Είναι έτοιμο για πρόγραμμα στον ύπνο;

Είναι έτοιμο για πρόγραμμα στον ύπνο;

Ποια είναι τα σημάδια που θα σας δώσουν το πράσινο φως για να διαμορφώσετε το πρώτο σχετικά σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Ένα πρόγραμμα ύπνου για το μωρό σας αφενός θα σας διευκολύνει αφετέρου θα το εισάγει σε μια ρουτίνα που θα το βοηθήσει να αποκτήσει υγιείς συνήθειες και να κοιμάται καλύτερα. Από ποια ηλικία όμως και μετά μπορείτε να εισάγετε ένα πρόγραμμα στον ύπνο του; Οι 4 με 5 μήνες είναι ένα σημείο καμπής, όπου μπορείτε να κάνετε τα πρώτα βήματα προγραμματισμού αρκεί τα σημάδια να σας δείχνουν ότι είναι έτοιμο.  

Έχει ξεπεράσει ήδη τη φάση αλλαγών στις συνήθειες του ύπνου γύρω στους 4 μήνες. Καλό είναι να περιμένετε να περάσει αυτό το μεταβατικό στάδιο στις συνήθειες του ύπνου του προκειμένου να καθιερώσετε ένα ημερήσιο πρόγραμμα.  

Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα ταΐσματα μπορεί να είναι 2,5 ώρες. Συνήθως τα μωρά 4 μηνών μπορούν να θηλάζουν ανά 2,5 ώρες, ωστόσο αν το μωρό σας έχει κάποιο ζήτημα βάρους ή θέμα υγείας και χρειάζεται να θηλάζει συχνότερα, θα χρειαστεί να αναβάλετε για αργότερα μια συγκεκριμένη ρουτίνα γύρω από τις ώρες που κοιμάται.

Παραμένει με άνεση ξύπνιο για περίπου 2 ώρες ανάμεσα στους υπνάκους. Αν το μωρό σας κουράζεται εύκολα όσο είναι ξύπνιο, πιθανόν να χρειαστεί να περιμένετε μέχρι τους 6 μήνες για να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα ύπνου.

Είναι σχετικά σταθερό στις καθημερινές του συνήθειες όσον αφορά στο φαγητό και τον ύπνο. Αν μπορείτε να προβλέψετε με σχετική ακρίβεια πότε θα φάει και πότε θα κοιμηθεί είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που θα λειτουργήσει. Αν οι συνήθειές του διαφέρουν από μέρα σε μέρα δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν μπορείτε να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα, αλλά ότι πιθανόν θα χρειαστεί να δουλέψετε παραπάνω για να πετύχει.