Χαρούμενα μωρά στη ζέστη

Χαρούμενα μωρά στη ζέστη

Tips προστασίας του μωρού σας από τη ζέστη

Για να εξασφαλίσετε ότι το μωρό σας θα είναι άνετο τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, φροντίστε να το ντύνετε έξυπνα, να μην το εκθέτετε στον ήλιο και να εφαρμόζετε σωστά το αντηλιακό.

Επιλέξτε τα σωστά ρούχα. Όσο είστε μέσα στο σπίτι ντύνετε το μωρό σας με τα ίδια είδη ρουχισμού που φοράτε και εσείς. Για παράδειγμα, αν φοράτε κοντομάνικο και σορτσάκι, μπορείτε να φορέσετε ακριβώς τα ίδια και σε εκείνο. Προτιμήστε, ωστόσο, τα ρουχαλάκια του να είναι βαμβακερά γιατί απορροφούν τον ιδρώτα καλύτερα από τα συνθετικά υφάσματα. Όταν βγαίνετε έξω επιλέξτε ρούχα που καλύπτουν τα άκρα του για να προστατεύεται από τον ήλιο και ελαφριά υφάσματα για να μην ζεσταίνεται. Ακόμα και όταν έχει συννεφιά μην εκτίθετε το δερματάκι στον ήλιο – ειδικά χωρίς αντηλιακό – καθώς η ακτινοβολία αντανακλάται. 

Αποφύγετε τη ζέστη.Μην αφήσετε ποτέ το μωρό σας σε ένα ζεστό δωμάτιο ή ακόμα χειρότερα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Δεν έχει την ικανότητα αποτελεσματικής εφίδρωσης με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται πολύ πιο γρήγορα από ένα μεγαλύτερο παιδί ή έναν ενήλικα.

Επιλέξτε ένα καρότσι ή μάρσιπο ιδανικό για το καλοκαίρι.Αν το υλικό της θέσης του καροτσιού του είναι από χοντρό νάιλον ή αν το ύφασμα του μάρσιπου είναι μάλλινο είναι πιθανόν να ζεσταθεί καθώς το μεταφέρετε. Ένα σλινγκ από λινό ύφασμα είναι μια ιδανική επιλογή!

Συχνή ενυδάτωση. Αν το μωρό σας τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, φροντίστε να το θηλάζετε συχνά για να εξασφαλίσετε ότι θα είναι διαρκώς ενυδατωμένο. Φροντίστε επίσης να προσέχετε άμεσα τα σημάδια αφυδάτωσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το αναψοκοκκίνισμα στο πρόσωπο, η αυξημένη θερμότητα του δέρματος, η γρήγορη αναπνοή και η δυσφορία. Αν το μικρό σας έχει ξεκινήσει τις στερεές τροφές, προσφέρετε συχνά νερό, ωμά φρούτα και λαχανικά.

Προγραμματίστε σωστά τις εξόδους σας. Αποφύγετε να βγαίνετε με το μωρό σας μεταξύ 10 και 2 το μεσημέρι καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα έντονη αυτές τις ώρες. Επίσης όταν είστε έξω αναζητήστε σκιά, φροντίστε να του φοράτε αντηλιακό, καπέλο και, όπως, προείπαμε ελαφριά ρούχα με μακρύ μανίκι και πατζάκια.

Προσοχή στο αντηλιακό. Τα μωρά κάτω των 6 μηνών έχουν ευαίσθητο δερματάκι, επομένως φροντίστε να μην τα εκθέτετε στον ήλιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. μπάνιο στη θάλασσα) εφαρμόστε βρεφικό αντηλιακό χωρίς χημικά (παρασκευάστε το δικό σας αντηλιακό στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες του άρθρου μας «Συνταγή για σπιτική αντηλιακή»). Σε μωράκια μεγαλύτερα των 6 μηνών εφαρμόζετε πιο συχνά αντηλιακό γαλάκτωμα ακόμα και κάτω από τα ρούχα και φροντίστε να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες.