Ύπνος είναι κύκλους κάνει!

Μωρό που κοιμάται

Γνωρίστε τους κύκλους ύπνου του μωρού σας.

Τα μωρά κοιμούνται πολύ και οι κύκλοι ύπνου τους διαφέρουν σε διάρκεια και σε μοτίβο από αυτούς των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων. Πιο συγκεκριμένα, τα βρέφη ξεκινούν την ξεκούρασή τους με τον λεγόμενο ύπνο κινουμένων βλεφάρων ή αλλιώς ύπνο REM. Αυτός είναι ιδιαιτέρως ελαφρύς και κατά τη διάρκειά του το μωρό τινάζει χέρια και πόδια, κάνει βγάζει ήχους, κάνει γκριμάτσες και, φυσικά, πεταρίζει τα ματόκλαδά του. Στο μεταξύ εσείς στέκεστε από πάνω του και το χαζεύετε εκστασιασμένοι κρατώντας πάντα την αναπνοή σας και προσευχόμενοι να μην συμβεί κάτι που να το ξυπνήσει.

Στην συνέχεια, το βρέφος περνάει σε μη REM ύπνο. Αυτός αποτελείται από τρία στάδια αυξανόμενης έντασης:

1. Ελαφρύς ύπνος: Τα μάτια δεν κινούνται και τα μέλη του μωρού είναι ανάλαφρα.

2. Βαθύς ύπνος: Τα μάτια δεν κινούνται, το μωρό βρίσκεται σε πλήρη χαλάρωση, η αναπνοή του είναι βαθιά και αργή. Τα μέλη του μωρού, εάν επιδιώξετε να τα σηκώσετε, θα διαπιστώσετε πως είναι πιο «βαριά».

3. Πολύ βαθύς ύπνος: Τα μέλη του μωρού τώρα είναι «ασήκωτα». Στην φάση αυτή το μωρό μπορεί και να μην αντιδράσει ακόμα κι αν προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε. Μην φοβάστε είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να το σηκώσετε δοκιμάστε αυτά.

 

Μωρό που αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά της μαμάς τουΌταν το μωρό κοιμάται στα χέρια σας

Η γνώση των κύκλων ύπνου είναι πολύ βοηθητική όταν το μωρό έχει αποκοιμηθεί στα χέρια σας ή στο πορτ μπεμπέ και πρέπει να το μεταφέρετε στην κούνια του. Κι αυτό γιατί αν επιχειρήσετε να το μετακινήσετε όσο βρίσκεται στην φάση REM ή στον ελαφρύ μη REM ύπνο, είναι πιθανό να ξυπνήσει. Για να δείτε εάν μπορείτε να το αφήσετε χωρίς απρόοπτα:

  • Πάρτε ένα από τα χέρια του μωρού ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σας.
  • Σηκώστε το απαλά μερικούς πόντους.
  • Και κατόπιν αφήστε το να πέσει.

Αν το χέρι πέσει στο πλάι χωρίς το μωρό να κουνηθεί σημαίνει πως έχει ενεργοποιηθεί ο βαθύς ή πολύ βαθύς μη REM ύπνος. Αν, όμως, κουνηθεί σημαίνει πως το να το μετακινήσετε τώρα είναι μάλλον ριψοκίνδυνο.

 

SOSTip: Τον χειμώνα το μικρούλι σας μπορεί να ξυπνήσει από την διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα του και τα σεντόνια. Πριν το αποθέσετε στην κούνια φροντίστε να έχετε ζεστάνει τοπικά το σημείο με ένα γυάλινο μπουκάλι με ζεστό νερό ή μια θερμοφόρα.