Η αναπνοή του μωρού σας και το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου
Δεν είναι σπάνιο για τους νέους γονείς να ελέγχουν συχνά την αναπνοή του μωρού τους ενώ κοιμάται. Τα μωρά περνούν από διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως να κοιμούνται βαθιά και να παραμένουν ακίνητα, ή να παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα και να παράγουν διάφορους ήχους. Με τον καιρό και την εμπειρία σας θα κάνετε όλο και λιγότερες επισκέψεις τα βράδια πάνω από την κούνια του για να διαπιστώσετε ότι αναπνέει σωστά. Όμως όταν το μωρό σας κοιμάται είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουράζεστε και εσείς καθώς τα ανεβασμένα επίπεδα ενέργειας είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για να αντεπεξέλθετε στο νέο σας ρόλο. Συνεπώς αντί να παρατηρείτε το μωρό σας στον ύπνο του, τοποθετήστε ένα μόνιτορ κοντά του και έχετε τους πρώτους μήνες την κούνια μέσα στο δωμάτιο για να το ακούτε.
Αναπνοή και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
Μπορεί να σας τρομάζει το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, αλλά ο κίνδυνος αυτός είναι σπάνιος καθώς στατιστικά συμβαίνει σε 1 στα 1000 βρέφη. Επιπλέον, από αυτούς τους θανάτους, το 90% συμβαίνει σε μωρά μικρότερα των 6 μηνών, ενώ ο κίνδυνος σταματάει να υφίσταται όταν το παιδί γίνει 1 χρόνου. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προκαλεί το σύνδρομο και δεν υπάρχει κάποιος απόλυτα σίγουρος τρόπος για να τον αποτρέψει κανείς. Ωστόσο οι πιθανότητες έχουν μειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και οι γονείς έχουν μάθει να προσέχουν κάποιους παράγοντες που ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο. Διαβάστε το «Για όνειρα γλυκά και ασφαλή» για να ενημερωθείτε σχετικά με τις διεθνείς οδηγίες προστασίας του μωρού κάθε φορά που το βάζετε για ύπνο. Τέλος, μια καλή ιδέα είναι να ζητήσετε από τον γιατρό του να σας μάθει πώς να κάνετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, ώστε να παρέχετε πρώτες βοήθειες αν ποτέ υπάρξει κίνδυνος.
Τι να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι έχει σταματήσει να αναπνέει
Τα νεογέννητα μωρά έχουν περιοδική αναπνοή. Η αναπνοή τους είναι αρχικά πιο γρήγορη και βαθιά, στη συνέχεια πιο αργή και ρηχή, ενώ μετά σταματάει για 15 δευτερόλεπτα έτσι ώστε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή τον ίδιο κύκλο. Αυτός ο τρόπος αναπνοής είναι φυσιολογικός και θα εξελιχθεί τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού σας.
- Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας αναπνέει κανονικά, αγγίξτε το ή ανασηκώστε το ελαφρά για να δείτε αν αντιδρά. Αν όχι τότε μπορεί να βρίσκεται σε άπνοια, επομένως καλέστε αμέσως τα επείγοντα.
- Αν το μωρό σας έχει χάσει τις αισθήσεις του, θα πρέπει να ελευθερώσετε την αναπνευστική οδό, πριν ελέγξετε την αναπνοή του. Αρχικά θα πρέπει να τοποθετήσετε το ένα χέρι στο μέτωπο του μωρού και να γείρετε ελαφρώς το κεφάλι του προς τα πίσω. Κοιτάξτε στο στόμα του. Αν υπάρχει κάποιο ξένο σώμα, βγάλτε το προσεκτικά με τα δύο σας δάκτυλα. Ανασηκώστε το σαγόνι του με το δάχτυλο του άλλου χεριού για να κρατήσετε την αναπνευστική οδό ανοιχτή.
- Αν γνωρίζετε πώς να κάνετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, ξεκινήστε αμέσως και ζητήστε από κάποιον άλλο να ζητήσει βοήθεια. Αν είστε μόνοι σας με το μωρό σας, κάντε 2 λεπτά καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, καλέστε για βοήθεια και συνεχίστε να δίνετε πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.
- Γενικά δεν είναι ασυνήθιστο το χεράκια, τα ποδαράκια και το δέρμα του μωρού γύρω από το στόμα να έχουν γαλαζωπό χρώμα. Όμως αν το μέτωπο ή ο βασικός κορμός του σώματός του είναι μελανιασμένος, τότε βρίσκεται σε κίνδυνο.
Extra tip: Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ακανόνιστη αναπνοή του μωρού. Ωστόσο τα μωρά που επιζούν από κάποιο σοβαρό επεισόδιο διακοπής της αναπνοής που απείλησε τη ζωής τους, έχουν πιο αυξημένο κίνδυνο για μακροπρόθεσμες επιπλοκές ή αιφνίδιο θάνατο.