Συσκευές Λευκού Θορύβου: Είναι ασφαλείς;

Συσκευές Λευκού Θορύβου: Είναι ασφαλείς;

Τι προδιαγραφές ασφαλείας πρέπει να τηρούν οι συσκευές λευκού θορύβου και πως θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα βλάψουν την ακοή του μωρού σας;

Οι λευκοί θόρυβοι μοιάζουν να είναι η νέα «μόδα» στον βρεφικό ύπνο. Είναι τόσο καταπραϋντικοί που τα μωρά πέφτουν σε …λήθαργο μετά από μερικά λεπτά. Είναι τόσο αποτελεσματικοί που πολλοί γονείς δεν διστάζουν να αγοράσουν ειδικές συσκευές για τα μωράκια τους και να τα αφήσουν να πλέουν μακάρια σε πελάγη ευτυχίας ακούγοντας ήχους από το δάσος ή από το νερό που τρέχει.

Κι αν νομίζετε πως οι λευκοί θόρυβοι είναι κάτι καινούργιο, θα σας διαψεύσουμε, αφού υπάρχουν εκατοντάδες μαρτυρίες γονιών που κοίμιζαν το μωρό τους με τον αποροφητήρα, την ηλεκτρική σκούπα ή το μπιστολάκι μαλλιών.

Το ζήτημα, όμως, που τίθεται στο τραπέζι είναι ένα: είναι ασφαλείς;

Το παραπάνω ερώτημα εξέτασαν ερευνητές από το Νοσοκομείο Για Άρρωστα Παιδιά στο Τορόντο και διαπίστωσαν πως ορισμένες συσκευές λευκού θορύβου μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και απώλεια ακοής.

Η έρευνα εξέτασε 14 συσκευές λευκού θορύβου ελέγχοντας τα επίπεδα ήχου όταν αυτές τοποθετούνταν στην κούνια, λίγο μακρύτερα από αυτήν και στην άλλη άκρη του δωματίου. Βρέθηκε πως 3 από τις συσκευές αυτές παρήγαγαν ήχο  της τάξης των 85 decibel όταν τοποθετούνταν μέσα στην κούνια. Η ένταση αυτή αντιστοιχεί σε ένα δυνατό μπιστολάκι μαλλιών ή ένα μπλέντερ και μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής σε έναν ενήλικα όταν εκτίθεται σε αυτήν για περισσότερες από 8 ώρες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Blake Papsin, διευθυντής του τμήματος ωτορινολαρυγγολογίας του SickKids, συμπεραίνει πως αν τα 85 decibel είναι επιβλαβή για έναν ενήλικα τότε είναι υπερβολικά πολλά για ένα μωρό. «Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχουν μελέτες για την απώλεια ακοής σε μωρά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πιο επίπεδο έντασης είναι ασφαλές», αναφέρει. «Πιθανότατα ούτε και τα 60 decibel εάν εκτίθεται ένα μωρό σε αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας!».

Μέχρι, λοιπόν, να γίνουν περεταίρω έρευνες, ο Blake Papsin προτείνει στους γονείς να ακολουθήσουν τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές με την μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, όπου ο ήχος φτάνει τα 50 decibel.

Για να είναι ασφαλές, λοιπόν, το μικρό σας επιλέξτε μια συσκευή λευκού θορύβου που να έχει χαμηλή ένταση και τοποθετήστε την μακριά από την κούνια. Μόλις το μωρό κοιμηθεί, φροντίστε να την απενεργοποιήσετε.