Συχνά λάθη στο τάισμα με γάλα φόρμουλας

Συχνά λάθη στο τάισμα με γάλα φόρμουλας

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που σχετίζονται με τη χρήση του μπιμπερό και του γάλακτος φόρμουλας και μπορούν εύκολα να αποφευχθούν;

Η χρήση του μπιμπερό ως μέθοδος σίτισης με ξένο γάλα μπορεί να είναι αναγκαία αν για κάποιο λόγο έχετε διακόψει τον θηλασμό, αλλά για να είναι ασφαλής και να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του μωρού πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις. Αναμφίβολα η υγεία του μωρού σας, όπως και η ασφάλεια του αλλά και η σωστή διατροφή, είναι προτεραιότητές σας και θα κάνατε τα πάντα για να τις εξασφαλίζετε καθημερινά. Ωστόσο, συχνά παρατηρούνται μικρά λάθη που μειώνουν τη διατροφική αξία του γάλακτος ή δημιουργούν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν. 

Ταΐζετε το μωρό σας κάθε φορά που κλαίει.Ένα μωρό δεν κλαίει μόνο επειδή πεινάει, αλλά επειδή έχει λερωθεί η πάνα του, κάτι το ενοχλεί, νιώθει ανασφάλεια ή είναι κουρασμένο. Πριν λοιπόν μεταφέρετε αντανακλαστικά το μπουκάλι με το γάλα στο στόμα του κάθε φορά που κλαίει, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε λήψη τροφής παραπάνω από όση χρειάζεται και κατ’ επέκταση σε ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής, ελέγξτε αν ο λόγος αναστάτωσής του είναι ένας από τους παραπάνω, ειδικά αν το ταΐσατε λίγη ώρα πριν. Αν απλά αναζητά έναν τρόπο να καθησυχαστεί, τότε αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις αντί να προσφέρετε το μπιμπερό.

 

Διαβάστε ακόμα: "Πότε πεινάει ένα μωρό"

 

Βάζετε παραπάνω νερό στο γάλα φόρμουλας για εξοικονόμηση.Ωστόσο για να παρέχονται πλήρως οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος και να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του μωρού, είναι σημαντικό να ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες ετοιμασίας, δηλαδή τη σωστή αναλογία νερού και σκόνης.

Δεν αποστειρώνετε τα μπιμπερό. Πριν την χρήση όλα τα μπιμπερό, οι θηλές και ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε για το τάισμα του μωρού πρέπει να αποστειρώνονται. Μετά την αποστείρωση μπορείτε να τα πλένετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Το πλυντήριο πιάτων εξασφαλίζει μια καλή θερμοκρασία νερού για αποτελεσματικό και ασφαλή καθαρισμό. Φροντίστε όμως να τοποθετείτε τις πλαστικές θηλές σε ένα ασφαλές σημείο για να μην αλλοιωθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.philips-avent-electric-bottle-warmer

Ζεσταίνετε το γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο η υγεία και η ασφάλεια του μωρού προέχει από την ευκολία και την ταχύτητα προετοιμασίας του γεύματός του. Ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία του γάλακτος ενώ είναι πιθανό να αυξήσει πολύ τη θερμοκρασία σε συγκεκριμένα σημεία του ροφήματος που δεν θα καταλάβετε αν το δοκιμάσετε. Η πιο υγιής λύση είναι να ετοιμάζετε το γάλα του λίγο πριν το ταΐσετε αλλά εάν δεν γίνεται αυτό προτιμήστε να το θερμάνετε τοποθετώντας το μπουκάλι σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό. 

Προετοιμάζετε το γάλα που θα πάρετε μαζί σας αρκετά νωρίτερα από την έξοδό σας. Ωστόσο το γάλα φόρμουλας – σε αντίθεση με το μητρικό – δεν διατηρείται αναλλοίωτο πάνω από 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς πήζει και χάνει πολλές από τις βιταμίνες του. Αν θέλετε να έχετε μαζί σας το μπιμπερό με το γάλα για να το ταΐσετε μετά από κάποιες ώρες εκτός σπιτιού, χρησιμοποιήστε μια παγοθήκη και φυσικά φροντίστε να το ζεστάνετε λίγο πριν την ώρα του φαγητού, μιας και στα μωρά συνήθως δεν αρέσει το κρύο γάλα.   

 

Γνωρίζατε ότι στην αγορά κυκλοφορούν αυτοθερμαινόμενα μπιμπερό;

Μάθετε περισσότερα εδώ.

 

Το βοηθάτε να ρευτεί μόνο αν έχετε χρόνο. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να βοηθήσετε το μωρό σας να ρευτεί, όσες δουλειές και αν σας περιμένουν, μιας και ο εγκλωβισμένος αέρας είναι ικανός να του προκαλέσει μεγάλη δυσφορία. Επίσης αν δεν ρευτεί κανονικά, είναι πιθανό να βγάλει μικρές ποσότητες γάλακτος σε γουλίτσες. Δοκιμάστε διάφορες στάσεις προκειμένου να σας χαρίσει 2 με 3 ρεψίματα σε κάθε τάισμα.

Το αφήνετε να κοιμηθεί με το μπιμπερό στο στόμα. Το γάλα ή ο χυμός που βρίσκεται σε παρατεταμένη επαφή με τα δόντια του (αν έχει το μπιμπερό στο στόμα και αποκοιμηθεί), προκαλούν βλάβη τόσο σε αυτά όσο και στα ούλα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμφάνιση τερηδόνας από πολύ νωρίς. Επίσης ο ύπνος μαζί με το μπιμπερό χωρίς την επίβλεψη ενός ενήλικα εγκυμονεί ρίσκα που σχετίζονται με την ασφάλειά του.mero-upnos-mpimpero

Κρατάτε το γάλα που περίσσεψε στο μπιμπερό για να το συμπληρώσετε στο επόμενο τάισμα. Αν ανακατεύετε τα υπολείμματα γάλακτος με καινούργιο γάλα στο επόμενο τάισμα, τα βακτήρια από το στόμα του μωρού μεταφέρονται στο νέο περιεχόμενο. Φροντίστε λοιπόν να πετάτε το υπόλοιπο μετά από κάθε τάισμα και να πλένετε το μπιμπερό.

Δεν ελέγχετε την ημερομηνία λήξης. Αντί απλά να βασίζεστε στη μνήμη σας για το πότε αγοράσατε το γάλα φόρμουλας αλλά και στην απουσία πιθανότητας να έχει λήξει κάτι που έχετε στα ντουλάπια σας, ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης πριν το χρησιμοποιήσετε.

Για πληροφορίες σχετικά με τη ασφαλέστερη χρήση του μπιμπερό ως τρόπο σίτισης ανατρέξτε στο άρθρο μας «Μειώστε τους κινδύνους του μπιμπερό».