Χρονοδιάγραμμα Οδοντογένεσης

Χρονοδιάγραμμα Οδοντογένεσης

Κάθε πότε ένα παιδί βγάζει νέα δόντια;

Το μωράκι σας έγινε 3 μηνών και έχει αρχίσει να βγάζει περισσότερα σάλια και από τις μπάμιες. Τρεις σαλιάρες την ημέρα δεν είναι αρκετές, ενώ τα χαρτομάντιλα περνούν από χέρι σε χέρι, αφού όλο και κάποιος θα λερωθεί ή θα βρει μια μικρή υγρή λιμνούλα στην μπλούζα του. Παράλληλα, εσείς έχετε κάνει το πλυντήριο ρούχων κολλητό φίλο, μιας και το βλέπετε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Το παραπάνω σενάριο αποτελεί πραγματικότητα για την πλειοψηφία των γονέων όταν το μωρό τους μπαίνει στην φάση της οδοντογένεσης. Και παρότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό –εάν είστε τυχεροί μπορεί απλώς μια μέρα να ξεφυτρώσει το πρώτο δοντάκι στο στόμα του- το στάδιο αυτό συνοδεύεται από πόνους, κλάματα, άγρυπνες νύχτες και πολύ μασούλημα.

Στα περισσότερα παιδιά το πρώτο δόντι εμφανίζεται περίπου στους 6 μήνες, παρότι δεν είναι ασυνήθιστο να αργήσει, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Προσωπικά, έβγαλα το πρώτο μου δόντι στα γενέθλια μου και όταν ρώτησα την μητέρα μου εάν ανησυχούσε μου απάντησε χιουμοριστικά πως ποτέ της δεν είδε παιδί χωρίς δόντια.

Κατά το παρελθόν έχουμε συχνά αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ανακουφίσετε ένα παιδί που βγάζει δόντια. Σήμερα θα σας δώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε περίπου να τα αναμένετε.

xronodiagramma-dontiwn