Βγάλτε την... γλώσσα στις αρρώστιες!

Βγάλτε την γλωσσα στις αρρώστιες

Ενισχύστε από τώρα το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας για να περάσει με υγεία τον χειμώνα

Επειδή αφενός ο χειμώνας πλησιάζει και αφετέρου καθετί αντιμετωπίζεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα αν έχει κανείς προετοιμαστεί για αυτό, είναι καιρός να ενισχύσετε τον οργανισμό του μωρού σας για να μην κρυώσει και να μην αρρωστήσει τους μήνες που έρχονται. Ακολουθήστε 5 βήματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και διανύστε έναν χειμώνα με υγεία.


Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην ανάπτυξη και την ψυχολογία, συνεπώς φροντίστε το μικρό σας να κοιμάται αρκετά τόσο το βράδυ όσο και την ημέρα. Πολύ σημαντικές είναι οι συνήθειες που ακολουθείτε πριν τον ύπνο, όπως το μπάνιο, το νανούρισμα, το λίκνισμα κ.ά.

Θηλάστε το. Το μητρικό γάλα και το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε αντισώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα και αν περάσετε την ίδια γρίπη ή κρύωμα τα αντισώματα που δημιουργεί ο οργανισμός σας περνούν μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό σας.

Αφήστε το να έρθει σε επαφή με κατοικίδια ζώα. Το σκυλάκι ή το γατάκι σας δεν είναι μόνο ένας ιδανικός σύντροφος για το μωρό σας αλλά και ένας τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του σύστημα. Σύμφωνα με έρευνα τα μωρά που περνούσαν χρόνο με ένα σκύλο ή γάτα, υπέφεραν μικρό χρονικό διάστημα από ωτίτιδες, βήχα ή καταρροή και ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν χορήγηση αντιβίωσης. Η επαφή με τα ζώα βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού να ωριμάσει και να είναι πιο δυνατό στην καταπολέμηση ιών και βακτηρίων.

Ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής. Θα πρέπει να διατηρήσετε το σπίτι καθαρό, ειδικά αν το μωρό σας είναι κάτω από 6 μηνών. Δεν χρειάζεται βέβαια να γίνεται μανιακοί με την καθαριότητα αλλά να είστε προσεκτικοί να μην μεταφέρετε μικρόβια. Αυτό θα το πετύχετε πλένοντας τόσο τα δικά σας χέρια όσο και του μωρού σας μετά την τουαλέτα, πριν το φαγητό και φυσικά αν έχετε φυσήξει τη μύτη σας ή έχετε φτερνιστεί. Επίσης, καλό θα ήταν να μην φοράτε μέσα στο σπίτι τα παπούτσια με τα οποία κυκλοφορείτε στον δρόμο, ενώ είναι σημαντικό να αερίζετε τους χώρους του σπιτιού καθημερινά για 10 τουλάχιστον λεπτά.

Μην ξεχνάτε τα απαραίτητα εμβόλιά του. Το πρώτο του εμβόλιο θα το κάνει όταν γίνει 2 μηνών. Τα εμβόλια θα το προστατέψουν από ασθένειες όπως  τέτανο, πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, κοκίτη, μηνιγγίτιδα [...] και άρα είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό του σύστημα.