Πώς να προετοιμάσετε το κατοικίδιο για να υποδεχτεί θετικά το νεογέννητο
Μπορεί να μοιάζει πολυτέλεια, αλλά η πραγματικότητα επιβάλλει να προετοιμάσετε το κατοικίδιο ζωάκι σας για τον ερχομό του μωρού σας. Έτσι θα εξασφαλίσετε ηρεμία στο σπίτι αλλά και το έδαφος για να καλλιεργηθούν καλές σχέσεις ανάμεσα σε αυτό και το παιδί σας, χωρίς να κινδυνεύσει στο ελάχιστο η υγεία του τελευταίου. Φυσικά ποτέ δεν είναι αργά να εκπαιδεύσετε το κατοικίδιο για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σε ένα μωρό ή νήπιο.
- Ορίστε ένα ήρεμο σημείο που προορίζεται αποκλειστικά για το κατοικίδιό σας και αφήστε το να συνηθίσει να περνάει εκεί τον χρόνο του. Τοποθετήστε στο σημείο, το κρεβάτι του, το μπολ με το φαγητό του και τα παιχνίδια του. Εκεί θα μπορεί να καταφεύγει όταν στο σπίτι επικρατεί ένταση ή όταν το μωρό κλαίει.
- Το ζωάκι σας θα πρέπει επίσης να συνηθίσει ότι μικρά χεράκια θα αρχίσουν να το πιάνουν σε διάφορα ασυνήθιστα σημεία, όπως στην ουρά, στη μουσούδα, στην κοιλιά, στα αυτιά και το στόμα. Συνεπώς θα πρέπει να το εκπαιδεύσετε να «αναισθητοποιηθεί» ως προς τα παραπάνω αγγίγματα. Ξεκινήστε αγγίζοντας το στα πιθανά σημεία (μην ξεχάσετε το εσωτερικό των αυτιών και το εσωτερικό του στόματος για τα σκυλάκια) και αν αντιστέκεται συνοδεύστε τα με φαγητό. Προσπαθήστε να το πιάνετε σε αυτά τα σημεία τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα για 2 – 5 λεπτά και φροντίστε να τα συνδυάζετε με τις αγαπημένες του δραστηριότητες (παιχνίδι, φαγητό) έτσι ώστε να συνδέσει την αίσθηση του αγγίγματος με την ευχαρίστηση.
- Αν το κατοικίδιο ζωάκι σας δεν έχει καλές σχέσεις με τα παιδιά ή υποπτεύεστε ότι θα αντιδράσει περίεργα με την άφιξη του μωρού σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το πάτε σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ενδεχομένως ο εκπαιδευτής να αντιληφθεί τι μπορεί να ενοχλεί το κατοικίδιο και να σας προειδοποιήσει για κάτι που θα χρειαστεί να αποφεύγετε, π.χ. να τοποθετείτε το φαγητό του σκύλου σας δίπλα στο ρηλάξ του μικρού σας. Αναζητήστε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης για το πώς να παραμένει ήρεμο σε καταστάσεις με ένταση ή θόρυβο και πώς να συνηθίσει νέες μυρωδιές, καταστάσεις που θα συνοδεύσουν πιθανότατα την άφιξη του νεογέννητου.
- Πριν την άφιξη του μωρού από το μαιευτήριο είναι καλό να προετοιμάσει κάποιος το κατοικίδιό σας. Δώστε στον μπαμπά, έναν φίλο ή συγγενή κάποιο αντικείμενο με την μυρωδιά του μωρού, π.χ. το πετσετάκι που χρησιμοποιήσατε σε κάποιον θηλασμό ή ένα φορμάκι, για να το μυρίσει. Ζητήστε του να το τοποθετήσει στο κρεβατάκι του ζώου για να συνηθίσει την νέα παρουσία.
- Όταν μπείτε στο σπίτι κάντε και επίσημα τις συστάσεις αφήνοντας το ζώο να δει και να μυρίσει το μωρό. Μπορεί τον πρώτο καιρό να μην έχουν πολλές επαφές αλλά σύντομα η συνύπαρξη θα είναι συνεχής και γι’ αυτό οι σχέσεις πρέπει να είναι αρμονικές.
- Τέλος, μέχρι να εμπιστευτείτε το ζωάκι σας αποφεύγετε να το αφήνετε μόνο του με το μωρό. Ακόμα και το πιο καλό και ήσυχο κατοικίδιο μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα σε κάποια… ανάρμοστη κίνηση του «εισβολέα».
Μάθετε κι αυτό! Μπορεί να ανησυχείτε για τα μικρόβια που το ζωάκι σας μεταφέρει στο σπίτι και στο μωρό σας αλλά, εάν είστε τυπικοί με την καθαριότητά του, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, το αντίθετο μάλιστα! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο στο περιοδικό Pediatrics η επαφή με τα ζώα βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών να ωριμάσει και να είναι πιο δυνατό στην καταπολέμηση ιών και βακτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, οι μελετητές διαπίστωσαν πως τα μωρά που περνούσαν χρόνο με ένα σκύλο ή γάτα, υπέφεραν μικρό χρονικό διάστημα από ωτίτιδες, βήχα ή καταρροή και ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν χορήγηση αντιβίωσης.