Το μωρό μου έχει λόξιγκα!

Το μωρό μου έχει λόξιγκα!

Πώς θα μειώσετε τα επεισόδια λόξιγκα του μωρού σας

Ο λόξιγκας, που στην ουσία είναι οι δυνατοί σπασμοί του διαφράγματος, δεν προκαλεί πόνο και δεν συνδέεται με κάποιο ιατρικό πρόβλημα, ενώ εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, ακόμα και στα έμβρυα μέσα στη μήτρα. Επειδή όμως και για ένα βρέφος είναι αρκετά ενοχλητικός, προτείνουμε μερικούς τρόπους για να τον περιορίσετε. 

Σημειώστε κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίζεται ο λόξιγκας. Μήπως εμφανίζεται αμέσως μετά το φαγητό; Ο λόξιγκας που συνδέεται με το φαγητό είναι συχνός μιας και ο μυς του διαφράγματος συσχετίζεται άμεσα με το στομάχι. Σε περίπτωση που ανακαλύψετε κάποια σχέση ανάμεσα στο φαγητό και τα επεισόδια λόξιγκα, ακολουθήστε τις παρακάτω στρατηγικές.

  • Το πολύ φαγητό αποτελεί συχνή αιτία λόξιγκα γιατί καθώς το στομάχι  διαστέλλεται ή γεμίζει, προκαλεί συσπάσεις στο μυ του διαφράγματος.
  1. Αν θηλάζετε, επιβραδύνετε το τάισμα και βοηθήστε το μωρό σας να ρευτεί πριν συνεχίσετε.
  2. Αν του δίνετε γάλα σε μπιμπερό, σταματήστε για λίγο αφού πιει τη μισή ποσότητα για να ρευτεί και δώστε του το υπόλοιπο γάλα μετά από μερικά λεπτά. 
  • Είναι σύνηθες τα μωρά να καταπίνουν αέρα ενώ πίνουν γάλα.
  1. Όταν θηλάζετε δώστε προσοχή στον τρόπο που πιάνει το στήθος, δηλαδή βεβαιωθείτε ότι τα χείλη του ανοίγουν καλά (σαν να σχηματίζουν χείλη ψαριού) και πιάνουν όχι μόνο τη θηλή αλλά και τη θηλαία άλω. Επίσης ακούστε τον τρόπο που πίνει: αν πίνει πολύ γρήγορα και καταπίνει αέρα θα ακούγεται να καταπίνει δυνατά.
  2. Αν το ταΐζετε με μπιμπερό, φροντίστε το μπουκάλι να είναι παράλληλα με το έδαφος, ώστε το μωρό να το ρουφάει και να μην το πίνει καταναγκαστικά επειδή το υγρό ρέει στο στόμα του. Προσπαθήστε ακόμα να έχετε το μωρό σας μισοξαπλωμένο στην αγκαλιά σας (σε γωνία 30 με 45 μοιρών) για να εμποδίσετε τον αέρα να εγκλωβιστεί στο στομαχάκι του. Μετά το τάισμα κρατήστε το σε όρθια στάση τουλάχιστον 20 λεπτά για να το βοηθήσετε να ρευτεί και έτσι να απομακρυνθεί ο αέρας από το στομάχι του.   

SOS tip

Ο λόξιγκας που επιμένει πιθανόν και να αποτελεί σημάδι ότι το μωρό έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Άλλες ενδείξεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι ο πόνος που το ξυπνάει το βράδυ, ο πόνος στην κοιλιά μετά το φαγητό, οι γουλιές που βγάζει μετά το τάισμα και γενικά η συμπεριφορά που θυμίζει κολικούς. Αν υποπτεύεστε ότι το μωρό σας έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.