Ωτίτιδα

Πονάει το αυτάκι του;

Συχνό φαινόμενο σε μωρά, νήπια και μεγαλύτερα παιδιά, η ωτίτιδα μπορεί να ταλαιπωρήσει το μικρούλι σας από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του.

Συνήθως οφείλεται σε ιό ή βακτήριο και γι’ αυτό η διάγνωση του γιατρού σας είναι απαραίτητη, ώστε να δοθεί φαρμακευτική αγωγή. Αυτό σημαίνει πως τα γιατροσόφια (π.χ. μια σταγόνα λάδι από το καντήλι στο αυτάκι του παιδιού) για άλλη μια φορά αντενδείκνυνται, όπως επίσης και οι ζεστές κομπρέσες και οι αλοιφές.

Τι είναι;

Η ωτίτιδα είναι μόλυνση του αυτιού, η οποία στην πλειονότητά της εμφανίζεται 5 με 7 ημέρες κατόπιν ενός απλού, κοινού κρυολογήματος. Στα μωρά συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, διάρροια, εμετούς και απώλεια όρεξης. Επίσης, δεν είναι απίθανο να δείτε το παιδί να τραβάει το αυτάκι του. Στα νήπια, τώρα, η μόλυνση συνοδεύεται από πυρετό, πόνο στο αυτί (λόγω του ότι προκαλεί πύον πίσω από το τύμπανο), απώλεια ακοής και την αίσθηση πως το αυτί έχει γεμίσει νερό.

Οι έρευνες δείχνουν πως είναι τόσο συχνή στα μωρά, τα νήπια και τα μικρά παιδιά που η πλειοψηφία τους την έχει περάσει τουλάχιστον μία φορά μέχρι να γίνει 7 ετών! Κι αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε διάφορες λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, κρυολογήματα, γρίπη κτλ.

Πώς να την προλάβετε

Για να μπορείτε να προλάβετε μια κατάσταση είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι παράγοντες καθιστούν τα άτομα πιο ευπαθή σε αυτήν. Στην περίπτωση της ωτίτιδας, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης πολύ καλά τα συμπτώματα, αφού πρόληψη δεν είναι μόνο να μην εκδηλωθεί η πάθηση, αλλά και να την προλάβετε στην αρχή της, ώστε η μόλυνση να μην προλάβει να επεκταθεί στο μέσο αυτί.

Τα παιδιά που είναι πιο ευπαθή στην ωτίτιδα είναι:

  • Εκείνα που βρίσκονται σε περιβάλλον καπνιστών.
  • Εκείνα που ήδη έχουν εκδηλώσει ωτίτιδα. 
  • Εκείνα που έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.
  • Εκείνα που πάνε σε βρεφοκομεία, νηπιαγωγεία και άλλους σταθμούς ημερήσιας φροντίδας, διότι εκτίθενται σε περισσότερους παθολογικούς μικροοργανισμούς
  • Εκείνα που γεννήθηκαν πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης.
  • Τα αγόρια, αφού στατιστικά εμφανίζουν συχνότερα από τα κορίτσια.
  • Εκείνα που υποφέρουν από συχνά κρυολογήματα, αλλεργίες, ρινίτιδες, αυτά που έχουν μεγάλες αμυγδαλές και κρεατάκια.

Μάθετε κι αυτό: Για άλλη μια φορά ο θηλασμός αποδεικνύεται το καλύτερο φάρμακο «πρόληψης», εφόσον τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ωτίτιδα εξαιτίας των αντισωμάτων που περιέχονται στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, ακόμα κι αν δίνετε στο παιδί σας γάλα από μπιμπερό, αποφύγετε να το ταΐζετε σε ύπτια θέση. Τέλος, για να το προστατεύσετε ακόμα περισσότερο από την ωτίτιδα καλό θα ήταν να περιορίσετε κατά το δυνατόν περισσότερο την χρήση της πιπίλας!