Ασφάλεια στη λήψη φαρμάκου

Ασφάλεια στη λήψη φαρμάκου

Πώς να χορηγείτε ένα φάρμακο με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα

Τα μωρά, τα νήπια και τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στη λήψη ενός φαρμάκου από ότι οι ενήλικες, συνεπώς θα χρειαστεί να είστε πιο προσεκτικοί με τις οδηγίες χρήσης, τη σωστή δόση, τον τρόπο χορήγησης και αποθήκευσης.

Όταν ο γιατρός σας συστήσει κάποιο φάρμακο είναι σημαντικό να ενημερωθείτε εκτός από τη δόση και τον τρόπο χορήγησης, για τον χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι να επιδράσει το φάρμακο, ποια είναι η διάρκεια λήψης του φαρμάκου και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες, αν αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα, τι θα συμβεί αν παραλείψετε κάποια δόση, πού πρέπει να το αποθηκεύσετε, αν μπορείτε να το χορηγήσετε μαζί με το φαγητό ή με άδειο στομάχι. Παράλληλα μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τον γιατρό για πιθανές αλλεργίες που έχει το μικρό σας. Δείτε παρακάτω τι θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να χορηγείτε ένα φάρμακο με ασφάλεια και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σωστή δόση

  • Διαβάστε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες του φαρμάκου για να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας λαμβάνει τη σωστή δόση για την ηλικία και το βάρος του. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες ή δεν είστε σίγουροι ρωτήστε τον παιδίατρο ή τον φαρμακοποιό.
  • Μωρό φάρμακοΔώστε προσοχή στα νούμερα. Για παράδειγμα πολύ εύκολα μπορεί να μπερδέψετε το ½ με το 2. Μετρήστε τη δόση στο φως.
  • Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε το βάρος του παιδιού σας, καθώς η δόση κάποιων φαρμάκων εξαρτάται μόνο από το βάρος ή από το βάρος και την ηλικία. Χρησιμοποιήστε τη μέτρηση από την τελευταία επίσκεψη στον παιδίατρο ή ζυγιστείτε αγκαλιά με το μικρό σας αφαιρώντας μετά το δικό σας βάρος για να βρείτε το δικό του.
  • Ανακινήστε τα δοχεία που περιέχουν υγρά φάρμακα αν αναγράφεται στις οδηγίες.
  • Τηρείτε τις οδηγίες όσον αφορά στα πόσα κουταλάκια του γλυκού ή κουταλιές της σούπας φαρμάκου πρέπει να δώσετε.
  • Αν δίνετε το φάρμακο με σύριγγα και στις οδηγίες αναγράφεται πως απαιτούνται δύο κουταλάκια του γλυκού, μετρήστε ακριβώς τη δόση πριν τη βάλετε στη σύριγγα αντί να μετράτε στο περίπου.
  • Ποτέ μην δίνετε παραπάνω δόση από το φάρμακο που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Οι δόσεις βασίζονται στην ποσότητα που είναι ασφαλής και όχι στο πόσο βαριά περνάει το μικρό σας μια αρρώστια.
  • Αν παρατηρήσετε κάποιες αναπάντεχες παρενέργειες ενημερώστε τον γιατρό σας. Επιπλέον ενημερώστε τον αν το μικρό σας δεν λαμβάνει την κατάλληλη δόση επειδή λόγου χάρη κάνει εμετό. Ο γιατρός μπορεί να επιλέξει κάποιον άλλο τρόπο, όπως με ένεση.
  • Μην δίνετε στο παιδί σας μια συνταγή που προορίζεται για άλλο παιδί ή μια παλιά συνταγή και αποφύγετε την ασπιρίνη.

Πώς θα εξασφαλίσετε ότι λαμβάνει την κατάλληλη δόση

  • 12428Για να λάβει τη δόση που πρέπει χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο μετρητή. Επειδή τα κουταλάκια του γλυκού διαφέρουν σε μέγεθος, χρησιμοποιήστε καλύτερα το ειδικό κουτάλι ή το ειδικό δοχείο δόσης που υπάρχει μέσα στη συσκευασία, σταγονόμετρο ή την ειδική σύριγγα που θα σας βοηθήσει να μετρήσετε ακριβώς τη σωστή δόση. Για τα μωρά οι σύριγγες λειτουργούν καλύτερα γιατί εξασφαλίζετε ότι θα λάβουν όλη την απαιτούμενη δόση του φαρμάκου. 
  • Αν χρησιμοποιείτε σταγονόμετρο και το μωρό σας προσπαθεί να βγάλει το φάρμακο, τραβήξτε με το δάχτυλό σας το μάγουλό του και ρίξτε τις σταγόνες στο εσωτερικό, κρατώντας το στο στόμα του μέχρι να καταπιεί το φάρμακο.

Ανά πόσες ώρες πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο

  • Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του φαρμάκου ή τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο γιατρός σας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να δίνετε το φάρμακο στο παιδί σας. Αν στις οδηγίες αναγράφεται 4 φορές την ημέρα μπορείτε να το δώσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο είναι ξύπνιο. Διαφορετικά η ένδειξη κάθε 6 ώρες σημαίνει πως θα πρέπει ίσως να το ξυπνήσετε και το βράδυ.
  • Αν χορηγείτε το φάρμακο για κάποιο διάστημα και δεν βλέπετε καμία βελτίωση ενημερώστε τον παιδίατρο.  
  • Αν το μικρό σας πρέπει να πιει αντιβίωση φροντίστε να του δώσετε όλη τη δόση που έχει συστήσει ο γιατρός σας ακόμα και αν τα συμπτώματα της αρρώστιας έχουν υποχωρήσει.  

 

Αποθήκευση με ασφάλεια

  • Διατηρείτε τα φάρμακα στη συσκευασία τους μαζί με τις οδηγίες χρήσης. Αν έχετε χάσει τις οδηγίες καλύτερα πετάξτε το φάρμακο και μην προσπαθείτε να μαντέψετε πού θα ήταν καλύτερο να το αποθηκεύσετε ή πόση δόση να χορηγήσετε.
  • Κάποια αντιβιοτικά χρειάζονται ψυγείο αλλά μπορούν να διατηρηθούν και κάποιες ώρες εκτός αν θέλετε λόγου χάρη να τα πάρετε μαζί σας όταν φεύγετε από το σπίτι. Άλλα χρειάζονται ψύξη όλες τις ώρες.
    Αποθηκεύστε τα φάρμακα που δεν χρειάζονται ψυγείο σε ξηρό και δροσερό μέρος. Αποφύγετε το ντουλάπι του μπάνιου γιατί η ατμόσφαιρα γίνεται υγρή και θερμή μετά από ένα ντους. 

Μην ξεχνάτε να τοποθετείτε τα φάρμακα σε σημείο όπου δεν έχει πρόσβαση το μικρό σας.