Ποια πλαστικά είναι ασφαλέστερα;

Ποια πλαστικά είναι ασφαλέστερα;

Ένας κατάλογος με τα πιο ασφαλή, τα πιο επιβλαβή και τα διφορούμενα για την υγεία πλαστικά.

Τα πλαστικά βρίσκονται παντού δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές είναι πολύ οικονομικά και πολύ βολικά. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ισχυρίζονται πως το κρυφό κόστος του εν λόγω υλικού μπορεί να είναι η υγεία μας. Κάποια από τα κοινά πλαστικά απελευθερώνουν χημικά στον αέρα που αναπνέουμε, στα φαγητά μας, στα ποτά μας κ.α. Μπορεί να μην μπορείτε να το δείτε ή να το γευτείτε αλλά, εάν τρώτε δείπνο σε πλαστικό πιάτο, τότε τρώτε και λίγο πλαστικό μαζί με το δείπνο σας.

 

Εκτός των παραπάνω, το πλαστικό ως υλικό είναι και ιδιαιτέρως αντιοικολογικό. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λιώσει ούτε ένα πλαστικό από την ημέρα που το υλικό αυτό εφευρέθηκε. Εξαίρεση, φυσικά, αποτελούν αυτά που έχουν καεί, τα οποία όμως έχουν απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα τοξικά χημικά.

Είναι πολύ σημαντικό, επομένως, αρχίζοντας από σήμερα κιόλας, να δοκιμάσουμε να βγάλουμε τα πλαστικά από την ζωή την δική μας και των παιδιών μας. Τι μπορούμε να κάνουμε;

1. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε όπου μπορείτε το πλαστικό. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράζετε αντικείμενα από ύφασμα, γυαλί, ξύλο, πυλό, ανοξείδωτο ατσάλι, μπαμπού κτλ.

2. Εάν δεν μπορείτε να το αποφύγετε τουλάχιστον φροντίστε το αντικείμενο που θα πάρετε να μην περιέχει επικίνδυνα πλαστικά, ούτε διφορούμενα. Ακολουθεί ένας κατάλογος, όπως τον εξέδωσε η οργάνωση «HealthyChild» για να γνωρίζετε τα πιο ασφαλή πλαστικά.

Τα πιο ασφαλή πλαστικά

3. Φροντίστε, επίσης, τα πλαστικά αντικείμενα που αγοράζετε να είναι ανακυκλώσιμα. Σε περίπτωση που δεν είναι φροντίστε να βρείτε για αυτά μια εναλλακτική χρήση. Για παράδειγμα, τα κεσεδάκια του γιαουρτιού μπορούν να γίνουν ωραιότατες θήκες για κηρομπογιές. Κολλήστε εξωτερικά κομμάτια χαρτιού και αφήστε το παιδάκι σας να το ζωγραφίσει ή βάλτε το να φτιάξει ένα ωραιότατο κολάζ με εικόνες από περιοδικά!