Ντύστε το για καληνύχτα

Ντύστε το για καληνύχτα

Τι θα πρέπει να φοράει το μωρό σας για να κοιμάται άνετα;

Στον άνετο και ασφαλή ύπνο του μωρού σας κομβικό ρόλο παίζει η θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κρυώνει αλλά ούτε και να ζεσταίνεται, επομένως τα ρούχα που θα του φορέσετε για να κοιμηθεί (πόσα και τι είδος) αλλά και η θερμοκρασία του δωματίου, έχουν τον πρώτο λόγο.

Επιλέξτε τα σωστά ρούχα. Βάλτε του ζεστά ρουχαλάκια ώστε να διατηρείται ζεστό αν είναι μισοσκεπασμένο ή ξεσκεπαστεί εντελώς, ειδικά τις περιόδους που έχει μάθει να ρολάρει. Χρησιμοποιήστε ως μπούσουλα τα ρούχα που φοράτε εσείς για τον ύπνο, βάζοντας του ένα επιπλέον ρούχο από αυτά που φοράτε εσείς για να νιώθετε άνετα.

Φάσκιωμα.Αν φασκιώνετε το μωρό σας επιλέξτε ελαφρά υφάσματα από βαμβάκι ή μουσελίνα και βεβαιωθείτε ότι δεν σκεπάζετε το κεφαλάκι του, τα αυτιά ή το σαγόνι του (για να μην ζεσταθεί πολύ αλλά και για να αποφύγετε κάθε κίνδυνο πνιγμού). Ελέγξτε ακόμα αν έχει αρκετό χώρο να τεντώσει τα ποδαράκια του και ότι το ύφασμα δεν πιέζει πολύ το στήθος του ή τη λεκάνη. Μπορείτε να φασκιώνετε το μωρό σας από τον πρώτο μήνα μέχρι τη στιγμή που θα καταφέρει να ρολάρει (4-6 μήνες).

Υπνόσακος. Μια καλή επιλογή είναι ο υπνόσακος γιατί αφενός κρατά ακάλυπτο το κεφάλι του, αφετέρου παραμένει σκεπασμένο όλο το βράδυ, επομένως θα είναι πιο εύκολο για εσάς να ξέρετε πόσα ρουχαλάκια θα του φορέσετε. Επιλέξτε ωστόσο έναν υπνόσακο που δεν θα είναι πολύ μεγάλος για την ηλικία του ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει μέσα και να καλυφθεί το κεφάλι του.

Μην χρησιμοποιείτε σκουφάκια. Τα μωρά αποβάλλουν θερμότητα μέσω του κεφαλιού τους, επομένως αν φοράτε στο μωρό σας σκουφάκι για τον ύπνο, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η θρεμοκρασία του σώματός του πολύ. Επίσης για τον ίδιο λόγο φροντίστε να απομακρύνετε τα καπέλα και τους σκούφους από το κεφαλάκι του κάθε φορά που εισέρχεστε σε έναν εσωτερικό χώρο.

Ελέγξτε τη θερμοκρασία του σώματός του.Τα χεράκια και τα ποδαράκια του δεν αποτελούν ιδανικούς δείκτες της θερμοκρασίας που έχει το σώμα του. Μπορεί να σας φαίνονται παγωμένα αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κρυώνει. Για να διαπιστώσετε αν το μικρό σας είναι αρκετά ζεστό αγγίξτε την πλατούλα, το σβέρκο ή την κοιλίτσα του. Έχετε κατά νου ότι όταν μεταφέρετε το μωρό σας στο μάρσιπο ή στο σλινγκ, εκείνο θερμαίνεται τόσο από τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα σας όσο και από τα υφάσματα που αγκαλιάζουν το σώμα του, επομένως ντύστε το κατάλληλα όταν το έχετε στην αγκαλιά σας.

Ελέγξτε τη θερμοκρασία του δωματίου. Ιδανικά για να κοιμάται καλά δεν πρέπει να κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη στο δωμάτιό του. Σύμφωνα με έρευνες, η ιδανικότερη θερμοκρασία είναι οι 22 ◦C. Αν χρησιμοποιείτε φορητό σώμα θερμότητας μην το τοποθετείτε πολύ κοντά στην κούνια του (παρομοίως μην βάζετε την κούνια του δίπλα στο καλοριφέρ) και αν στο δωμάτιό του κάνει πολύ ζέστη, αφήστε την πόρτα ανοιχτή για να ανανεώνεται ο αέρας.