διάρκειας από τη βραδινή αλλά εξίσου καθησυχαστική και φυσικά να επαναλαμβάνεται πριν από κάθε υπνάκο.

Δεν βρίσκεται σε περιβάλλον κατάλληλο για ύπνο.Μπορεί σαν νεογέννητο να κατάφερνε να κοιμάται παντού ακόμα και με φασαρία, αλλά ένα μεγαλύτερο μωρό χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον, σκοτεινό και ήσυχο για να ηρεμήσει και να κοιμηθεί καλά. Αν λοιπόν βάζετε το μικρό σας για ύπνο σε μια καλαθούνα στο φωτεινό σαλόνι όπου εσείς κινήστε για να κάνετε δουλειές, έχετε μουσική ή χτυπούν τα τηλέφωνα, είναι πιθανό εκείνο να θέλει περισσότερο να παίξει καθώς του είναι αδύνατον να ηρεμήσει.

Βρίσκεται κατά τη διάρκεια ενός σταδίου μετάβασης από τους 3 στους 2 ή από τους 2 στον 1 ημερήσιο ύπνο. Αυτός είναι ένας χαρακτηριστικός λόγος για το ότι φαίνεται αποφασισμένο να μην κοιμηθεί παρόλο που εσείς τα κάνετε όλα σωστά. Αν το μικρό σας βρίσκεται σε αυτό το στάδιο θα παρατηρήσετε ότι μια κοιμάται και μια όχι, δηλαδή εγκαταλείπει σιγά σιγά τον τρίτο/δεύτερο υπνάκο (αυτόν που βρίσκεται πιο κοντά χρονικά στον βραδινό ύπνο) ή κοιμάται για λίγα λεπτά, μοιάζοντας περισσότερο να λαγοκοιμάται παρά να απολαμβάνει έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.  

Πεινάει αρκετά για να κοιμηθεί. Είναι δυνατόν ένα πρόβλημα ύπνου να δημιουργηθεί εξαιτίας του ...άδειου στομαχιού του μωρού σας; Ναι, είναι! Επομένως είναι καλύτερο να τσεκάρετε ξανά το πρόγραμμα φαγητού και ύπνου, μήπως στη μέση κάποιου ημερήσιου ύπνου θα έπρεπε κανονικά να το ταΐζετε. Η καλύτερη λύση είναι το ταΐσετε λίγο πριν το βάλετε για ύπνο, φροντίζοντας να του αφήσετε χρόνο για να ρευτεί.

Δεν ξέρει πώς να αποκοιμηθεί και πώς να κοιμηθεί ξανά αν ξυπνήσει ξαφνικά κατά τη διάρκεια του ημερήσιου ύπνου. Το να μάθει πώς να αποκοιμιέται μόνο του είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Αν θέλετε να είναι ανεξάρτητο στο θέμα του ύπνου, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να μην εξαρτάται τόσο από την αγκαλιά σας, τον θηλασμό ή το λίκνισμα για να αποκοιμηθεί. Φυσικά, δεν μιλάμε για τεχνική ελεγχόμενου κλάματος αλλά από τεχνικές και ρουτίνες ύπνου κατά τις οποίες το μωρό μπαίνει στη κούνια μισοκοιμισμένο.