Το μωρό μου έχει λόξυγκα! Να ανησυχήσω;

Το μωρό μου έχει λόξυγκα! Να ανησυχήσω;

Λόγοι που τα μωρά έχουν λόξυγκα και πότε χρειάζεται να αναζητήσετε την βοήθεια ειδικού

Ο λόξιγκας είναι το αποτέλεσμα μιας ακούσια σύσπασης του διαφράγματος, που πάλει τις φωνητικές χορδές, οι οποίες και παράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο που όλοι ξέρουμε.

Οι αιτίες είναι πολλές. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, η κατάποση αέρα κατά τη μάσηση, αλλά και τα συναισθήματα άγχους ή ανυπομονησίας μπορεί να προκαλέσουν πολλά, επαναλαμβανόμενα, ανεπιθύμητα «χικ».

Στα μωρά, ο λόξυγκας παραμένει ακόμα ένα μυστήριο που δεν έχουν κατορθώσει να απαντήσουν οι ειδικοί. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οφείλεται στην ανωριμότητα του  βρεφικού αναπνευστικού συστήματος, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να υπάρχει «παρανόηση» μεταξύ εγκεφάλου και διαφράγματος. Κάποιοι άλλοι πιθανολογούν πως το φαινόμενο οφείλεται στην διαστολή του στομάχου λόγω υπερπλήρωσης με γάλα ή αέρα.

Ό,τι κι αν ισχύει το σίγουρο είναι πως σε ένα φυσιολογικό, υγιές βρέφος ο λόξυγκας δεν χρειάζεται να εγείρει καμία ανησυχία.

Τρόποι αντιμετώπισης

  1. Κρατήστε το κάθετα και βοηθήστε το να ρευτεί. Εάν πιάσει λόξιγκας το μωρό την ώρα που το ταΐζετε είναι πιθανό να κατάπιε αέρα.
  2. Ταΐστε το πριν πεινάσει πολύ. Εάν πιάνει συχνά λόξιγκας το μωράκι σας κατά την σίτιση, βεβαιωθείτε πως το ταΐζετε ενώ είναι ακόμα χαλαρό και δεν πεινάει πολύ.
  3. Θηλάστε ή δώστε μπιμπερό. Ο λόξυγκας δεν εμποδίζει τα μωρά στο να φάνε ή να κοιμηθούν. Οπότε εάν τα παραπάνω δεν λειτουργούν, συνεχίστε το τάισμα, αφού η κατάποση μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της κίνησης του διαφράγματος.
  4. Δώστε πιπίλα. Εάν έχει ήδη φάει και είναι χορτάτο, δοκιμάστε να προσφέρετε πιπίλα, αφού οι θηλαστικές κινήσεις μπορεί να βοηθήσουν.
  5. Εάν δεν θέλετε να δώσετε πιπίλα ή κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί, μετακινήστε το μωρό σας σε μία διαφορετική θέση.

Πότε να ζητήσω ιατρική συμβουλή

Παρότι ο λόξιγκας δεν είναι παρά μια ενόχληση για εσάς και το μωρό σας, υπάρχουν περιπτώσεις που καλό θα ήταν να στραφείτε σε ειδικό.

  1. Όταν το μωρό σας είναι γεννημένο πρόωρα και υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη.
  2. Όταν ο λόξυγκας διαρκεί υπερβολικά πολύ μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποια άλλη πάθηση (π.χ. πόνο στον λαιμό, προβλήματα πέψης, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κάποιος όγκος ή κύστη στο λαιμό, νεφρικά προβλήματα κοκ.).

Μάθετε κι αυτό: Πολλά έμβρυα έχουν λόξυγκα μέσα στην μήτρα και οι μαμάδες τους μπορούν να το νιώσουν!