Σύγκαμα

Συγκαμένα πωπουδάκια

Πώς να το προλάβετε, πώς να το θεραπεύσετε και πότε να επισκεφτείτε τον παιδίατρο.

Το σύγκαμα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή εξανθήματος και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος έρχεται σε επαφή με την πάνα-κοιλιά, γλουτούς, μηρούς και γεννητικά όργανα. Εκδηλώνεται ως κοκκινίλα με ή χωρίς πυώδη στίγματα, ενώ οι συνηθέστεροι λόγοι εμφάνισής του είναι δύο:

  • Ο συνηθέστερος όλων είναι η έκθεση του δέρματος για πολύ ώρα σε μία λερωμένη πάνα. Η υγρασία των ούρων μουλιάζει το δέρμα και καταστρέφει την φυσική του άμυνα απέναντι στις άλλες ερεθιστικές ουσίες, όπως τα προϊόντα διάσπασης των ακαθαρσιών του βρέφους. Πιο συγκεκριμένα, τα ένζυμα των κοπράνων (χολικά και πεπτικά) μπορούν να προκαλέσουν τοπικά πληγές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα πεπτικά ένζυμα ενεργοποιούνται σε αλκαλικό pH (τόσο τα ούρα όσο και η διάρροια διαθέτουν τέτοιο PH) την ίδια στιγμή που το φράγμα του δέρματος είναι πιο αποτελεσματικό σε όξινο περιβάλλον.
  • Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση το σύγκαμα να εμφανιστεί λόγω της τριβής ανάμεσα στο δέρμα και την πάνα (είτε καθαρή είτε λερωμένη). Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα εξανθήματα είναι συνηθέστερα στις περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερη επαφή μαζί της.

Μάθετε κι αυτό: Παρότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά η συμβολή των μυκήτων και των βακτηριδίων στην πρόκληση ερεθισμών, σίγουρα αυτοί συμβάλουν στο πρόβλημα. Για παράδειγμα, ο μύκητας Candida, που ζει στον πεπτικό σωλήνα, αναπτύσσεται καλύτερα σε υγρό περιβάλλον και, συνεπώς, προσβάλλει ευκολότερα ένα ήδη ερεθισμένο δέρμα.

Πρόληψη

  1. Αλλάζετε συχνά πάνα στο μωρό, αμέσως μετά την ούρηση ή την κένωση, ειδικά όταν είναι ξύπνιο.
  2. Καθαρίστε την περιοχή με ζεστό νερό και βαμβάκι ή μωρομάντιλα χωρίς άρωμα και οινόπνευμα.
  3. Αφήστε το δέρμα να στεγνώσει φυσικά πριν τοποθετήσετε την πάνα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανάκι και στεγνώστε ταμποναριστά. Μην τρίβετε!
  4. Προτιμήστε πάνες με μεγάλη απορροφητικότητα και αποφύγετε τις πολύ στενές πάνες, οι οποίες αυξάνουν την τριβή.
  5. Πάντα να στρέφετε το πέος του αγοριού προς τα πάνω πριν κλείσετε την πάνα. Στα κορίτσια είναι σημαντικό να μην ανοίγετε τα χείλη του αιδοίου για να το καθαρίσετε, αλλά προσέχετε πάντα τα πλαϊνά του κόλπου για υπολείμματα.
  6. Η χρήση κρέμας και αλοιφής για το σύγκαμα ως μέσο πρόληψης δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά πολλοί γονείς ορκίζονται πως λειτουργεί. Οπότε δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε! Απλώστε το προϊόν σε μια πολύ λεπτή στρώση, ώστε και να δρα προστατευτικά αλλά και να αφήνει το δέρμα να αναπνέει.

Αλλαγή πάνας

Αντιμετώπιση

  1. Αλλάζετε πάνα μετά από κάθε ούρηση ή κένωση.
  2. Αποφύγετε τα μωρομάντιλα στον καθαρισμό της περιοχής γιατί το οινόπνευμα ή η λοσιόν που περιέχουν μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
  3. Μην τρίβετε το εξάνθημα κατά τον καθαρισμό.
  4. Αφήνετε το μωράκι σας γυμνό, ξαπλωμένο σε μια πετσέτα. Ο φρέσκος αέρας θα το κάνει να νιώσει ευχάριστα, ενώ η έλλειψη τριβής θα το ανακουφίσει. Επίσης, με τον τρόπο αυτό το μωρό στεγνώνει.
  5. Εάν χρησιμοποιείται κρέμα προληπτικά, αλλάξτε είδος κατά την αντιμετώπιση. Χρησιμοποιήστε κάποια αποτελεσματική αλοιφή που θα σας προτείνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας και βάλτε από πάνω βαζελίνη. Έτσι η περιοχή θα μείνει στεγνή και η αλοιφή δεν θα φύγει αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με την πάνα. 

Διαβάστε εδώ πως θα φτιάξετε την δική σας κρέμα για το σύγκαμα.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας

  • Εάν το σύγκαμα επιμένει. Κανονικά με την παραπάνω αντιμετώπιση το εξάνθημα φεύγει σε 3 με 5 μέρες.
  • Εάν η περιοχή έχει φουσκάλες. Το μωράκι σας μπορεί να έχει αναπτύξει κάποια μικροβιακή μόλυνση.
  • Εάν η περιοχή έχει γύρω της κόκκινα στίγματα. Το μωράκι σας μπορεί να έχει μυκητίαση.
  • Εάν η περιοχή του εξανθήματος είναι σκούρα κόκκινη, αιμορραγεί και είναι φανερά επίπονη.
  • Εάν το μικρούλι σας ανεβάσει παράλληλα και υψηλό πυρετό (πάνω από 38C).