Τι είναι και πώς μπορείτε να βοηθήσετε;
*Με την συνεργασία του Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή, Στέλιου Μαντούδη.
Η υπερευαισθησία στο στόμα ή η στοματική αισθητηριακή αμυντικότητα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στα μωρά ή τα νήπια. Αν το μικρό σας καταπίνει τις τροφές αμάσητες, δεν χρησιμοποιήσει τα χείλη του για να αποσπάσει το φαγητό από το κουτάλι, αρνείται να φάει τροφές με συγκεκριμένη υφή και προτιμάει π.χ. τα πολτοποιημένα ή μόνο τραγανά φαγητά, αρνείται να του σκουπίσετε το στόμα ή τη μύτη του ή να του βουρτσίσετε τα δόντια, πιθανόν να έχει υπερευαισθησία στο στόμα.
Συνήθως παιδιά με προωρότητα που έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή έχουν υποστεί διασωλήνωση παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα στοματικής υπερευαισθησίας λόγω προηγούμενης επιβάρυνσης.
Για να το βοηθήσετε καταρχάς κινηθείτε με αργές διαδικασίες και παραμείνετε ήρεμοι χωρίς να πιέζετε το μικρό σας. Δοκιμάστε τα παρακάτω tips και μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό στις διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας (λογοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή).
- Φέρτε το σε επαφή με παιχνίδια ή κούκλες που αγγίζουν το πρόσωπό του και που μπορεί στη συνέχεια να τα βάζει στο στόμα του.
- Παίξτε με παιχνίδια για τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιεί το στόμα του, όπως σφυρίχτρες ή ανεμόμυλους.
- Έχετε στο τραπέζι ένα φαγητό με διαφορετική υφή από αυτό που τρώει συνήθως αλλά μην το πιέσετε να το δοκιμάσει αν δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
- Προσφέρετε φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου εμπλουτίζοντας το σταδιακά με συστατικά που έχουν διαφορετική υφή και γεύση (π.χ. προσθέστε δημητριακά σε πολτοποιημένη τροφή).
- Επικεντρωθείτε περισσότερο στη διατροφική ποικιλία παρά στην ποσότητα του φαγητού.
- Δοκιμάστε να βουρτσίσετε τα δόντια σας παρέα. Αφήστε το να «βουρτσίσει» τα δικά σας την ώρα που βουρτσίζετε τα δικά του ή δώστε του μία δική του οδοντόβουρτσα για να παίζει.