Χτύπημα στο κεφάλι

Χτύπημα κεφαλιού

Τι να προσέξετε αν το μωρό σας χτυπήσει το κεφαλάκι του

Είναι αναμφίβολα τρομακτικό να βλέπετε το μωρό σας, καθώς προσπαθεί να περπατήσει, να πέφτει και να χτυπάει ελαφρά το κεφαλάκι του. Χωρίς να πανικοβληθείτε, δείτε πώς να αντιδράσετε εάν, ω μη γένοιτο, συμβεί κάτι τέτοιο.

  • Τις περισσότερες φορές ένα τέτοιο χτύπημα δεν είναι κάτι το σοβαρό ή ανησυχητικό και ενδέχεται να προκαλέσει απλώς κάποιον μώλωπα ή καρούμπαλο. Αντιμετωπίστε το βάζοντας στην περιοχή λίγο κρύο νερό ή ένα παγάκι τυλιγμένο σε πετσέτα.
  • Αναζητήστε συμπτώματα. Παρακολουθήστε το μωρό σας για τις επόμενες 2-3 μέρες. Αν παραμένει ζωηρό και συμπεριφέρεται κανονικά, πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν παρατηρήσετε ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά, δηλαδή κάνει εμετό, έχει ζάλη, είναι διαρκώς μισοκοιμισμένο, ευερέθιστο, τρώει λιγότερο από το κανονικό ή έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει κάποιο μέλος του σώματός του, πρέπει να επισκεφθείτε ένα νοσοκομείο. Επίσης δεν χρειάζεται να κρατήσετε ξύπνιο το μωρό σας αν δεν παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα. Εννοείται, φυσικά, ότι εάν κατά την πτώση το μικρό σας χάσει τις αισθήσεις του, παρουσιάσει έντονη αιμορραγία ή παραμόρφωση στο κεφάλι του πρέπει να μεταβεί επειγόντως στο νοσοκομείο για ιατρική παρακολούθηση.
  • Πότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Έχετε κατά νου ότι δεν είναι ασυνήθιστο για ένα μωρό να αντιδρά σε ένταση ή τραυματισμό , νιώθοντας υπνηλία. Ωστόσο, η συνεχής υπνηλία μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό, αλλά αν του επιτρέψετε να κοιμηθεί ίσως αισθανθεί καλύτερα. Αν δεν ξυπνάει, θα πρέπει να το μεταφέρετε στα επείγοντα. Εκεί ίσως χρειαστεί να κάνει ακτινογραφία για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει αιμάτωμα.
  • Δεν σημαίνει ότι δεν είστε καλοί γονείς. Τα ελαφριά χτυπήματα στο κεφάλι συνήθως επουλώνονται μόνα τους, χωρίς επιπλοκές στο μέλλον. Ωστόσο, ένα τέτοιο περιστατικό δεν πρέπει να σας δημιουργήσει ενοχές ότι δεν είστε καλοί γονείς.