Θα επηρεάσει τον ύπνο του η αλλαγή της ώρας;

Θα επηρεάσει τον ύπνο του η αλλαγή της ώρας;

Προσαρμόστε τη ρουτίνα του ύπνου στην αλλαγή της ώρας

Σάββατο προς Κυριακή ξημερώματα τα ρολόγια μας θα δείξουν μια ώρα πίσω. Εσείς πιθανόν να ετοιμάζεστε να απολαύσετε μια ώρα ύπνο επιπλέον, αλλά πώς άραγε θα επηρεάσει η αλλαγή της ώρας τη ρουτίνα ύπνου του μωρού ή του νηπίου; Προετοιμαστείτε κατάλληλα για να προσαρμοστεί το μικρό σας το γρηγορότερο δυνατόν στην αλλαγή, ακολουθώντας μερικά απλά βήματα.

  • Αρχίστε από τώρα να βάζετε το μωρό 10 λεπτά αργότερα για ύπνο ώστε να του είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί την ώρα που πρέπει την Κυριακή, ημέρα της αλλαγής της ώρας.
  • Προετοιμαστείτε για πρωινό ξύπνημα. Μπορεί εσείς να ετοιμάζεστε για μια ώρα ύπνου παραπάνω την Κυριακή αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το ίδιο ακριβώς θα κάνει και το μικρό σας. Αν ξυπνήσει στις 7 αντί για τις 8, μην περιμένετε να μείνει στο κρεβάτι για μία ώρα. Δώστε του μερικές ημέρες για να συνηθίσει στην αλλαγή μέχρι να σταθεροποιηθεί η ρουτίνα του ύπνου. Για το πρωινό ξύπνημα της Κυριακής, φροντίστε να κοιμηθείτε και εσείς νωρίτερα το Σάββατο.
  • Προσαρμόστε κατάλληλα τις συνήθειες του ύπνου του. Αυτό σημαίνει πως οι συνήθειες του ύπνου πρέπει να προσαρμοστούν στην αλλαγή της ώρας διατηρώντας τη συχνότητά τους. Για παράδειγμα αν το μικρό σας ξυπνάει το πρωί στις 8 και κοιμάται ξανά στις 11, συνεχίστε να το βάζετε για ύπνο 3 ώρες μετά από την ώρα που θα ξυπνήσει. Επίσης μην το αφήσετε να κοιμηθεί πολύ το πρωί ή μην προσπαθήσετε να αντισταθμίσετε το πρωινό ξύπνημα με περισσότερη ώρα ημερήσιου ύπνου γιατί η ίδια συνήθεια θα συνεχιστεί την επόμενη ημέρα κ.ο.κ.
  • Διατηρήστε τις δικές σας συνήθειες ύπνου. Φροντίστε να διατηρήσετε τις συνήθειες ύπνου που έχετε καθιερώσει γενικότερα. Για παράδειγμα αποφύγετε να μεταφέρετε το μωρό σας στο κρεβάτι ή να το ταΐσετε πολύ πιο νωρίς από το συνηθισμένο. Πιθανόν να χρειαστούν μερικές ημέρες μέχρι να προσαρμοστεί, για αυτό διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μια σταθερότητα στο πρόγραμμα όσο είναι δυνατόν.
  • Την Κυριακή φροντίστε να περάσετε μια ημέρα με έντονη δραστηριότητα, ενώ αν το βράδυ αντιστέκεται στον ύπνο ξαπλώστε το στην κούνια για ήρεμο παιχνίδι ή διάβασμα παραμυθιών.

Extra tip

Αν το παιδί σας διανύει την νηπιακή ή την προσχολική ηλικία, δοκιμάστε να του εξηγήσετε την αλλαγή της ώρας. Βάλτε το για ύπνο λίγο αργότερα από το συνηθισμένο το Σάββατο το βράδυ, ενώ αν ξυπνήσει την ώρα που ξυπνάει κάθε πρωί, ενθαρρύνετέ το να παραμείνει στο κρεβάτι του αλλά χωρίς να το πιέζετε (το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να μείνει είναι μισή ώρα). Η Κυριακή φροντίστε να είναι μια ημέρα γεμάτη δραστηριότητες (χωρίς να το παρακάνετε και το κουράσετε υπερβολικά) για να κοιμηθεί νωρίτερα το βράδυ.