Προστατεύστε την ακοή του

Προστατεύστε την ακοή του

Ορισμένοι ήχοι είναι υπερβολικά δυνατοί για τα αυτάκια του.

Καθημερινά το μωρό σας εκτίθεται σε μια ποικιλία ήχων, ορισμένοι από τους οποίους ξεπερνούν το όριο ασφαλείας και ενδέχεται να είναι επικίνδυνοι για την ακοή του, ειδικά αν μένετε στην πόλη. Ποιοι ήχοι είναι αρκετά δυνατοί και πώς να προστατεύσετε τα παιδικά αυτάκια;

Αναλογιστείτε πόσο συχνά ακούτε σειρήνες από πυροσβεστικά οχήματα ή ασθενοφόρα, πού είναι το μικρό σας όταν βάζετε την ηλεκτρική σκούπα ή ποια από τα παιχνίδια που πλησιάζει στα αυτιά του παράγουν υπερβολικά δυνατούς ήχους. Το όριο ασφαλούς ήχου είναι τα 85 ντεσιμπέλ και αν το μωρό σας εκτίθεται σε ήχους αυτής της έντασης ή μεγαλύτερης υπάρχει κίνδυνος για βλάβη στην ακοή. Ας δούμε τι ένταση έχουν διάφοροι ήχοι που ακούμε συχνά στην καθημερινότητά μας.

·         Κι όμως, στα 140 decibels φτάνει ο ήχος που παράγουν κάποια παιχνίδια με ήχους εκπυρσοκρότησης όπλου.

  • Η σειρήνα του ασθενοφόρου ή ενός πυροσβεστικού οχήματος φτάνει τα 120 decibels.
  • 100 decibels είναι ο ήχος του προαστιακού σιδηρόδρομου.
  • Στα 90 decibels κυμαίνεται ο ήχος από το στεγνωτήρα μαλλιών και τη μηχανή κουρέματος του γκαζόν.
  • Το κουδούνισμα του τηλεφώνου και η κίνηση της πόλης αγγίζουν τα 80 decibels.
  • Ο ήχοι που παράγονται κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής συζήτησης φτάνουν τα 60 decibels.
  • 40 decibels είναι ο βόμβος του ψυγείου και 30 decibels ο ψίθυρος.

Χαμηλώστε την ένταση

Για να προστατεύσετε τα παιδικά αυτάκια από τους δυνατούς ήχους φροντίστε να:

  1. Χαμηλώνετε την ένταση της τηλεόρασης, του στερεοφωνικού ή του υπολογιστή. Παράλληλα περιορίστε τις επισκέψεις σε πολυκαταστήματα ή μεγάλα εμπορικά κέντρα για να μην εκθέτετε το μωρό σας στο διαρκή θόρυβο για πολλή ώρα.
  2. Ελέγχετε τον ήχο ενός παιχνιδιού πριν το αγοράσετε. Αν ο ήχος είναι ενοχλητικός στα αυτιά σας, θα είναι ενοχλητικός και για τα αυτιά του παιδιού σας. Ειδικά αν το παιχνίδι τοποθετηθεί δίπλα στο αυτάκι του ο κίνδυνος για βλάβη είναι μεγάλος. Δείτε πώς πρέπει να ελέγξετε τα παιχνίδια του μικρού σας στο άρθρο μας «Μπορούν τα παιχνίδια να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή του;».
  3. Απομακρύνετε το μωρό σας από αντικείμενα που παράγουν ήχο μεγάλης έντασης, όπως η ηλεκτρική σκούπα ή το πιστολάκι για τα μαλλιά. Αν δεν αισθάνεστε άνετα με την ένταση του ήχου, ο ήχος είναι πολύ δυνατός για το μωρό σας.