Πως καταλαβαίνουμε τις φθορές στο μπιμπερό;

Αλλαγή στο μπιμπερό!

Πότε πρέπει να αλλάξετε τις θηλές και το μπιμπερό

Εάν χρησιμοποιείτε μπιμπερό τότε το παρακάτω άρθρο σας είναι απαραίτητο, αφού τόσο τα μπουκάλια όσο και οι πιπίλες τους δεν αντέχουν για πάντα το πιπίλισμα και το μασούλημα από τα λαίμαργα στοματάκια ή τις πτώσεις. Είναι, επομένως, σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια φθοράς ώστε να γίνεται έγκαιρα η αντικατάσταση.

Ελέγξτε κάθε δύο με τρεις μήνες αν υπάρχουν τα παρακάτω σημάδια φθοράς στις θηλές αλλά και στο σώμα του μπιμπερό:

  1. Αν το γάλα από το μπουκάλι δεν πέφτει σταγόνα σταγόνα αλλά χύνεται σαν χείμαρρος, σημαίνει ότι η τρύπα της θηλής είναι μεγάλη και πρέπει να αντικατασταθεί. Η πόση του γάλακτος, άλλωστε, δεν πρέπει να γίνεται αναγκαστικά αλλά μετά από πιπίλισμα του μωρού.
  2. Η αλλαγή στο χρώμα της θηλής σημαίνει πιθανόν πως έχει υποστεί φθορά και χρειάζεται αντικατάσταση.
  3. Για να ελέγξετε αν η θηλή έχει υποστεί ζημιά πιέστε τη με τον δείχτη και τον αντίχειρα. Κανονικά θα πρέπει να επανέλθει στο αρχικό της σχήμα. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο είναι ώρα να την αντικαταστήσετε.
  4. Αλλαγή χρειάζεται, επίσης, αν κολλάει ή φουσκώνει το υλικό της θηλής σε κάποια σημεία.
  5. Αν έχει κοπεί ή χαραχτεί η πιπίλα σε κάποιο σημείο θα πρέπει να αντικατασταθεί για να αποφύγετε το μικρό σας να αφαιρέσει κάποιο κομμάτι καθώς χρησιμοποιεί το μπιμπερό.  
  6. Αλλάξτε το μπιμπερό αν έχει ραγίσει ή σπάσει σε κάποιο σημείο για να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς, ειδικά αν είναι γυάλινο.
  7. Αντικαταστήστε το μπιμπερό, όταν το πλαστικό είναι φθαρμένο ή έχει χαρακιές γιατί είναι πιθανό στις σχισμές να φυλακίζονται μικρόβια.